دکتر مهدی نجفزاده در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: در حال حاضر مهمترین انتظاری که از وزیر جدید امور خارجه کشور وجود دارد، این است که روابط ایران با دنیا و با کشورهای همسایه را بهبود ببخشد و نسبت به جامعه بینالملل یک نگاه واقعگرایانه داشته باشد. یکی از مشکلاتی که ما تا کنون با آن روبهرو بودهایم، به دلیل نوع نگاهی که به دنیا داشتیم در برخی موارد آب و نان مردم به سیاست خارجی گره بخورد و من فکر میکنم مهمترین اقدامی که باید صورت گیرد، بهبود رابطه ایران با جهان است.
وی در مورد پیشبینیاش در خصوص سرنوشت برجام و لوایح FATF در دولت سیزدهم، ابراز عقیده کرد: در دولت جدید نیز ایران لوایح FATF را نخواهد پذیرفت؛ شاید چون با پذیرش لوایح FATF در شرایط تحریمی، دور زدن تحریمها با مشکل روبهرو شود، لذا در این دولت نیز لوایح FATF مورد پذیرش قرار نخواهد گرفت.
عضو هیأت علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه فردوسی ابراز عقیده کرد: همچنین با توجه به شرایط اقتصادی کشور و لزوم ایجاد گشایشهای اقتصادی و به سرانجام رسیدن مذاکرات، من فکر میکنم ممکن است اهمیت مسائل هستهای کمی کمرنگتر شود و در این خصوص ما وارد گفتوگوهای مهمتری شویم.
نجفزاده همچنین در خصوص چگونگی به پیش رفتن مذاکرات در دولت سیزدهم، گفت: برای طرفین برجام، چندان اهمیتی ندارد که با چه دولتی از ایران مذاکره میکنند، برای آنان رویکرد تیم مذاکرهکننده اهمیت دارد و حتی با توجه به اینکه در دولت جدید هماهنگی بیشتری بین تیم دیپلماسی کشور با سطوح بالای نظام وجود دارد، ممکن است وارد عرصه جدیتری از گفتوگوها شویم.
وی با اشاره به حوادث افغانستان پس از خروج آمریکا از این کشور، عنوان کرد: به طور کلی پس از خروج آمریکا از منطقه، مناسبات منطقهای نیازمند این خواهد بود که کشورهای منطقه با یکدیگر گفتوگو کنند، در غیر این صورت خاور میانه مستعد این است که بعد از خروج آمریکا به یک ابرچالش تبدیل شود، لذا لازم است که بین کشورهای منطقه مصالحه شکل بگیرد.
این تحلیلگر مسائل بینالملل ادامه داد: خروج آمریکا از منطقه یک شمشیر دولبه است، هم میتواند باعث شود کشورهای منطقه برای حفظ منافع خود به سمت گفتوگو با یکدیگر پیش روند، هم میتواند آن قدر اختلافات را شدیدتر کند که منطقه خاورمیانه را به سمت آشوب بیشتر سوق دهد.
نجفزاده همچنین در خصوص پیشبینیاش در مورد روابط ایران با دولت جدید افغانستان، اظهار کرد: هنوز ما نمیدانیم که طالبان چه رویکردی را در افغانستان در پیش خواهد گرفت؛ آیا به یک دولت ائتلافی تن خواهد داد، یا دست به تشکیل یک امارت اسلامی خواهد زد. اگر طالبان اقدام به تشکیل امارت اسلامی کنند، ممکن است افغانستان به عرصه منازعه تبدیل شود و کشورهای غربی نیز به طالبان برای مسائل مربوط به زنان و حقوق بشر فشار بیاورند.
انتهای پیام
نظرات