• سه‌شنبه / ۱ تیر ۱۴۰۰ / ۰۷:۴۳
  • دسته‌بندی: سیاست خارجی
  • کد خبر: 1400040100043
  • خبرنگار : 71038

شیخ عطار: دیپلمات‌ها باید وفادارترین عناصر به اصولی باشند که نظام بر آن تأکید می‌کند

شیخ عطار: دیپلمات‌ها باید وفادارترین عناصر به اصولی باشند که نظام بر آن تأکید می‌کند

یک دیپلمات پیشین کشورمان با بیان اینکه دولت سیزدهم باید توجه کند که دوگانه میدان و دیپلماسی که بعضا مطرح می شود دوگانه درستی نیست، افزود: وقتی ما صحبت از روابط خارجی می کنیم این روابط مبتنی بر قدرت دیپلماسی، چانه زنی، مذاکره و قدرت فیزیکی که مبتنی بر قدرت نظامی است، می باشد بنابراین باید دولت جدید به دوگانه ای که در این زمینه در چند سال اخیر مطرح شده است توجهی نداشته باشد.

علیرضا شیخ عطار در گفت‌وگو با ایسنا با بیان اینکه سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران برگرفته از اصولی است که انقلاب اسلامی براساس آن شکل گرفته است و به نوعی این اصول در شعار معروف استقلال، آزادی و جمهوری اسلامی خلاصه می شود، گفت: ما نمی توانیم سیاست خارجی سلطه و وابستگی را بپذیریم و از همان ابتدای انقلاب اسلامی بر اصول خود مبتنی بر استقلال تأکید کردیم.

وی با بیان اینکه متأسفانه در برخی از مقاطع این شعار کنار گذاشته شده و یا به آن عمل نشده، گفت: ما باید روابط مان در عرصه سیاست خارجی را براساس اندیشه اسلامی تنظیم کنیم چرا که ما یک کشور سکولار نیستیم و امام خمینی (ره) با نهضت خود این زمینه را فراهم کرد که دین در عرصه سیاست حضور داشته باشد. ما براساس اندیشه انقلاب اسلامی الهام بخش هستیم و این اندیشه و الهام بخشی فرامرزی است و باید به گونه ای رفتار کنیم که برای دیگر کشورها و ملت ها نیز الهام بخش باشیم و آن ها ببینند که براساس یک اندیشه راستین و معنوی ما راه درست را طی می کنیم و آن ها نیز همین راه را انتخاب کنند.

وی با اشاره به اینکه چنین نگاهی در اسناد بالادستی کشور نیز بر آن تأکید شده است، گفت: در عرصه عمل نیز ما باید منافع ملی مان را بر همین اساس تعریف کنیم و در این حوزه نگاه ما با آنچه که در کتاب های علوم سیاسی براساس اندیشه های غربی و آمریکایی تدوین شده، فرق دارد. منافع ما در الهام بخشی است و ما باید براساس پتانسیل های مختلفی که وجود دارد از جمله پتانسیل های فرهنگی، تاریخی، ژئوپلیتیکی، اقتصادی، جمعیتی و نیروی انسانی به سمتی حرکت کنیم که کشوری مقتدر و مهمتر از آن الهام بخش باشیم. به نظرم این الهام بخشی خود اقتدار می آورد.

سفیر پیشین ایران در آلمان همچنین با رد دوگانه میدان و دیپلماسی تصریح کرد: وقتی ما سخن از روابط خارجی می کنیم این روابط مبتنی بر قدرت دیپلماسی، چانه زنی، مذاکره و قدرت فیزیکی است که مبتنی بر قدرت نظامی است واین دوگانه ای که در چند سال اخیر مطرح شده باید رفع شود.

شیخ عطار در بخشی دیگر از صحبت های خود با بیان اینکه مجری سیاست های خارجی وزارت خارجه است ولی این سیاست ها در نهادهای بالادستی تدوین و تنظیم می شود، گفت: دیپلمات های ما باید وفادارترین عناصر به اصولی باشند که نظام بر آن تأکید می‌کند.

وی در ادامه با بیان این که باید وزارت خارجه در این ارتباط اصلاح شود، ابراز عقیده کرد:  متأسفانه در چند سال اخیر به این موضوع چندان توجه نشده و بعضا مجریان دیپلماسی برخلاف اوایل انقلاب صددرصد افراد معتقد و وفادار به اصول مان نبوده اند.

وی با اشاره به برخی از اظهارنظرها مبنی بر اینکه نباید وزارت خارجه را تضعیف کرد، گفت: وزارت خارجه بخشی از سیستم است و کل سیستم باید قوی باشد و این قوی بودن و مقتدر بودن منحصر به دستگاه سیاست خارجی نیست. دستگاه سیاست خارجی جزئی از سیستم حاکمیت است که باید با دیگر تکه های این سیستم هماهنگ باشد. باید با اندیشه و تئوری حاکم بر نظام هماهنگ باشد و نباید ادای دیگران را درآورد. باید تئوری و اصول را به نحوی اجرا کند که الهام بخش باشد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha