• دوشنبه / ۷ تیر ۱۴۰۰ / ۱۴:۱۵
  • دسته‌بندی: خبر بازار
  • کد خبر: 1400040704882
  • خبرنگار : 30054

گزارش کارناوال از شهر زیر زمینی نوش آباد

گزارش کارناوال از شهر زیر زمینی نوش آباد

راهنمای سفر کارناوال با توجه به ایام کرونا به هموطنان پیشنهاد می کند از هر گونه سفر غیرضروری پرهیز کنند، همچنین این مجموعه تابع قوانین وزارت بهداشت است و برگزاری هر گونه تور، فروش بلیط و... بنابر اعلام ستاد کرونا می باشد.

به گزارش ایسنا بنابر اعلام آژانس کارناوال، شهر زیرزمینی نوش آباد جاذبه‌ای شگفت‌انگیز در نزدیکی کاشان است که آن را با نام شهر زیرزمینی اویی نیز می‌شناسند. این اثر حیرت‌آور در زیر شهر نوش آباد کاشان شکل گرفته و طی صدها سال گسترش یافته است. با ما در سفر به این شهر پر رمز و راز همراه باشید تا با آن بیشتر آشنا شوید.

آشنایی با شهر زیرزمینی نوش آباد | مخفیگاهی امن

شهر زیرزمینی نوش آباد، نمونه‌ای منحصر به فرد از یک ساختار نظامی و دفاعی است که به عنوان بزرگترین شهر زیرزمینی جهان از آن یاد می‌شود. این شهر که با نام اویی نیز آن را می‌شناسند، مجموعه‌ای از اتاق‌ها، راهروها، چاه‌ها و کانال‌های متعدد است که مُقنی‌های ماهر، آن را در دل زمین ساخته‌اند. وسعت شهر به بیش از 15000 مترمربع می‌رسد و برای حفاظت از جان و مال مردم در مواقع ناامنی و نه برای زندگی دائمی ساخته شده است؛ همین شهر بود که باعث شد در دوره‌ای، نوش آباد به سکونتگاهی مرموز برای مهاجمان تبدیل شود. لحظه‌ای را تصور کنید که غذاها در حال طبخ بر روی اجاق‌ها هستند، لباس‌ها روی بند و همه چیز حکایت از زندگی دارد؛ اما هیچ‌کس در شهر نیست و صدای حرکت هیچ جنبنده‌ای به گوش نمی‌رسد؛ پس مردم کجا رفته‌اند؟ کسی تصورش را هم نمی‌کرد که زندگی زیر شهر جریان داشته باشد.

ثبت ملی: این اثر از سال 1385 با شماره 15816 در فهرست آثار ملی ایران قرار دارد.

چرا این شهر به اویی معروف شد؟

در لغت‌نامه دهخدا «اوی» واژه‌ای است که در گویش کاشانی معادل «آهای» فارسی قرار می‌گیرد. به لحاظ ساختار تودرتو و تاریک بودن شهر زیرزمینی در قدیم افراد برای پیدا کردن یکدیگر با صدای بلند با کلمه «اوی» همدیگر را صدا می‌کردند. همچنین گفته می‌شود که مقنی‌ها هنگام حفر شهر زیرزمینی، برای جابه‌جایی خاک از ظرف‌هایی به نام دلو، استفاده می‌کردند. وقتی دلو پر از خاک می‌شده مقنی فریاد می‌زده «اوی» و فردی که مسئول بالا کشیدن دلو بوده است با شنیدن آن متوجه می‌شده که باید دلو را بالا بکشد.

