به گزارش ایسنا، از روزهای پایانی سال گذشته تا امروز آمار مبتلایان و جانباختگان کرونا هر روز و هر ساعت بیشتر می شود و موج چهارم کرونا با قدرت و سرعت سرایت بسیار بالاتری کل کشور را به وضعیت قرمز کشانده است اما موضوعی که این روزها در برخی محافل و توسط بعضی از مسئولان مطرح می شود این است که سفرهای نوروزی که البته از ۲۰ اسفندماه تا هفته اول فروردین ماه امسال بدون محدودیت انجام می شد تا چه اندازه در شیوع و گسترش این ویروس و موج چهارم کرونا تأثیرگذار بوده است.
برخی از مسئولان ادعا می کنند که عامل اصلی گردش ویروس کرونا در کشور و قرمز شدن همه شهرهای ایران طی هفته های گذشته سفرهای نوروزی بود که باید ممنوع می شد اما برخی دیگر از مسئولان این نظریه را قبول ندارند و عوامل دیگری را مانند خریدهای نوروزی مردم و... عامل این اتفاق می دانند.
آمارها نشان می دهد که گرچه سفرهای نوروزی تنها عامل شیوع و گسترش ویروس کرونا در کشور نبوده اما همانند ۱۴ ماه گذشته اعداد و ارقام نشان می دهد که رابطه معنادار و مستقیمی بین سفرهای مردم و گسترش ویروس کرونا وجود دارد.
براساس نمودار و جداول منتشر شده از ترددهای بین شهری، سفرهای نوروزی مردم از ۲۰ اسفندماه پارسال به تدریج شروع شد و تا هفته اول فروردین ماه همچنان بدون محدودیت ادامه داشت و البته از هفته دوم فروردین ماه موج بازگشت مردم به شهرهای خودشان آغاز شد به گونه ای که به صورت متوسط روزانه یک میلیون و ۷۹۳ هزار و ۱۰۱ خودرو از ابتدای سفرهای نوروزی (۲۰ اسفندماه) تا ۱۵ فروردین ماه در محورهای مواصلاتی کشور تردد کردند که این میزان تردد نسبت به نوروز سال گذشته ۹۷ درصد افزایش را نشان می دهد اما در مقایسه با نوروز سال ۱۳۹۸، ۱۶ درصد کاهش داشته است.
اگر نگاهی به آمارهای تردد روزانه بین استانی وسایل نقلیه مختلف در محورهای مواصلاتی کشور بیاندازیم و آن را با آمارهای شیوع ویروس کرونا مقایسه کنیم متوجه می شویم که گرچه تنها عامل گسترده شیوع ویروس کرونا این سفرها نبوده اند اما مسلما رابطه معناداری بین آن ها وجود دارد.
چرا که به عنوان مثال ۲۰ اسفندماه یعنی نخستین روز آغاز سفرهای نوروزی مردم براساس گزارش منتشر شده از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ۸۶۰۳ بیمار جدید مبتلا به کوید ۱۹ شناسایی شدند و ۶۱ نفر مبتلایان کرونایی جان خود را از دست دادند. این آمار گرچه تا آخرین روزهای اسفندماه نوسانات بسیاری داشت اما پنج روز پس از آن یعنی ۲۵ اسفندماه تعداد فوتی های کرونا به ۱۰۰ نفر رسید و جانباختگان ایران سه رقمی شدند.
