به گزارش ایسنا، مون جائه این، رئیس جمهوری کره جنوبی در مصاحبه ای با روزنامه نیویورک تایمز، جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا را برای آغاز مذاکرات با دولت کیم جونگ اون، رهبری کره شمالی پس از دوسال توقف پیشرفتهای دیپلماتیک تشویق کرد و گفت: خلع سلاح اتمی یک مساله حیاتی برای کره جنوبی است.
وی همچنین به آمریکا برای همکاری با چین در ارتباط با کره شمالی و مسائل دیگر مورد نگرانی بین المللی از جمله تغییرات جوی تاکید کرد و ادامه داد: روابط وخیم بین آمریکا و چین شاید باعث تضعیف مذاکرات خلع سلاح اتمی شود.
رئیس جمهوری کره جنوبی افزود: اگر تنشها بین دو کشور افزایش یابد، کره شمالی می تواند از آن به نفع خود بهره ببرد. دونالد ترامپ، رئیس جمهوری سابق آمریکا در حالی کاخ سفید را ترک کرد که حتی یکی از کلاهکهای اتمی کره شمالی را کم نکرد. کیم جونگ اون حتی آزمایشهای تسلیحاتی را از سر گرفته است. ترامپ فقط دور خودش چرخید و در نهایت شکست خورد. مهمترین نقطه آغاز برای دولتهای آمریکا و کره شمالی این است که تمایلی برای گفتگو داشته باشند و هر چه زودتر رو در رو پای میز مذاکره بنشینند.
مون جائه این ادامه داد: امیدوارم که بایدن به رئیس جمهوری تاریخی تبدیل شود که به پیشرفتی قابل قبول و تغییر ناپذیر برای تکمیل خلع سلاح اتمی و سازش صلح آمیز در شبه جزیره کره دست پیدا میکند.
رئیس جمهوری کره جنوبی همچنین از آمریکا و کره شمالی خواست تا در راستای خلع سلاح اتمی گام به گام قدم بردارند و همزمان هم به تبادل امتیازات و انگیزهها بپردازند. به گفته او، کلید اصلی برای دو کشور این است که بر اساس یک نقشه راه مورد اعتماد دوجانبه حرکت کنند.
رئیس جمهوری کره جنوبی نسبت به پیشرفتی درباره کره شمالی از سوی بایدن ابراز امیدواری کرد و البته گفت به دلیل بی اعتمادی عمیق بین واشنگتن و پیونگ یانگ، دستیابی به هرگونه نقطه عطف چشمگیر در این زمینه ممکن است غیرواقعی باشد.
بایدن ماه گذشته میلادی گفته بود که آماده یک شکلی از دیپلماسی با کره شمالی است اما این مساله به نتیجه نهایی خلع سلاح اتمی بستگی دارد.
کره شمالی پیشنهاد ایدههایی را با رویکردی گام به گام داد که با انهدام سایت اتمی این کشور، برچیدن تاسیسات آزمایش موتور موشک و مجتمع اتمی در یونگبیون واقع در شمال پیونگ یانگ آغاز میشود.
مون جائه این گفته که معتقد است چنین گامهایی اگر با نظر آمریکا هم راستا باشد میتواند به حذف و از کار افتادن بسیاری از تسلیحات کره شمالی چون موشکهای بالستیک قاره پیما منجر شود. او افزود: در چنین سناریویی، این اقدام در راستای خلع سلاح اتمی کامل کره شمالی، غیرقابل بازگشت است. این گفتگو و دیپلماسی می تواند به خلع سلاح اتمی منجر شود. اگر هر دو طرف از شکست نشست هانوی، ویتنام درس بگیرند و به سمت ایدههای واقع گرایانهتر سوق یابند، مطمئنم که میتوانند یک راه حل بیابند.
انتهای پیام
نظرات