محمدرضا یوسفی در گفت و گو با ایسنا در خصوص کپی کاری و تقلب در چاپ مقالات علمی، اظهار کرد: زمانی که بهای غیر منطقی و بیش از حد به انتشار مقاله، جای تولید علم و تکنولوژی را بگیرد، مشکلاتی از این دست ایجاد می شود.
وی افزود: زمانی که منافع مادی و معنوی بیش از معمول برای مقالات در نظر گرفته شود و افراد مجبور به ارائه مقاله برای دفاع، ترفیع، استخدام، ادامه تحصیل و ... شوند، غیر از تقلب در انتشار مقالات انتظار دیگری نباید داشت.
این استاد دانشگاه معتقد است که انتشار مقاله خوراک کشورهای پیشرفته است و عملا کشورهای در حال توسعه با انتشار مقالات بالا در مجلات این کشورها، به اهداف کشورهای پیشرفته دامن می زنند که البته ما با وضع قوانین و اجبار به انتشار مقالات، دامن زننده این استعمار علمی هستیم.
یوسفی در پاسخ به این پرسش که نادیده گرفتن کیفیت مقالات در برخی دانشگاه های کشور چه ضربه ای برای علم ایجاد می کند و چگونه باید جلوی آن را گرفت؟ تصریح کرد: بهترین راه جایگزین کردن حل معضلات کشور با منافع انتشار مقالات است. این تنها راهی است که کشور را نجات خواهد داد و این مسئله چیزی نیست جز پژوهش مسئله محور.
وی تاکید کرد: برای جلوگیری و کاهش کپی کاری ها در مقالات علمی، کاهش منافع مادی و معنوی انتشار مقالات و جایگزین کردن آنها با مواردی که سودی به حال کشور داشته باشد، تنها راهکار است.
به گفته معاون دانشگاه آزاد اسلامی واحد نائین، قانون مبارزه با تخلف علمی در ایران باید اصلاح و کاستی های آن برطرف شود تا شاهد معضلاتی این چنینی نباشیم. نبود بازوی اجرایی قوی برای این مهم و نبود اخلاق پژوهش در بین افراد به دلیل عدم فرهنگ سازی مناسب، از جمله مسائلی است که موجب افزایش تقلب در مقالات می شود.
یوسفی در پاسخ به این پرسش که دانشگاه چه برخوردی با متخلفان علمی باید داشته باشد؟ خاطرنشان کرد: باید ابتدا تعریف خود را از تولید علم بومی کنیم. وقتی این اتفاق افتاد مسلما قوانین مسیر خود را خواهند یافت و به رشد و توسعه کشور کمک می کنند.
انتهای پیام
نظرات