به گزارش ایسنا، بیماری صرع نوعی بیماری مزمن و چهارمین بیماری شایع در جهان است که در طبقهبندی بیماریهای مغز و اعصاب قرار میگیرد. بیشتر مبتلایان به این بیماری، سن پایین دارند یا در سنین سالمندی خود به سر میبرند.
بهطور معمول اگر بیمار طی ۱۰ سال گذشته تشنج نداشته و از این ۱۰ سال، پنج سال بدون مصرف دارو، با توقف تشنج مواجه بود، میتوان گفت که صرع بهبود یافته است.
با اینحال هنوز تعریف دقیق علمی در این زمینه ارائه نشده و قطع درمان دارویی فقط با صلاح دید پزشک صورت میگیرد.
به گفته متخصصان درمان این بیماری در ایران بیشتر مبتنی بر دارو درمانی است که عوارض جانبی دارد و محققان یکی از شرکتهای دانش بنیان روش مکملی برای تشخیص کانون صرع عرضه کردند که با دقت بالا قادر به تعیین کانون صرع است.
دکتر شهباز عسکری، مدیرعامل یکی از شرکتهای دانش بنیان در گفتوگو با ایسنا، طراحی و ساخت دستگاه اینتراکرانیال EEG را از دستاوردهای این شرکت نام برد و افزود: این دستگاه سیگنالهای مغزی را از سطح مغز ثبت میکند، به این معنا به جای اینکه الکترودها بر روی سطح سر قرار گیرند، در عملهای جراحی، این الکترودها بر روی مغز نصب و سیگنالها رکورد میشود.
وی با اشاره به اهمیت کاربرد این دستگاه، اظهار کرد: معمولا در بیماریهای صرع که منجر به جراحی میشوند، لازم است که کانون صرع به طور دقیق مشخص شود.
عسکری ادامه داد: برای این منظور با استفاده از این دستگاه ابتدا کانون صرع توسط دستگاه با روش غیر تهاجمی مشخص میشود و در مرحله بعد برای آنکه مختصات کانون صرع با دقت بیشتری تعیین شود تا در حین جراحی، همان بخش مورد جراحی قرار گیرد، الکترودها بر روی سطح مغز قرار داده میشود و سیگنالهای مغزی به ثبت میرسد.
مجری طرح با بیان اینکه این امر موجب میشود که دقت تشخیص کانون صرع ارتقا یابد، خاطر نشان کرد: این دستگاه طراحی و ساخته شده است و تایید وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی دریافت شده و همچنین در برخی از بیمارستانها از جمله بیمارستان خاتم الانبیا و در دو بیمارستان مشهد مورد استفاده قرار گرفته است.
مدیر عامل این شرکت دانش بنیان، در پاسخ به این سوال که قبل از ارائه این دستگاه، کانونهای صرع برای عمل جراحی چگونه تعیین میشد، گفت: درمان بیماری صرع در ایران بیشتر بر اساس دارو درمانی انجام میشود و استفاده از عمل جراحی زیاد متداول نیست، ولی از آنجایی که داروهای درمان صرع عوارض جانبی بر روی سطح هوشیاری مبتلایان به صرع به ویژه برای مبتلایانی با سن کم دارد و همچنین عوارض بلند مدت این داروها، ترجیح بر این است که در برخی از انواع صرع، این بیماری از طریق عمل جراحی درمان شود.
عسکری اضافه کرد: عمل جراحی بر روی این بیماران هم یک درمان دراز مدت و دائمی است و هم آنکه عوارض درمان دارویی را در پی ندارد، ولی مشکل اصلی درمان صرع از طریق جراحی این است که ممکن بخشهای دیگری از مغز آسیب ببیند، از این رو این دستگاه به گونهای عمل میکند که در حین جراحی بیمار هوشیار است و بیهوش نمیشود و الکترودها بر سطح مغز نصب و سیگنالهای مغز رکورد خواهد شد.
این محقق اضافه کرد: در گذشته از روشهای غیر تهاجمی و کم دقت برای تعیین کانون صرع استفاده میشد و اکنون نیز این روش متداول است، ولی برای آنکه این کانون با دقت بالایی مشخص شود، از این دستگاه استفاده میشود تا کانون صرع با دقت بالایی تعیین شود.
به گفته وی، این دستگاه جایگزین روشهای قبلی نیست، بلکه تکمیل کننده روشهای پیشین است.
عسکری با اشاره به مکانیزم عملکردی الکترودها، توضیح داد: این الکترودها برای ثبت سیگنالهای مغزی در قبل از جراحی و یا در حین جراحی بر سطح مغز نصب و در پایان جراحی الکترودها برداشته خواهد شد.
انتهای پیام
نظرات