بشر در طول تاریخ از سنگ استفاده فراوان داشته و این ماده معدنی نقش مهمی در زندگی انسان بازی کرده است. از عصر حجر تاکنون از سنگها به عنوان ابزار استفاده میشود و همواره مواد معدنی و فلزی موجود در سنگها برای تمدن بشر ضروری بوده است. از اینها گذشته، سنگها نقش زیادی در محیط زیست دارند.
امروز مصادف با ۱۳ ژوئیه با نام روز جهانی سنگ نامگذاری شده و فرصتی است برای مردم در سراسر جهان تا اطلاعات بیشتری در مورد سنگها کسب کنند. سه گروه عمده سنگ موجود در زمین، شامل سنگهای آذرین، رسوبی و دگرگونی است. مطالعه علمی سنگها پترولوژی نام دارد که از اجزای اساسی زمین شناسی است. سنگها از دانههای مواد معدنی تشکیل شده اند که مواد جامد همگنی هستند و از یک ترکیب شیمیایی تشکیل و به صورت منظم مرتب شدهاند.
بسیاری از سنگها حاوی سیلیس (SiO۲) هستند؛ ترکیبی از سیلیکون و اکسیژن که ۷۴.۳ درصد از پوسته زمین را تشکیل میدهد. نسبت سیلیس در سنگها و مواد معدنی عامل اصلی در تعیین نام و خصوصیات آنها است. با گذشت زمان، سنگها از یک نوع به نوع دیگر تبدیل میشوند و در مدل زمین شناسی به نام چرخه سنگ تعریف شده است.
در لیست پراستخراج ترین مواد معدنی جهان، زغال سنگ، آهن و بوکسیت قرار دارند.
زغال سنگ با تولید ۷.۴ میلیارد تن پراستخراج ترین ماده معدنی موجود در جهان است؛ انجمن جهانی زغال سنگ تخمین میزند که بیش از یک تریلیون تن ذخایر زغال سنگ در سراسر جهان وجود داشته باشد که برای تولید ۱۵۰ سال با نرخ فعلی تولید کفایت میکند.
۴.۶ میلیارد تن آهن تولید شده در سال ۲۰۱۶ شامل سنگ آهن و آهن خام، دو ماده معدنی مهم است و این عنصر را به دومین ماده پر استخراج جهان تبدیل کرده است. آهن برای صنعت و ساخت و ساز بسیار مهم و کاربردی است، زیرا نقش آن در تولید فولاد و بتن به این معنی است که ۹۰ درصد کل فلز تصفیه شده را تشکیل میدهد. با این حال، کاهش عیار سنگ و هزینههای بالای تولید به کاهش تولید در برخی از بزرگترین کشورهای تولید کننده آهن در جهان منجر شده است.
بوکسیت با ۲۸۹ میلیون تن تولید سومین عنصر پر استخراج جهان را به خود اختصاص داده است. بوکسیت از اجزای محتوای اصلی در تولید آلومینیوم است. پنج تولیدکننده بزرگ جهان هند، گینه، برزیل، چین و استرالیا هستند.
پنج سنگ قیمتی و معروف جهان را بشناسید:
همه ما به الماسهای درخشان، یاقوتهای رنگی، یاقوت کبود و دیگر سنگهای قیمتی گرانبها علاقه داریم، اما معروف ترین سنگهای قیمتی جهان کدام هستند؟
الماس امید (Hope Diamond)
یک جواهر برجسته آبی است که سوابق مالکیت آن تقریباً به چهار قرن پیش بر میگردد. رنگ آبی کمیاب آن به دلیل وجود مقادیر زیادی از اتمهای بور است و وزن آن بیش از ۴۵.۵ قیراط است و طبق گزارشات ۲۵۰ میلیون دلار آمریکا بیمه شده است. ریشههای این نوع الماس را میتوان در یک الماس عظیم در هند جستجو کرد که این جواهر برش خورده به پادشاه لویی چهاردهم فرانسه فروخته شد.
الماس تیلور-برتون (The Taylor-Burton Diamond)
با وزن تقریبی ۷۰ قیراط در پی خرید ریچارد برتون برای همسرش در سال ۱۹۶۹ به یکی از معروف ترین سنگ های قیمتی جهان مبدل شد.
الماس تیلور-برتون از یک الماس خام ۲۴۱ قیراطی در معدن الماس آفریقای جنوبی کشف و استخراج شده است. اعتقاد براین است که ۱.۱ میلیون دلار برای خرید این الماس و ۸۰ هزار دلار دیگر برای ساخت آن هزینه شده است. این سنگ توسط هری وینستون (H.Winston)، به شکل گلابی شکل (pear)، تراش خورد و وزن آن ۶۹.۴۲ قیراط (معادل ۱۳.۸۸ گرم)، درآمد.
پس از جدایی الیزابت از ریچارد برتون، وی گردنبند الماس خود را در سال ۱۹۷۸، در حراجی قرار داد و درآمد حاصل از آن را که مبلغ ۵ میلیون دلار بود را برای ساخت بیمارستانی در بوتسوانا واقع در افریقای جنوبی هزینه کرد. این الماس در حراجی به جواهر سازی به نام هنری لمبرت (Henry Lambert)، فروخته شد.
ستاره هند (The Star of India)
ستاره هند با بیش از ۵۶۳ قیراط وزن یکی از بزرگترین یاقوت کبودهای ستاره ای این سیاره است. آثار روتیل در داخل سنگ باعث ایجاد اثر ستاره ای آن می شود. روتیل نور را به الگوی ستاره منعکس میکند و به ستاره هند درخشش زیادی میبخشد.
ستاره هند در سریلانکا استخراج شد، اگرچه اطلاعات کمی در مورد آن در دست است، اما این سنگ قیمتی بینظیر بین سالهای ۱۷۹۵ تا ۱۹۴۸ کشف شده است.
مروارید "لائو تزو" (The Pearl of Lao Tzu)
مروارید لائو تزو بزرگترین مروارید شناخته شده در جهان است و وزن آن حدود ۱۴ پوند است. افسانه ها می گوید یک غواص فیلیپینی در یک صدف غول پیکر این مروارید را کشف کرد.
عقیق Andamooka
استرالیا به خاطر عقیق هایش مشهور است. این سنگ قیمتی که اندازه آن ۲۰۳ قیراط است، در سال ۱۹۴۹ در مناطق عقیق انداموکا استرالیای جنوبی کشف شد.
منابع: daysoftheyear
Stonemartmarblegranite
gold-traders
mining-technology
aalanddiamond
انتهای پیام
نظرات