به گزارش ایسنا، امروزه نقش و جایگاه تعاونی ها در ایجاد اشتغال پایدار و مولد برای جوانان و دانش آموختگان، سازماندهی مشاغل خرد و خانگی و ایجاد پیوند میان بنگاههای کوچک کسب و کار اهمیت بالایی دارد. بر همین اساس در برنامه های توسعه کارآفرینی و اشتغال کشور و همچنین برنامه اشتغال روستایی، سهم و جایگاه ویژه ای برای توسعه کسب و کارهای تعاونی در نظر گرفته شده است.
تعاونی ها، مردمیترین و اجتماعیترین بخش اقتصادی هستند که نقش بسزایی در استقرار عدالت اجتماعی، توزیع عادلانه ثروت و درآمد، رفع تبعیض و فقرزدایی دارند و در رشد و توسعه و تعالی اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی جامعه تأثیرگذارند.
با توجه به ظرفیتهای بالای این بخش از اقتصاد کشور است که قانون اساسی، قانون سیاستهای کلی اصل ۴۴، قانون مالیاتها، برنامه های توسعه پنجساله و سند چشم انداز ۱۴۰۴ نگاه ویژه ای به بخش تعاون دارند و با توجه به مزیتها وکارکردهای بالای این بخش، معافیتها و مشوق هایی را پیش بینی کردند.
تخفیف حق بیمه سهم کارفرما برای اعضای شاغل در تعاونی به میزان ۲۰ درصد در قانون سیاستهای اصل ۴۴ و معافیت صددرصدی درآمد تعاونیهای روستایی، عشایری، کشاورزی و صیادان، کارگری، کارمندی، دانشجویی، دانش آموزی و اتحادیه های آنها از مالیات به موجب ماده ۱۳۳ قانون مالیاتهای مستقیم را می توان از جمله این نمونه ها نام برد.
محمد شریعتمداری وزیر تعاون کار و رفاه اجتماعی ضمن گرامیداشت روز جهانی تعاون و تبریک این روز به تعاونگران پرتلاش و کارآفرین و ترویجگران فرهنگ مشارکت و همکاری و یاریگری کشورمان ابراز امیدواری کرده است که زیرساخت های فکری لازم برای ایجاد و توسعه گفتمان نخبگان تعاون در میان سیاستگذاران و خبرگان جامعه فراهم شود.
وی روز جهانی تعاون را فرصت مغتنمی برای تبیین و بازگویی جایگاه برجسته الگوی بین المللی تعاون و نظام کسب وکارهای تعاونی، نقش ویژه آنها در مردمی سازی اقتصاد، ساماندهی و سازماندهی نیروهای انسانی ماهر و کارآزموده، کارآفرین و جویای کار از طریق تجمیع دارایی های کوچک و سرمایه های خرد با رویکرد توانمندسازی می داند.
وزیر تعاون، با تاکید بر ایجاد اشتغال مولد و پایدار برای بیش از ۲۸۰ میلیون نفر در جهان توسط بنگاههای تعاونی، به وجود بیش از ۹۷ هزار تعاونی و ایجاد بیش از یک میلیون و ۸۰۰ هزار شغل مستقیم توسط تعاونی ها در ایران اشاره دارد.
به گفته شریعتمداری، کارکردهای اجتماعی و اقتصادی تعاونیها برای مبارزه علمی با پاندمی کووید ۱۹، تلاش خستگی ناپذیر تعاونگران برای کاستن آلام کرونازدگان و پیشگیری از گسترش ویروس منحوس کرونا در محیط های کار و تولید، نمونه هایی از رفتارهای مدنی پذیرفته شده تعاونی ها در ایران و جهان در ۱۹ ماه اخیر بوده است.
وی آمادگی تعاونی های کشور برای به عهده گرفتن نظام توزیع هوشمند کالاها و خدمات با رویکرد حذف واسطه های غیر ضرور به منظور کاهش قیمت تمام شده کالاها و خدمات و ایجاد ارتباط مستقیم بین تولید کننده و مصرف کنندگان نهایی را از دیگر ویژگی های بارز تعاونی های کشور دانسته و بهره گیری دولت سیزدهم از ظرفیت بی نظیر تعاونی ها را مورد تاکید قرار داده است.
محمد جعفر کبیری، معاون امور تعاون وزارت کار نیز از وجود سه میلیون تعاونی با عضویت یک میلیارد نفر در جهان خبر می دهد که ۱۰ درصد اشتغال جهان را به خود اختصاص داده اند.
وی اجرای طرح روستا تعاون در کشور و ایجاد خطوط اعتباری متعدد و متنوع برای حمایت از تعاونی های توسعه عمران شهرستان، تعاونی های دانش بنیان، تعاونی های جوانان، تعاونی های زنان، تعاونی های توانیابان و سایر تعاونی ها را از جمله اقدامات انجام شده در وزارت تعاون عنوان می کند.
کبیری از ایجاد سامانه جامع و هوشمند بخش تعاونی کشور و امکان برگزاری مجامع تعاونی ها به صورت مجازی از طریق این سامانه، برنامه ریزی و اقدام برای کاهش چشمگیر تعاونی های مشکل دار در حوزه های مسکن، مصرف و اعتبار و ایجاد اتاق های فکر حوزه تعاون در تمام ادارات کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان ها و ایجاد اندیشکده تعاون به عنوان نهاد ارتباطی بخش تعاون و مراکز دانشگاهی و نخبگانی به عنوان دیگر اقدامات اثرگذار وزارت تعاون نام برد.
به گزارش ایسنا، امروزه نقش بی بدیل تعاونی ها در بهبود فضای کسب و کار، رونق تولید و اشتغال، ساماندهی نظام توزیع و عرضه و بازار کار بر کسی پوشیده نیست.
سالهای سال است که کارشناسان و تحلیلگران بر ضرورت استفاده از ظرفیت های مغفول مانده بخش تعاون تاکید کرده و راه برون رفت از چالش های اقتصادی، بحران ها، تحریم ها و بسیاری از مشکلات کشور را در تقویت بخش تعاون و استقرار یک نظام اقتصادی مردم محور اعلام می کنند.
انتهای پیام
نظرات