صف های طولانی شهروندان در طول شبانه روز در چشمه های ناحیە بانە و حومە در پی بحران کم آبی برای تامین آب شرب روزانه، معضل بزرگی است که این روزها بیشتر از سالیان قبل در این شهرستانه به چشم می خورد و این در حالی است که آب بسیاری از چشمه ها نیز در تابستان خشک شده است.
در حال حاضر در برخی محلات بانه بە دلیل ارتفاع زیاد و کمبود آب، با استفادە از تانکرها، آبرسانی سیار می شود، برخی محلات با قطعی آب و برخی هم با افت فشار روبرو هستند کە در صورت ادامە روند فعلی و افزایش دما و بطبع مصرف آب زیاد از سوی شهروندان، متاسفانە مناطق بیشتری مجبور بە آبرسانی سیارشده و قطعی آب اکثر محلات شهرستان را فراگرفتە و تمام شهر دچار بی آبی می شود.
بارش برف نقش مهمی در تامین منابع آبی دارد که کاهش آن در سال جاری موجب خشکی زودهنگام روانابها و گیاهان شده و آب بسیاری از چشمه ها نیز در تابستان خشک شده و مردم را با مشکلات زیادی مواجه کرده است.
سدهای عباس آباد و بانه، دو منبع تامین آب شرب بانه هستند، ظرفیت سد عباس آباد ۱۶ میلیون لیتر مکعب و سد بانه چهار میلیون لیتر مکعب است.
بر اساس آمارها، سال گذشته در سد عباس آباد ۹ میلیون لیتر آب ذخیره شد اما نشتی سد باعث کاهش چشمگیر ذخیره آب شده است.
کل ذخیره آب در دو سد شهرستان بانه در خوشبینانه ترین حالت ۶ میلیون لیتر مکعب است و در شرایط عادی ماهیانه ۹۰۰ هزار لیتر در بانه آب مصرف می شود و این نشان می دهد که آب ذخیره شده تا اوایل پاییز امسال تمام می شود.
معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای کردستان، در رابطه با بحرذان کم آبی در استان کردستان به ایسنا گفت: امسال کاهش بارندگی ها در بانه و مریوان که همیشه بیشترین بارندگی ها را در استان داشته، بسیار نمایان و ملموس است و اکنون ۴ شهرستان سقز، بانه، دیواندره و سنندج در وضعیت هشدار کمبود آب شرب قرار دارند.
وی سد بانه را با ظرفیت و حجم ۴ میلیون لیتر مکعب آب، کوچکترین سد استان کردستان ذکر کرد و گفت: این سد امسال ۲.۱۹ میلیون متر مکعب آب ذخیره و حدود ۴۷ درصد کسری مخزن دارد.
مومن پور، وضعیت کنونی استان را در حوزه آب نا مطلوب ارزیابی کرد و گفت: اکثر شهرهای استان امسال دچار تنش آب شرب هستند.
وی تصریح کرد: وضع موجود همه دستگاه های متولی را وادار می کند که نسبت به همه بهره برداران به ویژه آب شرب، سیاست های انقباضی داشته باشیم؛ منابع تامین مخازن، بارش ها است و اگر امروز ما در حال تامین منابع پایدار برای آب شرب شهرها باشیم از چاه بیرون خواهیم آمد. به طور مثال در شهر مریوان با حجم جمعیت و درخواستی که دارد هنوز سد گاران وارد فاز تامین آب شرب نشده و آب شرب از چاه تامین می شود و یا در بانه به رغم وجود دو سد هنوز این مهم اتفاق نیافتاده، بنابراین لازم است که به سمت طرح های توسعه ای و تخصیص بیشتر در مرزهای استان حرکت کنیم.
این مقام مسئول در آب منطقه ای استان کردستان، تصریح کرد: تحقق این مهم باید منطقی و بر اساس ظرفیت توسعه شهری و سند آمایش توسعه سرزمین انجام شود.
وی با انتقاد از روند توسعه غیر مجاز در شهرستان بانه گفت: امروز جیره بندی آب شرب بانه بالای میز است و ما باید تامین آب شرب بانه را به صورت سیار و با کمک تانکر انجام دهیم و این بسیار جای تاسف دارد.
مومن پور در ادامه در بحث انتقال حوزه ای آب و تاثیر آن بر خشکسالی عنوان کرد: متاسفانه در استان کردستان که راس تولید آب در کشور محسوب می شود، ذخیره آب به اندازه تولید نیست و امروز ما ناچاریم که به انتقال آب به صورت حوزه ای بنگریم.
رستم پور، فرمادار بانه نیز پیش از این نسبت به بحران کم آبی در استان هشدار داده و با بیان اینکه جلوگیری از بحران کم آبی نیازمند همکاری و همراهی مردم است، گفت: برای جلوگیری از هدر رفت آب، سدها را بسته و از نشتی سد عباس آباد آب شرب شهروندان را تامین می کنیم و مسیر عبور آب به شهر نیز بهینه سازی شده، ظرفیت منبع آب بوئین را نیز افزایش دادیم و در سد بانه لایه روبی چاه ها انجام شد.
وی از اختصاص ۹۰ میلیارد ریال اعتبار برای بازسازی و بهسازی سد عباس آباد خبر داد و افزود: حفاری و تزریق بتن توسط پیمانکار پروژه در حال انجام است که تا آخر تیر ماه جلوی نشتی آب سد گرفته می شود.
فرماندار بانه هشدار داد در صورتی که مردم در مصرف آب صرفه جویی نکنند روستاها نیز با مشکل کم آبی مواجه شده و برای تامین آب شرب روستاها باید با تانکر آبرسانی شود.
انتهای پیام
نظرات