خبرنگار: 30057
-
ایران، بازیگر جدید در بازار جهانی محصولات نانویی با صادرات ۱۴۵ میلیون دلاری به ۵۰ کشور دنیا
در سال ۱۴۰۲، ایران توانست بیش از ۱۴۵ میلیون دلار از محصولات نانویی خود را به ۵۰ کشور در پنج قاره جهان صادر کند. کشورهای همسایه بهویژه عراق، سوریه، هند، چین و ترکیه بیشترین سهم را از این صادرات به خود اختصاص دادهاند. رشد بیش از ۱۰۰ درصدی فروش محصولات نانویی در سالهای اخیر و افزایش سهم ایران در بازارهای بینالمللی، گواهی بر قدرت روزافزون این فناوری در توسعه اقتصادی کشور است. این روند نشاندهنده پتانسیل بالای ایران در تبدیل فناوری نانو به یکی از ارکان اصلی صادرات و توسعه اقتصادی است.
-
بسته اخبار علمی و دانشگاهی
بیان داستان جذاب ژنوم انسانی و استعفای رئیس دانشگاه امریکایی در حمایت از فلسطین
بسته خبری دنیای علم و دانشگاه امروز یکشنبه، ۱۰ فروردین حکایت از اثرات هوش مصنوعی در پربارتر کردن زندگی افرادی که به زوال عقل مبتلا هستند، دارد؛ ضمن آنکه از استعفای رئیس دانشگاه آمریکایی در حمایت از فلسطین خبر می دهد و داستان جذابی از ناگفتههای ژنوم انسانی بیان میکند.
-
اثرپذیری نظنز از سامانه گسلی قم-زفره
به اعتقاد استاد پژوهشگاه بینالمللی زلزلهشناسی و مهندسی زلزله منطقه نطنز تحت تاثیر سامانه گسلی قم- زفره قرار دارد و تحقیقات باستان شناسان نشان میدهد که تمدن سیلک با زمینلرزه بزرگی نابود شده است.
-
ایران اکسپو ۲۰۲۵ سکوی پرتاب صادرات غیرنفتی ایران به جهان
هفتمین دوره نمایشگاه ایران اکسپو ۲۰۲۵، به عنوان بزرگترین رویداد تجاری ایران، فرصتی طلایی برای توسعه صادرات غیرنفتی، جذب سرمایهگذاران خارجی و گسترش همکاریهای بینالمللی فراهم میکند و شرکت های دانش بنیان برای حضور در این رویداد تا ۱۶ اردیبهشت برای ثبتنام فرصت دارند.
-
تیکا و مهندسی نفوذ ترکیه در قفقاز؛ مدلی از دیپلماسی توسعهای
به گفته محقق اندیشکده سیاست پژوهشی، تیکا، بازوی دیپلماسی توسعهای ترکیه، با اجرای صدها پروژه اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی در آذربایجان و سایر کشورهای منطقه، نقش کلیدی در گسترش نفوذ آنکارا ایفا میکند.
-
۸ گام طلایی برای سرمایهگذاری آینده؛بستههای حمایتی صندوق نوآوری سکوی پرتاب دانشبنیانها میشود
صندوق نوآوری و شکوفایی با ارائه ۸ بسته حمایتی، مسیر رشد و توسعه شرکتهای دانشبنیان را هموار کرده است. این بستهها شامل حمایتهای مالی، تسهیلات تجاریسازی، توسعه بازار و سرمایهگذاریهای مخاطرهپذیر بوده و هدف آنها افزایش توان رقابتی شرکتهای نوآور در کشور است.
-
بسته اخبار علمی و دانشگاهی
از رؤیت هلال ماه شوال ۱۴۴۶ در شامگاه فردا تا معرفی زامبیهای دنیای واقعی
بسته خبری دنیای علم و دانشگاه امروز شنبه، ۹ فروردین در کنار اطلاعرسانی در خصوص رؤیتپذیری هلال ماه شوال، از بیتوجهی در خصوص یکی از رویدادهای محیط زیستی یعنی ساعت زمین خبر داد که در تعطیلات نوروز گم میشود.
-
تحولی در صنعت: ایران چگونه از فناوری نانو بهره میبرد؟
فناوری نانو به یکی از حوزههای کلیدی در ایران تبدیل شده و در صنایع مختلفی مانند عمران، خودرو، نفت و پتروشیمی، نانومواد و کالاهای خانگی تحولات چشمگیری ایجاد کرده است.
-
رؤیت هلال ماه شوال با چشم غیر مسلح در شامگاه ۱٠ فروردین
عضو کمیته آماتوری انجمن نجوم ایران گفت: هلال شوال ۱۴۴۶ در شامگاه ۱٠ فروردین در اکثر نقاط زمین با چشم غیر مسلح مشاهده و دیده خواهد شد.
-
بررسی رخدادهای لرزهای در هفته گذشته
ثبت ۱۱ زمینلرزه در هجدک استان کرمان/ادامهدار بودن فوجلرزههای نظنز استان اصفهان
در هفته گذشته فوجلرزههای نطنز استان اصفهان ادامه داشت و با زلزلههایی به بزرگای ۲.۷، ۳.۱، ۳.۸ و ۴ لرزید، همچنین در هجدک استان کرمان ۱۱ زمینلرزه با بزرگای بین ۵ تا ۲.۵ به ثبت رسید و مسجدسلیمان استان خوزستان زلزلهای به بزرگای ۴.۵ و بندر خمیر استان هرمزگان زلزلهای به بزرگای ۴ را تجربه کردند.