البته ترددهای بین استانی مردم و نمودار آن نیز نشان می دهد که با وجود افت و خیز از نظر آماری همچنان روند رو به رشد سفرهای نوروزی مردم در ۱۰ روز پایانی سال گذشته ادامه داشته است و به عنوان مثال ۲۸ اسفندماه سال گذشته بیشترین تردد روزانه در آن ایام برای محورهای مواصلاتی به ثبت رسید و و تردد بین استانی آن روز به بیش از دو میلیون وسیله نقلیه رسید. البته از روز ۲۸ اسفندماه تا لحظه تحویل سال روند نزولی در این زمینه وجود داشت اما از نخستین روز سال جاری مجددا افزایش سفرها تا ششم فروردین ماه ادامه داشت به گونه ای که در این روز ترددهای بین استانی وسایل نقلیه مختلف دوباره از مرز دو میلیون خودرو سبک و سنگین گذشت که البته با وجود وضع محدودیت های تردد در هفته دوم فروردین ماه امسال، موج بازگشت مردم به شهرهای خود با توجه به مهلت سه روزه ای که از سوی ستاد ملی کرونا برای مردم در نظر گرفته شده بود آغاز شد.
البته در این میان استانهای تهران و البرز با بیشترین آمار تردد رکوردار سفرهای نوروزی بودند چرا که بیشترین تخلیه خودرو را تجربه کردند و عمده مقصد خودروهای این دو استان، قم، مازندران، قزوین، مرکزی، گیلان و اصفهان بود.
همچنین استانهای گیلان، مازندران، کهکیلویه و بویراحمد، اردبیل و گلستان بیشترین آمار سفرهای نوروزی را برای خود به ثبت رساندند و مجموع ورود و خروج این استانها به ترتیب ۲۳۰ درصد، ۱۹۵ درصد، ۱۹۰ درصد، ۱۴۲ درصد و ۱۳۴ درصد نسبت به همین بازه زمانی در سال گذشته افزایش یافته است.
گزارش های رسمی منتشر شده از سوی مرکز مدیریت راه های کشور نشان می دهد که از ۲۰ اسفندماه تا ۱۵ فروردین ماه روزانه به طور متوسط یک میلیون و ۷۹۳ هزار وسیله نقلیه در محورهای مواصلاتی کشور در حال تردد بودند که این آمار نسبت به مدت مشابه در نوروز سال گذشته ۹۷ درصد رشد را نشان می دهد. البته وضعیت سفرهای نوروزی با وسایل حمل و نقل عمومی جاده ای به گونه ای است که از نظر تعداد مسافر رشد ۲۲۶ درصدی نسبت به نوروز سال گذشته تجربه کرده است چرا که آمارها نشان می دهد از ۲۵ اسفندماه تا ۱۵ فروردین ماه بیش از پنج میلیون و ۴۴۵ هزار و ۳۳۶ مسافر از طریق وسایل حمل و نقل عمومی جاده ای جابه جا شده اند که افزایش بیش از چهار و نیم برابری نسبت به همین بازه زمانی در سال گذشته را داشته است. البته این آمار نسبت به مدت مشابه در نوروز دو سال گذشته که هیچ خبری از کرونا نبود، کاهش ۲۱ درصدی را تجربه کرده است.
همچنین تعداد سفرهای جاده ای با وسایل حمل و نقل جاده ای در بازه زمانی مذکور ۷۱۹ هزار و ۲۵۴ سفر بوده است که نسبت به بازه زمانی مشابه در نوروز سال گذشته و نوروز سال ۱۳۹۸ به ترتیب ۲۴۶ درصد و ۹ درصد رشد داشته است. حالا اگر به آمارهای ابتلا و فوتی های کرونا نگاهی بیاندازیم متوجه می شویم که روند افزایش این آمار و ارقام که البته برای همه ایرانی ها بسیار تلخ و وحشتناک است با شیب و سرعت بسیار زیادی طی هفته های گذشته پیشرفت کرده است چرا که به عنوان مثال تعداد فوتی های اعلام شده ناشی از شیوع ویروس کرونا در ۱۵ فروردین ماه به ۱۶۱ نفر در کشور رسید و حالا پس از گذشته حدود دو هفته از آن تاریخ بیش از ۴۰۵ فوتی جدید کرونا از سوی وزارت بهداشت برای ۲۹ فروردین ماه اعلام شده است که رشد بیش از چهار برابری را در این آمارها نیز می توان مشاهده کرد.
انتهای پیام
نظرات