مرجان اکبری در گفتوگو با ایسنا با اعلام این خبر اظهار کرد: حمام تاریخی حاج لطفعلی در استان خراسان رضوی، شهرفیضآباد قرار دارد. این بنا درخیابان امام خمینی، خیابان طالقانی شمالی و در محلهای موسوم به درب قلعه (ارگ) واقع شده و کاروانسرای فیضآباد از بناهای دوران قاجاریه و یکی از شاخصترین آثارتاریخی این شهر در فاصله حدود ۱۴۰متری ضلع جنوبی آن قراردارد.
وی افزود: به استناد گفتههای سالخوردگان محلی، حاج لطفعلی از بزرگان فیضآباد و مرد خیری بوده که این حمام را به عنوان بنایی عامالمنفعه برای رفاه حال مردم شهر ساخته است.
معاون میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان رضوی ادامه داد: به گفته اهالی و به استناد شواهد معماری، این بنا بیش از ۲۰۰ سال قدمت داشته و در دوره قاجار ساخته شده است.
اکبری تصریح کرد: این بنا وقفی است و تحت نظارت اداره اوقاف و امور خیریه بوده و هم اکنون شهرداری فیضآباد برای مرمت، باز زندهسازی و ایجاد کاربری جدید این حمام تاریخی را از اوقاف اجاره کرده است.
حمام حاجی لطفعلی تا سال ۱۳۹۲ به صورت حمام عمومی دایر بوده است
محمود طغرایی، مسئول دفترثبت آثار تاریخی ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان رضوی نیز در مورد مشخصات اثر اظهار کرد: این حمام تاریخی بنایی است با وسعتی حدود۲۳۰مترمربع. در حال حاضر ساختار کالبدی بنا طی سالهای متمادی دستخوش تغییرات بسیاری شده، بهگونهای که قبل از حذف الحاقات صرفاً دسترسی به بخش سربینه و گرمخانه آن فراهم بود.
وی ادامه داد: پس از حذف تیغهها و الحاقات فضای میاندر، نمازخانه و فضایی در ضلع غربی موسوم به حمام کوچک شناسایی شد و صرفا فضای خزینه که به مخزن آب حمام اختصاص یافته، مسدود است.
محمود طغرایی اضافه کرد: فضای ورودی به صورت رشته پلکانی است که با چرخش در راستای شرقی به پاگردی منتهی شده و پس از آن تا در ورودی به سربینه امتداد مییابد، در مجموع با گذر از ۱۶ پله و قرارگیری در ترازی با حدود سه متر پائینتر از کف محوطه، سربینه قرار دارد.
مسئول دفترثبت آثار تاریخی ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان رضوی در خصوص سربینه این حمام گفت: سربینه حمام حاجی لطفعلی، فضایی به وسعت حدود ۴۵ متر مربع با پلان چلیپایی است و در سربینه سکوهای به منظور نشستن و تعویض لباس افراد تعبیه شده است.
وی در مورد خزینه این حمام عنوان کرد: حمام حاجی لطفعلی همانند سایر حمامهای تاریخی ایران دارای بینه ،فضاهای جانبی آن و با پوشش گنبدی و طاق ضربی است. همچنین این حمام خزینههای آب گرم و سرد دارد که در حال حاضر مسدود شدهاند.
طغرایی ادامه داد: این بنا تا سال ۱۳۹۲ به صورت حمام عمومی دایر بوده و امید است با بررسی طرح مرمتی آن به مکان فرهنگی در خور توجهی در شهر فیض آباد تبدیل شود.
انتهای پیام
نظرات