به گزارش ایسنا ، اعتراضات متعددی علیه رژیم طاغوت در سالهای قبل از انقلاب شکلگرفته است، اما امام عظیم الشان (ره) در بین همه این اعتراضات ، قیام ۱۵ خرداد سال ۴۲ را مبدأ نهضت اسلامی نامیدند که این فرمایش نشاندهنده عظمت این قیام و تأثیرگذاری آن بر روند پیروزی نهضت اسلامی است.
ابعاد قیامی که در ۱۵ خرداد شکل گرفت همچنان و پس از گذشت نزدیک به شش دهه مورد تحسین کارشناسان در سراسر جهان و نیز محققان داخلی است و محققان بر این باورند، که پس از قیام ۱۵ خرداد ۴۲ بود که نابودی رژیم شاهنشاهی شتاب گرفت.
در مورد چگونگی آغاز قیام ۱۵ خرداد ۴۲ باید گفت، زمانی که خبر دستگیری امام (ره) در قم به مردم دیار ۱۵ خرداد رسید ، خون مردم به جوش آمد ، در همین حین جوانی ۲۵ ساله به نام علی قایع گو، از اهالی روستای محمدآباد عربها که با دوچرخه برای کار به پیشوا میرفت ، بهسرعت خود را با دوچرخه به روستای محمدآباد عربها رساند و خبر را به شهید سید مرتضی طباطبایی، یکی از معتمدین این روستا که در حادثه خونین فروردینماه فیضیه حضور داشت، رساند.
سید مرتضی که مرد میانسال و مؤمن و مورد اعتماد محمدآبادیها بود ، پس از شنیدن خبر دستگیری امام گفت که در مسجد اذان پخش شود ، سپس بهسوی مسجد حرکت کرد و خبر دستگیری امام (ره) را به مردم داد.
ندای هَلْ مِنْ ناصِرٍ یَنْصُرُنی ، این بار برای دفاع از سیدی از نوادگان امام حسین (ع) و از گلوی یکی از پیروان مکتب حسین (ع) در ورامین شنیده شد و سید مرتضی از اقوام کشاورزش طلب یاری برای دفاع از مرجعی تقلید از نسل فاطمه (س) کرد و به آنها گفت چه نشستهاید که مرجع تقلیدتان را دستگیر کردند.
بنا بر روایت شاهدان عینی ، خون مردم مؤمن روستای محمدآباد عربها ورامین پس از شنیدن خبر دستگیری امام (ره) به جوش آمد و بهطور خودجوش بهسوی تهران حرکت کردند ، تا خواستار آزادی این مرجع تقلید شوند.
قایع گو به جرم رساندن خبر دستگیری امام (ره) به محمدآباد عربها به شش ماه حبس محکوم شد، اما اقدام وی در رساندن خبر دستگیری امام (ره) به مردم روستای محمدآباد عربها ورامین ، قیامی بزرگ در دفاع از ولایت و مرجعیت رقم زد، که آثار آن همچنان باقی است.
در ورامین نیز زندگی عادی مردم در جریان بود و همه در حال کسبوکار و عزاداریهای محرم ، کشاورزی و دیگر فعالیتهای خود بودند تا خبر دستگیری امام (ره) به آنها رسید.
برادر شهید امیر معصومشاهی از شهدای ۱۵ خرداد ، در شرح آنچه در آن روز رخ داد به خبرنگار ایسنا گفت: ما آن زمان مغازه خواروبارفروشی داشتیم و با برادرم در مغازه ایستاده بودیم که یکی از کارگران کارخانه روغنکشی ورامین که از تهران باز میگشت به مغازهمان آمد و گفت چه نشستهاید که مرجع تقلیدمان را دستگیر کردند و مردم در تهران و شاه عبدالعظیم بپا خاستند و کشت و کشتار برپا شده است.
غلامرضا معصومشاهی افزود: من برای کسب خبر به مرکز شهر ورامین رفتم ، شهید معصوم شاهی نیز مغازه را تعطیل کرده و به همراه دیگر مردم ورامین استقبال مردم پیشوا رفته و بهسوی تهران حرکت کردند.
