عدالت عزت پور در گفت و گو با ایسنا اظهار کرد: این دوره نسبت به دوره های تاریخی، شاخصه ها و مؤلفه هایی دارد که از هر لحاظ همچون ستاره ای در آسمان تاریخ ایران میدرخشد و در این میان، اردبیل به عنوان خاستگاه سلسله صفویه از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
وی اظهار کرد: سلسله صفویه در دورانی از تاریخ ایران ظهور کرد که پس از حمله اعراب مسلمان به ایران و سقوط امپراتوری ساسانی، بهمعنای واقعی کلمه، چیزی از ایرانشهری باقی نمانده و با گذشت بیش از هشت قرن، حکومت متمرکزی در ایران شکل نگرفته بود که بتواند انسجام و وحدت ایرانی را در چارچوب هویت ملی بنشاند.
به اعتقاد عزتپور، خاندان صفویه را میتوان به عنوان هویت سازان ایران قلمداد کرد چرا که تاریخ پرفراز و نشیب ایران پس از اسلام، همواره دچار خلا قدرتی متمرکز بوده است تا بتواند آسایش و آرامشی نسبی را در جامعه ایرانی پدید آورد و این خلاء قدرت متمرکز، ساختار هویتی و حفظ یک هویت ملی واحد و منسجم ایرانی را با بحران و چالش جدی روبرو ساخته بود.
این پژوهشگر و نویسنده تاریخ اظهار کرد: با برآمدن و ظهور خاندان صفویه، فصلی نو در تاریخ ایران شکل گرفت و نخستین فرایندهای هویت سازی و هویت یابی سیاسی و اجتماعی ایرانیان در قالب باورهای صوفیانه، اندیشه های شیعی، اندیشه های ایران شهری و اصول حکومت اسلامی شکل گرفت.
به گفته این پژوهشگر تاریخ، صفویان نخستین خاندانی هستند که پس از اسلام با پایه گذاری دولتی متمرکز و ملی در برابر امپراتوری عظیم عثمانی، هویت سیاسی و اجتماعی جدیدی را برای ایرانیان به ارمغان آوردند و اگر تشکیل سلسله صفویه نبود چیزی از ایرانشهر در برابر نفوذ و قدرت امپراتوری عثمانی و از سوی دیگر غربیانی که در پی کشف دنیای جدید بودند، باقی نمی ماند.
عزت پور ادامه داد: با توجه به خدمات ارزنده شیخ صفی الدین اردبیلی و خاندان صفویه، جای خالی روزی برای این مناسبت در تقویم رسمی کشور خالی بود که تصویب نامگذاری روز 4 مرداد به عنوان «روز ملی بزرگداشت شیخ صفی الدین اردبیلی» در شورای عالی انقلاب فرهنگی، بهترین فرصت و زمینه تکریم و قدردانی از تلاش ها و مجاهدت های هویت سازان ایرانی است و مهمتر از آن، بهترین فرصت و زمینه برای استان اردبیل تا بیش از پیش به عنوان خاستگاه هویت سازان ایرانی در آسمان تاریخ ایران بدرخشد.
انتهای پیام
نظرات