راهنمای بازدید از شهر اویی

امروزه برای ورود به شهر اویی، دو ورودی وجود دارد که کاملا مجزا از هم بوده و ارتباطی با یکدیگر ندارند. یعنی پس از بازدید از یک ورودی باید از شهر زیرزمینی خارج شوید و مسافتی را بروید تا به ورودی دیگر برسید. ورودی شماره 1 در عمق ۱۱ متری و ورودی شماره 2 در عمق 12 متری از سطح زمین قرار دارد و چاه‌های ارتباطی طبقات و کانال‌های ورود هوا در هر دو ورودی به چشم می‌خورند. البته این ورودی‌ها در گذشته با هم مرتبط بودند؛ اما با گذر زمان و بروز سیلاب و حفر چاه‌ها، از هم مجزا شده‌اند. برای ورود و بازدید از این شهر، باید از بیش از 40 پله با شیب تند پایین بروید که شما را به ورودی آب‌انبار می‌رسانند.

ورودی شماره 1 شهر زیرزمینی نوش آباد

در سال ۱۳۸۱ بخش 1 با کندن چاه به صورت اتفاقی پیدا شد و جالب آن که ورودی شماره 2 نیز با همین اتفاق 2 سال بعد خودش را نشان داد. ورودی 2 در تمام ایام سال باز است؛ اما ورودی شماره 1 به دلیل وضعیت خاص آن از جمله فضای محدود، رطوبت بالا و ظرافت، تنها در نوروز، تعطیلات و گلابگیری قابل بازدید است.

ورودی شماره 2 شهر زیرزمینی نوش آباد

ورودی شماره 2 همیشه باز است و در هر زمانی می‌توانید از آن بازدید کنید.

تاریخچه شهر زیرزمینی نوش آباد

نوش آباد از نظر ترانزیتی، موقعیت مهمی در گذشته داشت؛ چرا که در مرکز کشور و در میان دو شهر مهم ری و اصفهان بود و مسافران زیادی به همراه بارهای خود از آن عبور می‌کردند. مهاجمان و غارت‌گران نیز همیشه در کمین بودند و برای تامین آذوقه و غنایم به روستاهایی همچون نوش آباد هجوم می‌بردند؛ این حملات، احساس نیاز به مخفیگاهی امن را به وجود آورد و کم‌کم اویی شکل گرفت. تاریخ ایجاد این شهر زیرزمینی به دوران ساسانی می‌رسد؛ اما در دوره‌های بعد در طول 500 سال تکامل یافته و در زمان سلجوقیان، صفویان و حتی قاجار نیز مردم از آن استفاده می‌کردند. در دوره قاجار سیلاب‌هایی در شهر رخ داد که فضاهای شهر زیرزمینی را پر کرد و پس از آن با بروز قحطی و مهاجرت‌ها، مردم کمی در نوش آباد ماندند و بنابراین کمتر کسی از وجود این شهر آگاه بود. مردم به هنگام حفر چاه، بارها به فضاهایی در زیر زمین برخوردند؛ اما آن‌ها را قنات می‌پنداشتند و توجهی به این فضاها نمی‌کردند. تا اینکه ورودی 1 با حفر چاه پیدا شد و دو سال پس از آن ورودی 2 را یافتند. در نهایت با بررسی‌ها وسعت این شهر زیرزمینی مشخص شد و ظروف پیدا شده در شهر زیرزمینی نوش آباد نشان داد که مردم شهر، در دوره حمله سلجوقی و ایلخانی یعنی حمله مغول‌ها و تیموریان به این شهر زیرزمینی پناه برده و بیشترین استفاده را در آن دوران داشته‌اند.

امکانات شهر زیرزمینی نوش آباد

فضای محدود و ساختار خاص شهر زیرزمینی نوش آباد اجازه ایجاد امکاناتی همچون سرویس بهداشتی را نمی‌دهد.

راهنمایان شهر زیرزمینی نوش آباد لذت بازدیدتان را دو چندان می‌کنند و تمامی داستان‌های این شهر را برای شما بازگو می‌کنند.

در ورودی شماره 2 می‌توانید طعم قهوه انوشه که ویژه نوش آباد است و از زمان‌های دور در مراسم شادی و عزا آن را سرو می‌کردند، بچشید. این قهوه را با ادویه‌های شرقی و شکر مخلوط کرده و به ‌مدت پنج ساعت دم می‌کنند.

منبع : شهر زیرزمینی نوش آباد

انتهای رپرتاژ آگهی

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha