بدون شک آب باارزشترین ماده موجود بر روی کره خاکی است بهطوریکه برخی از کارشناسان جنگ جهانی بعدی را جنگ بر سر آب پیشبینی کردهاند. آب از دو بعد بهداشتی و اقتصادی برای انسانها حائز اهمیت است از بعد اقتصادی منجر گردش چرخهٔ صنعت میشود و از نظر بهداشتی تضمین کنندهٔ سلامت است.
یکی از مشکلات بهداشتی برخی از شهرها عدم برخورداری و ناتوانی در فراهم کردن آب آشامیدنی سالم برای عموم مردم است که متأسفانه بعضی از شهرستانهای استان قزوین نیز مانند آبیک و بوئین زهرا از این امر مستثنی نیستند.
سلامتی انسانها در گرو استفاده از آب آشامیدنی سالم است و این امر جزو اصلیترین وظایف هر دولتی است، اما مردم شهرستان آبیک چندین سال است که از ابتداییترین حق خود یعنی داشتن آبی سالم بیبهره بودهاند. در این گزارش به این مشکل در آبیک خواهیم پرداخت.
درد دل اهالی شهرستان آبیک مدتهاست مربوط به مشکلات آب این شهرستان است؛ مرادی از ساکنین قدیمی این شهرستان با گلایه از عملکرد مسئولان با ناامیدی به ایسنا میگوید: از وقتی ساکن آبیک بودهام وضعیت آب آشامیدنی به همین شکل است، اوایل مصرف آب به دلیل طعم و مزهٔ غیرطبیعی و شور برایم مشکل بود اما رفتهرفته این مشکل به امری طبیعی تبدیل شد و حالا برایم عادی شده است. هر مسئولی با این شعار که وضعیت آب را سروسامان میدهد آمد، برای خودش رأی جمع کرد و رفت و مردم را با مشکلاتشان تنها گذاشت و این روال تا کنون ادامه داشته است.
آمار بالای سنگ کلیه در شهرستان آبیک
روستاپیشه، یکی دیگر از ساکنین شهرستان، بیان میکند: چند سالی است که به دلیل مصرف آب ناسالم به سنگ کلیه مبتلا شدهام. بعدازاینکه متوجه بیماریام شدم مجبور بودم هرروز با موتور از روستاهای اطراف که آب سالمی دارند با دبه آب را به خانه بیاورم که این کار روزمره برایم دشوار بود به همین دلیل مجبور شدیم برای بهبود بیماری از دستگاه تصفیه آب استفاده کنیم، کمی کارساز بوده اما هنوز مزه و بوی آب شرب سالم را نمیدهد.
این شهروند آبیکی که به تلاش مسئولین امیدوار و خوشبین است، تصریح میکند: امیدوارم هر چه زودتر پروژهٔ انتقال آب سد طالقان به آبیک به سرانجام برسد.
سعید یونسی، کارشناس آب در گفتگو با ایسنا با اشاره به تلاش بی فرجام اعضای شورای شهر آبیک برای حل مشکل آب این شهرستان اظهار میکند: آب آبیک فوقالعاده آب سنگسازی است و آمار سنگ کلیهٔ شهرستان را بالا برده است، بسیاری از مشکلات کودکان نیز به همین مسئله مربوط است و مردم مجبور به تهیهٔ دستگاه تصفیهٔ آب هستند که بسیار هزینهبر است. منبع آب آبیک از مناطق بالاتر شهرستان بوده که در قدیم حتی بسیار آب سالمی بوده است اما بعد از مدتی مسیر آب به صخرهها و صفحات آهکی برخورد کرده و دلیل شوری، بو و مزهٔ بد آب نیز به همین جهت است.
به گزارش ایسنا، معاون عمرانی استاندار قزوین در تاریخ ۲۶ بهمن ماه ۱۳۹۹ طی خبری با اشاره به کیفیت بسیار پایین آب شهرستان آبیک گفته است: در حال حاضر کیفیت آب شرب آبیک نزدیک به افتضاح است که این معضل را با ۲ بخش کردن طرح ملی انتقال آب طالقان به آبیک رفع خواهیم کرد و امیدواریم اعتبار و بودجه لازم برای اجرای این طرح تأمین شده و در نهایت قبل از اتمام عمر دولت دوازدهم آب طالقان به آبیک برسد.
