• یکشنبه / ۲۹ فروردین ۱۴۰۰ / ۱۴:۱۸
  • دسته‌بندی: اقتصاد کلان
  • کد خبر: 1400012917147
  • خبرنگار : 71600

رتبه اقتصادی ایران در جهان چند است؟

رتبه اقتصادی ایران در جهان چند است؟

اخیرا رتبه اقتصادی ایران در جهان محل بحث زیادی بوده اما واقعیت این است که رتبه اقتصادی کشورها بر اساس معیار رتبه بندی، معمولا با یکدیگر مختلف است و این نتیجه گیری که یکسان نبودن رتبه ها ناشی از اشتباه یک رتبه بندی است نیز صحیح نیست. البته با وجود رده بندی های مختلف، اقتصاد ایران یکی از ۳۰ اقتصاد برتر جهان است.

به گزارش ایسنا، در ادبیات عامه، اندازه اقتصاد یا همان معیار رتبه بندی کشورهای مختلف مفهومی به نام تولید ناخالص داخلی است. به صورت کلی، تولید ناخالص داخلی را می توان مجموع ارزش کالا و خدمات نهایی تولیدشده توسط افراد مقیم یک کشور در یک بازه زمانی معین نامید. اولا این بازه معین معمولا سه ماهه یا یک ساله است و دوما منظور از کالای نهایی یعنی کالایی که به قصد مصرف خریداری می شود. ( در خرید نان، آرد یک کالای واسطه ای است و ارزش آن نیز در ارزش نهایی نان مصرفی لحاظ می شود.) 

در تعریف فوق به واژه مقیم آن کشور هم دقت کنید. این یعنی اگر یک فرد ژاپنی در چین فعالیت دارد، در محاسبه تولید ناخالص داخلی، ارزش تولیدشده توسط این فرد در تولید ناخالص داخلی چین لحاظ خواهد شد نه ژاپن. در طرف دیگر اما تولید ناخالص ملی مجموع ارزش کالا و خدمات نهایی توسط یک ملیت را اندازه می گیرد؛ فارغ از اینکه در داخل یا خارج آن کشور ایجاد شده باشد. 

اجزای تولید ناخالص داخلی

به طور کلی ( نه همیشه) سه راه مختلف برای محاسبه تولید ناخالص داخلی یا GDP وجود دارد که شامل روش تولید، مخارج و درآمد می شود. همچنین در تولید ناخالص داخلی برخی از اجزای اقتصادی محاسبه نمی شوند؛ مثل فعالیت هایی که به آن ها دستمزد تعلق نمی گیرد ( مثل کار داوطلبانه)، اقتصاد زیرزمینی یا پرداخت های انتقالی. 

مدل های مختلف تولید ناخالص داخلی

اصلی ترین دلیل متفاوت بودن رتبه اقتصادها در رتبه بندی های مختلف همین عامل است. اگر تولید ناخالص داخلی با قیمت های جاری بررسی شود به آن تولید ناخالص داخلی اسمی می گوییم. از طرف دیگر اگر قیمت ها به نسبت سال پایه ( مثلا پنج سال پیش) اندازه گیری شوند، به تولید ناخالص داخلی حقیقی می رسیم. 

اما گاهی هم تولید ناخالص داخلی بر حسب شاخص قدرت برابری خرید بیان می شود. مثال معروف در توضیح قدرت برابری خرید قیمت یک ساندویچ معروف است. کیفیت این ساندویچ در همه جا عموما یکسان است اما قیمت آن چه؟ اگر این کالا در آمریکا دو دلار قیمت داشته باشد اما در انگلیس ۱.۵ پوند، نسبت قیمت آن در انگلیس به آمریکا ۰.۷۵ ( تقسیم ۱.۵ بر دو) خواهد بود. از طرف دیگر، ارزش هر دلار تقریبا ۰.۷۲ پوند است. چون ۰.۷۲ از ۰.۷۵ کوچک تر است یعنی بر اساس شاخص قدرت برابری خرید، قدرت خرید مردم در آمریکا بیشتر از قدرت خرید مردم در انگلیس است. 

رتبه اقتصادی ایران در جهان

با توضیحات فوق واضح است که بر اساس شاخص معیار، به نتیجه متفاوتی در رتبه بندی ها خواهیم رسید. پس طبیعی خواهد بود اگر رتبه اقتصادی ایران در رتبه بندی های مختلف با یکدیگر اختلافاتی داشته باشد. 

رتبه بندی با استفاده از تولید ناخالص داخلی اسمی ( ۱۲ ماهه منتهی به فوریه سال ۲۰۲۱)، داده ها برگرفته از آمارهای صندوق بین المللی پول و بانک جهانی

۱- آمریکا

حجم تولید ناخالص داخلی: ۲۴ تریلیون و ۱۶۲ میلیارد دلار

۲- چین

حجم تولید ناخالص داخلی: ۱۵ تریلیون و ۲۲۲ میلیارد دلار

۳- ژاپن

حجم تولید ناخالص داخلی: چهار تریلیون و ۹۱۰ میلیارد دلار

۴- آلمان

حجم تولید ناخالص داخلی: سه تریلیون و ۷۸۰ میلیارد دلار

۵- انگلیس

حجم تولید ناخالص داخلی: دو تریلیون و ۶۸۳ میلیارد دلار

رتبه ایران

حجم تولید ناخالص داخلی: ۶۱۰ میلیارد دلار ( رتبه ۲۳ جهان)

رتبه دیگر کشورها: کانادا دهم، عربستان هجدهم، ترکیه نوزدهم، سوید بیست و پنجم، امارات سی ام، سنگاپور سی و پنجم، ایسلند صد و نهم و گرجستان صد و نوزدهم

رتبه بندی با استفاده از تولید ناخالص داخلی بر حسب برابری قدرت خرید ( ۱۲ ماهه منتهی به فوریه سال ۲۰۲۱ سال ۲۰۲۱)، داده ها برگرفته از آمارهای صندوق بین المللی پول و بانک جهانی

۱- چین

حجم تولید ناخالص داخلی: ۲۴ تریلیون و ۱۶۲ میلیارد دلار

۲- آمریکا

حجم تولید ناخالص داخلی: ۲۰ تریلیون و ۸۰۷ میلیارد دلار

۳- هند

حجم تولید ناخالص داخلی: هشت تریلیون و ۶۸۱ میلیارد دلار

۴- ژاپن

حجم تولید ناخالص داخلی: پنج تریلیون و ۲۳۶ میلیارد دلار

۵- آلمان

حجم تولید ناخالص داخلی: چهار تریلیون و ۴۵۴ میلیارد دلار

رتبه ایران

حجم تولید ناخالص داخلی: یک تریلیون و ۶ میلیون دلار ( رتبه ۲۶ جهان)

رتبه دیگر کشورها: روسیه ششم، انگلیس نهم، فرانسه دهم، ترکیه سیزدهم، کانادا پانزدهم، عربستان هفدهم، استرالیا هجدهم و امارات سی و چهارم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۰-۰۱-۲۹ ۱۵:۵۷

بنظر من رتبه اقتصادی کشوری در اخر جدول باشد اما تورم نداشته باشد یک موفقیت بزرگ هست. این تورم هست که زندگی و اقتصاد را مختل می کند مگر نه در موقعیت کنونی رتبه اقتصادی چه اهمیتی برای عمومی مردم دارد. بسیاری از کشورها تورم حتی منفی را تجربه کردند اما در این رنکینک رتبه خوبی هم ندارند

avatar
۱۴۰۰-۰۱-۲۹ ۲۱:۵۸

رتبه بندی میخوایم چکار ..رفاه نسبی میخوایم

avatar
۱۴۰۰-۰۱-۳۰ ۰۰:۱۶

احسنت اینو میگن نظر خیلی خوب بود

avatar
۱۴۰۰-۰۱-۲۹ ۲۰:۱۳

آمار ارائه شده ، اشتباه است !!! آمار و اطلاعات صحیح مورد نیاز را از سایت بانک جهانی قابل استخراج است !!!

avatar
۱۴۰۰-۰۱-۲۹ ۲۱:۰۷

تا سال 96رتبه ایران 17بود،

avatar
۱۴۰۰-۰۱-۲۹ ۲۱:۱۲

یعنی بهتر اصلا کارشناسی نکنید

avatar
۱۴۰۰-۰۱-۲۹ ۲۱:۲۷

خب با این رتبه اقتصادی و تولید ناخالص بالا چرا پس وضعیت ماها خرابه حالا پیدا کن پرتغال فروش را

avatar
۱۴۰۰-۰۱-۲۹ ۲۱:۵۲

شما گفتید سی ام همه ما هم باور کردیم

avatar
۱۴۰۰-۰۱-۲۹ ۲۱:۵۴

تنها چیزی که داره ایران رو آزار میده تحریم وگرانی هست وگرنه اگه کسی با ایران کارنداشته باشه مثل آب خوردن میتونه جز 10 کشور برتر جهان بشه واز طرف دیگه وضعیت قانون گذاری در اقتصاد کشور افتضاح هست وکاغذ بازی‌ها وعدم شفافیت وتبلیغ نبود شبکه های تلویزیونی خصوصی درحوزه اقتصاد که میتونه بسیار راه گشا باشه

avatar
۱۴۰۰-۰۱-۲۹ ۲۲:۱۵

سلام، به نظرمن دررشداقتصادی بایدهمه جوانب رودرنظرگرفت، مثبت، مثبت تربشه، ومنفی افت کنه، و درهمین مورد،، رفاه واوضاع اقتصادی مردم هم رشدکنه.

avatar
۱۴۰۰-۰۱-۲۹ ۲۲:۵۲

یه نظری هم به درآمد سرانه هر ایرانی می کردی مشخص می شد رتبه اقتصاد ایران چنده

avatar
۱۴۰۰-۰۱-۲۹ ۲۳:۰۶

کاش جیب مردم هم همین رتبه را داشت

avatar
۱۴۰۰-۰۱-۲۹ ۲۳:۵۴

بنظرم رتبه اقتصادی ما قطعا بالاتر از ۳۰ است و د بسیاری از سایت با خالی بندی ۱۸'۲۳'۲۶ و زیر بیست اعلام می شود و اصلا با واقعیت و تورم و گرانی موجود مطابقت ندارد

avatar
۱۴۰۰-۰۱-۲۹ ۲۳:۵۸

حجم تولید توجیب کی .فقط رتبش تو جیب مردم

avatar
۱۴۰۰-۰۱-۳۰ ۰۰:۲۱

بانک مرکزی ایران ارزش جاری تولید ناخالص داخلی ایران در سال ۱۳۹۸ را ۲٫۳۸۵٫۳۲۸.۶ میلیارد تومان اعلام کرده است که با احتساب هر دلار ۴۲۰۰ تومان رقمی در حدود ۵۶۸ میلیارد دلار می‌شود که نزدیک به اعداد و ارقام مربوط به ارزش تولید ناخالص داخلی ایران به دلار در گزارش صندوق بین‌المللی پول است. طبیعی است که اگر عدد اعلام شده بانک مرکزی را با نرخ برابری دلار در بازار آزاد متوسط ۲۵ هزار تومان به دلار تبدیل کنیم، جایگاه ایران در رتبه‌بندی صندوق بین‌الملی پول از نظر ارزش GDP به شدت تنزل می‌یابد و به حدود ۹۵.۵ میلیارد دلار می‌رسد. بر اساس رتبه‌بندی صندوق بین‌المللی پول در سال ۲۰۱۹ میلادی ارزش تولید ناخالص داخلی کشور کنیا در حدود ۹۵.۵ میلیارد دلار بود که جایگاه ۶۴ این جدول را به خود اختصاص داده بود.

avatar
۱۴۰۰-۰۱-۳۰ ۰۱:۱۵

فکر کنم با این وضعیت معیشتی مردم رتبه ایران ۱۵۰ باشد