مستوفیان در گفت و گو با ایسنا، در پاسخ به این سوال که طبق گفته یکی از مسئولان میراث فرهنگی چند سالی است عملیات کاووش در این شهر تاریخی به علت کمبود اعتبار متوقف شده و آیا امسال برای انجام کاوش در این مکان تاریخی برنامه ای وجود دارد؟ تاکیدکرد: عملیات کاووش در این مکان متوقف نبوده و این اداره کل طبق برنامه عملیات مختلف کاووش، مرمت و حفاظت را انجام می دهد.
وی افزود: یکی از مهمترین اهدافی که این اداره کل در شهر تاریخی بلقیس به دنبال آن است ایجاد سایت موزه می باشد تا امکان استفاده و بازدید گردشگران را از این شهر تاریخی فراهم آورد.
مستوفیان ادامه داد: بخش های برج و باروی این شهر تاریخی بیرون بوده اما بخش های قابل توجهی از این شهر در دل خاک بوده که طبق برنامه همیشه عملیات کاووش در بخش های مختلف انجام شده و و تاکنون قسمت های زیادی و باارزشی نیز از زیر خاک بیرون آورده شده است.
وی در ارتباط با ایجاد سایت موزه در دومین بنای خشتی و گلی کشور نیز توضیح داد: برای ایجاد سایت موزه در یک بنای تاریخی در ابتدا باید سایت پلن و پلن مدیریتی آن تهیه شود که برای تهیه آن در ابتدا باید مطالعات لازم در بخش های مختلف آن صورت گیرد.
این مقام مسئول بیان کرد: در حال حاضر مطالعات اولیه برای راه اندازی سایت موزه در شهر تاریخی بلقیس در حال انجام است اما باید بعد از آن مشاور گرفته و مطالعاتی نهایی انجام و سپس به تایید برسد.
وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا یکی از عواملی که موجب شده تا این شهر تاریخی گردشگران نتوانسته تاکنون گردشگران خیلی زیادی را جذب کند، نبود سایت موزه بوده است؟ تاکید کرد: در حال حاضر شهر تاریخی بلقیس گردشگران و بازدیدکنندگان خیلی زیادی را دارد و اینکه یک اثر تاریخی دارای گردشگر خیلی زیادی است نشان دهنده آن نیست که معرفی خیلی خوبی برای آن شده است.
معاون اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان شمالی تاکیدکرد: حضور گردشگران خیلی زیاد برای یک اثر تاریخی همیشه نکته مثبت و خوبی نیست چراکه باید مواردی همچون باروری، تاب آوری و ... آن اثر تاریخی را نیز در نظر گرفت.
گفتنی است تاکنون ۹ فصل کاوش در شهر تاریخی بلقیس انجام شده است و بعد از پایان هر دوره کاوش امر مرمت انجام شده است.
شهر بلقیس در ۳ کیلومتری جنوب غربی شهر اسفراین در استان خراسان شمالی قرار گرفته و بیش از ۱۸۰ هکتار وسعت دارد.
این مجموعه تاریخی شامل بقایای یک ارگ و خندقهای اطراف آن، برج و بارو، منار تپه، آبانبار، بازار، کاروانسرا، یخدان و گورستان است.
مجموعه شهر تاریخی بلقیس که در حقیقت به عنوان اسفراین کهن شناخته میشود، در حدود ۴۰۰۰ سال قدمت دارد. در طول قرنهای متمادی همواره افراد و تمدنهایی در این منطقه زندگی کردهاند و بر اثر هجوم و تجاوز اقوام دیگر، این شهرها تخریب شدهاند و پس از مدتی دوباره شهری نو روی ویرانههای شهر قبلی ساختهاند. یافتههای جدید تاریخی نشان میدهد که قدمت این شهر تاریخی به قرن دوم اسلامی میرسد.
انتهای پیام
نظرات