آب آبیک صد در صد بهداشتی است اما...
در خصوص کیفیت آب آبیک احمدپور فرماندار این شهرستان به ایسنا میگوید: در جلسه شورای تأمین شهرستان که با حضور حسینخانی، قائم مقام آب و فاضلاب استان برگزار شد، دکتر چیتسازان، رئیس شبکه بهداشت شهرستان اعلام کرد که بر اساس آزمایشات صورت گرفته روزانه، آب شهرستان آبیک صد در صد بهداشتی بوده و از لحاظ میکروبی و شیمیایی هیچگونه مشکلی جهت مصرف ندارد، اما این آب از نظر بو و مزه گوارا نیست و دلیل تلخی و شور بودن آن برداشتهای بیرویه از سفرههای آب زیرزمینی در طی چندین سال گذشته و خشکسالیهای پیدرپی و در پی آن کاهش سطح آب است.
به گزارش ایسنا؛ مدیرعامل آب و فاضلاب استان قزوین در تاریخ ۲۰ فروردین ۱۳۹۹ در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم بیان کرده است: بهرهبرداری از سد طالقان در پایان تابستان، سبب میشود آب شرب گوارا و بهداشتی به شبکه آبرسانی شهرستان آبیک تزریقشده تا دغدغههای مردم این منطقه برای تأمین آب آشامیدنی رفع شود.
این مسئول در خبر دیگری در تاریخ ۹ آذر ۱۳۹۹ اعلام کرده که طرح آب رسانی به آبیک از سد طالقان هم اکنون حدود ۲۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و با کندی و تأخیر در حال اجرا است.
پیشرفت بیش از ۶۰ درصد انتقال آب از سد طالقان
بنا بر این گزارش مسئولین اظهار میکنند بیش از ۶۰ درصد پروژه انتقال آب از طالقان انجام شده اما این پروژه نیز مشکلاتی مانند تصفیهخانه و کلر زنی را دارد و باید شیر جداگانهای نصب شود تا آب از این لولهها و از خطی جداگانه وارد خانهها شود.
فرماندار آبیک در مورد پروژه انتقال آب از سد طالقان بیان میکند: بر اساس تصمیماتی که در سطح استانی گرفته شده، دولت اعلام کرده است که در هر استان یک پروژه شاخص در نظر گرفته شود تا در پایان دولت یازدهم به بهرهبرداری برسد، که خوشبختانه با اجماع هر چهار نمایندهٔ استان و شخص استاندار پروژهٔ آب آبیک بهعنوان یک پروژه مجزا و شاخص معرفی شد.
وی در خصوص اعتبار پروژه اضافه میکند: این پروژه که طرح اجرای آن حدوداً دویست و بیست میلیارد تومان پیشبینیشده، عملیات سنگینی بوده و دلیل زمانبر بودن آن نیز به همین خاطر بوده است. در ابتدا بودجه در نظر گرفته شده برای این پروژه مبلغی بالغبر هفتاد میلیارد تومان بود اما با توجه به افزایش قیمت کالاهای مورد نیاز، با تصمیم سازمان برنامهوبودجه کشور و همچنین پیگیریهای استاندار، به تازگی اعتباری صد میلیارد تومانی نیز به این پروژه اختصاص یافته است.
این مسئول روند پروژه را مثبت گزارش و عنوان میکند: مسافت خط لولههای انتقالی در حدود یازده کیلومتر بوده و براساس قرارداد و توافق انجام شده با فولاد مبارکه ۱۸۰۰ تن ورق خریداری شده است که تخلیهٔ بخش اول لولهها به تازگی صورت گرفت.
فرماندار آبیک در پاسخ به این سؤال که درخصوص انتقال آب سد طالقان به مردم قول مساعدت میدهید؟ تصریح کرد: بیش از ۶۰ درصد پروژه اتمام یافته و بخش اعظمی از عملیات لولهگذاری نیز انجام شده است، مجموعاً تلاش تمام همکاران تسریع در به نتیجه رساندن عملیات است و امیدواریم بهرهبرداری بر اساس قولی که به مردم دادهایم تا پایان دولت یازدهم انجام شود.
گزارش از امیررضا فلاح
انتهای پیام
نظرات