کارشناسان معتقد هستند، خشکسالی معمولاً براساس درجه خشکی در مقایسه با مقادیر نرمال یا میانگین و طول دوره خشکی تعریف میشود. بر این اساس محققان میگویند، لازم است که تعاریف خشکسالی هواشناسی بهصورت موردی برای هر منطقه متفاوت از مناطق دیگر درنظر گرفته شود چرا که شرایط جوی که موجب کمبود بارش میشود از منطقهای به منطقه دیگر متغیر است.
کارشناسان هواشناسی خشکسالی را بارش کمتر از حد معمول که منجر به تغییر الگوی آب و هوایی میشود، تعریف کردهاند. از اینرو به طور کلی خشکسالی از نظر هواشناسی بهحالتی از خشکی ناشی از کمبود بارندگی اطلاق میشود.
نکته و سوال اساسی اینجا است که "در کنار کاهش نزولات جوی، چرا مازندران، در فصل کشت و کار بیشتر با کمبود منابع آبی رو به رو میشود و واقعا چارهای برای مقابله با این امر وجود ندارد؟"،
محققان معتقد هستند که، ذخیره سازی آب در فصل بارندگی برای جلوگیری از کمبود آب کشاورزی مهم است و لزوماً نیاز نیست که از سد استفاده شود چرا که این دست ساز بشر عوارض زیست محیطی زیادی از جمله تخریب جنگل، جاده سازی و هزینه بالا را به دنبال دارد.
وی عدم مدیریت آب در مازندران را مسئله اصلی دانست و افزود: الگو و سیستم کشت در مازندران کشت و کار بهاره است اما بارش نزولات جوی در فصل های پاییزی و زمستانه اتفاق می افتد به همین دلیل زمانی که ما به آب احتیاج داریم این منابع آبی وارد دشت ها شده وبا ایجاد ماندآب خسارت تولید می کند و در نهایت به دریا ملحق می شود.
استاندار مازندران نیز در این زمینه، معتقد است که، بحران آب فقط به دلیل کاهش میزان بارش نیست و کافی نبودن تجهیزات و تاسیسات آبرسانی و دسترسی به آب سالم و پایدار نیز دراینباره موثرند.
استاندار مازندران با تأکید بر استفاده بهینه از منابع انرژی گفت: یکی از راهکارهای موثری که تا به حال در استان انجام شده و ادامه نیز خواهد داشت، تغییر ساعت کاری واحدهای تولیدی است تا در ساعات پیک مصرف برق، کارخانهها و واحدهای تولیدی، از انرژی و برق زیادی استفاده نکنند تا مجبور به قطع برق شهری و منطقهای نباشیم.
حسینزادگان با اشاره به اینکه اگرچه مازندران جزء استانهاییست که به منابع آبی بهتری دسترسی دارد، هشدار داد که، با این حال، در مازندران هم به تأسی از شرایط کلی کشور و برای اینکه خدای نکرده دچار بحران آب نشویم، در مدیریت منابع آبی باید دقت بیشتری صرف شود.
استاندار مازندران گفته که، بهینه کردن و استانداردسازی زیرساختهای آبی و ارتقاء بهرهوری تجهیزات آبی و شیرآلات در ادارات و منازل، از جمله راهکارهای موثر جهت مهار هدررفت آب خواهد بود.
انتهای پیام
نظرات