امیر اکبری، یکی از شاهدان عینی قیام ۱۵ خرداد نیز در این خصوص به خبرنگار ایسنا گفت: من برای خرید نان به نانوایی رفته بودم، که خبر دستگیری امام (ره) را شنیدم، اما فکر کردم شایعه است و برای اطلاع دقیق از اصل خبر به تهران رفتم و با تعداد زیادی از افرادی که کشته و یا مجروح شده بودند، مواجه شدم و فهمیدم خبر دستگیری امام نیز صحت داشته است، بهسرعت به ورامین بازگشتم، تا خبر را به مردم برسانم.
وی ادامه داد: اما حرکت مردم ورامین در دفاع از مرجعیت و ولایت و برای دستگیری امام (ره) پس از سخنان سید آقا احمدی در اعتراض به این اقدام رژیم ستمگر طاغوت پس از نماز ظهر و عصر شکل گرفت، ورامینیها نیز شعار یا مرگ یا خمینی را سر دادند و بهسوی تهران حرکت کردند.
اکبری در خصوص ادامه حرکت و قیام مردم ورامین خاطر نشان کرد: حرکت اعتراضی مردم تا پل باقرآباد امروزی ادامه یافت ، آن روزها هنوز ساخت و سازهای کنونی در این منطقه انجامنشده بود و اطراف پل مانند ادامه جاده ورامین_تهران نیزار بود ، در این منطقه خودروهای حکومتی راه را سر کردند ، طوری که دیگر کسی نتواند پیش روی کند.
به گفته شاهدان عینی ، شهید سید مرتضی طباطبایی که به سید شهیدان ۱۵ خرداد مشهور است ، در مقابل جمعیت حرکت میکرد ، با درخواست مأموران مبنی بر انصراف از حرکت در مسیر و بازگشت بهسوی ورامین مواجه شد و اعلام کرد، که هرگز حاضر نیست ، از راه خود بازگردد.
تمام شاهدان عینی اذعان دارند ، که تیراندازی بهسوی مردم بدون هیچ اخطاری انجام شد و در جریان این تیراندازی شهید طباطبایی از جمله اولین شهیدانی بود، که به شهادت رسید.
تیراندازیها تداوم داشت و مردم به خاک و خون کشیده شدند، عدهای مجروح شده و تعدادی خود را به داخل نیزارها کشانده و به ورامین و پیشوا بازگشتند.
رژیم ستمشاهی نیز پیکر پاک شهیدان را بهطور دستهجمعی به گورستانی در مسگرآباد واقع در شهرری منتقل کرده و درحالیکه هنوز برخی از آنها نیمهجان وزنده بودند دفن شدند.
بیشک قیام ۱۵ خرداد را میتوان یکی از مهمترین و تاریخسازترین حوادث در مقابله با رژیم طاغوت و برپایی انقلاب شکوهمند اسلامی دانست ، که همچنان و پس از گذشت حدود ۵۶ سال از آن مورد بررسی و تحلیل کارشناسان و تحلیل گران مسائل ایران ، خاورمیانه و نیز کارشناسان حوزه انقلاب اسلامی قرار دارد.
به عقیده کارشناسان این حوزه، رژیم طاغوت پس از قیام ۱۵ خرداد در سراشیبی سقوط قرار گرفت و خون پاک و مطهر شهدای ۱۵ خرداد ورامین، پیشوا و قم بهتدریج ریشه ظلم و ستم پهلوی را خشکاند و در ۱۵ سال بعد، یعنی ۲۲ بهمن ۵۷ و با پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی به ثمر نشست.
نقش قیام ۱۵ خرداد در پیروزی انقلاب اسلامی تا حدی بود، که امام خمینی (ره) بهعنوان بنیانگذار انقلاب اسلامی، ۱۵ خرداد را مبدأ نهضت و انقلاب اسلامی دانست و نقش مردم دشت ورامین در این قیام را بسیار برجسته خواند و در این خصوص فرمود: آقایان محترم و جوانان معظم ورامین به ما حق ویژهای دارند، آنها در ۱۵ خرداد زحمت کشیدند و جوانان خودشان را از دست دادند.
انتهای پیام
نظرات