-
به بهانه روز جهانی ساعت زمین
۱۰ درصد روشنتر و ۲ میلیارد تُن کربن بیشتر؛ هزینه نادیده گرفتن آلودگی نوری
زمین در نور غرق میشود! سالانه آلودگی نوری ۱۰ درصد افزایش مییابد که نهتنها ستارگان را از دید منجمان پنهان میکند، بلکه با مصرف بیش از حد برق، سالانه نزدیک به ۲ میلیارد تُن دیاکسید کربن تولید میشود. این میزان معادل سهچهارم انتشار کربن از تمامی خودروهای سبک و کامیونها در جهان است!
-
وقوع اولین خورشیدگرفتگی ۱۴۰۴ که از ایران قابل مشاهده نیست
مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران از رخداد اولین خورشید گرفتگی جزئی سال ۱۴۰۴ در روز ۹ فروردین خبر داد و گفت: این گرفت که آخرین گرفت از ساروس ۱۴۹ است، در ایران قابل مشاهده نخواهد بود.
-
«نیروهای نخبه انسانی» و «توانمندی در توسعه نرمافزارها»، نقطه قوت کشور و دانشبنیانها
رئیس کمیسیون تحول، نوآوری و بهرهوری اتاق بازرگانی تهران نقطه قوت کشور را حضور نیروهای متخصص و توانمندی آنها در حوزه نرمافزار دانست و گفت: به دلیل فاصله زیادی که از لحاظ تکنولوژی با دنیا داریم، با تمرکز در حوزه تولیدات نرمافزاری و نیروهای انسانی نخبه خیلی سریعتر میتوانیم فاصلهها را کم کنیم.
-
ورود دانشبنیانها به دنیای رمزارز؛ رشد سریع در سایه ابهامات قانونی
با وجود رشد چشمگیر رمزارزها در ایران و ورود شرکتهای دانشبنیان به این حوزه، نبود قوانین شفاف و موانع اجرایی همچنان چالشهایی برای این صنعت ایجاد کرده است و این در حالی است که معاونت علمی ریاست جمهوری نقش مهمی در توسعه این فناوری و تدوین سیاستهای جدید داشته، اما ابهام در تنظیمگری و محدودیتهای قانونی، آینده رمزارزها را در کشور با پرسشهای بسیاری مواجه کرده است.
-
ایران در مسیر فضایی شدن؛ از «چمران ۱» تا توسعه همکاریهای بینالمللی بخش خصوصی در صنعت فضایی
در سال ۱۴۰۳، ایران با اجرای چندین پرتاب موفقیتآمیز، گامهای مهمی در صنعت فضایی برداشته است. از پرتاب ماهوارههای تحقیقاتی مانند «چمران ۱» تا ورود بخش خصوصی به عرصه فضایی با ماهوارههای «کوثر» و «هدهد»، این پیشرفتها چشمانداز جدیدی را برای خودکفایی فضایی کشور ترسیم کردهاند. تثبیت عملکرد پرتابگرهای بومی همچون «قائم ۱۰۰» و «سیمرغ» نیز نشان از رشد فناوریهای مداری ایران دارد.
-
نتیجه مطالعات محققان درباره زمینلغزش گلابدره اعلام شد
بارندگیهای بهاری و زمینلغزش در گلابدره تهران/نتایج ساختوساز روی زخمهای زمین
بارندگیهای بهاری امسال، در کنار نویدبخش بودن، حادثهای تلخ را در گلابدره تهران رقم زدند؛ زمینلغزش رخداده در نخستین روز سال ۱۴۰۴ در این منطقه، علاوه بر خسارات اقتصادی، بار دیگر ضرورت توجه به مطالعات زمینشناسی در توسعه شهری را گوشزد کرد.
-
ابهام در سرنوشت سازمان هوش مصنوعی؛ تحول یا انحلال؟
در حالی که گزارشهایی از انحلال سازمان هوش مصنوعی منتشر شده، مسئولان هنوز موضع روشنی نگرفتهاند و همزمان تدوین اساسنامه سند راهبردی هوش مصنوعی در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در جریان است، اما آیا این تحولات به معنای تغییر ساختار است یا پایان کار این سازمان؟
-
بررسی رخدادهای لرزهای در هفته گذشته
آغاز بهار ۱۴۰۴ با زلزله ۵ نطنز/گسل پیشانی کوهستان مسبب زلزله بنک استان بوشهر
نطنز استان اصفهان با زلزله هایی به بزرگای ۵، ۳.۴ و ۴.۵ و بنک استان بوشهر با زلزله ۴.۱ لرزیدند.
-
به بهانه روز جهانی هواشناسی
تغییرات اقلیمی در ایران؛ زنگ خطر برای امنیت آبی و زیستمحیطی کشور
یخچال طبیعی Okjökull در ایسلند، نخستین یخچال این کشور بود که در سال ۲۰۱۴ به دلیل تغییرات اقلیمی از بین رفت. این رویداد، زنگ خطری برای جهان درباره پیامدهای گرمایش جهانی بود. در ایران نیز، افزایش دما، کاهش بارندگی و خشکسالیهای شدید، چالشهای جدی زیستمحیطی ایجاد کرده است. همزمان با روز جهانی هواشناسی، بررسی اثرات تغییر اقلیم و نقش فناوریهای نوین در پیشبینی و کاهش مخاطرات آبوهوایی، اهمیت بیشتری یافته است.
-
به بهانه روز جهانی آب
منبع محدود آب در دنیای تشنه/وقتی چشمهها خاموش میشوند، زنگ خطر بحران آب در ایران و جهان به صدا در میآید
بحران آب دیگر یک چالش آینده نیست؛ همین حالا ۲.۲ میلیارد نفر در جهان به آب سالم دسترسی ندارند و نیمی از جمعیت زمین حداقل یک ماه در سال با کمبود شدید آب مواجه هستند. ایران نیز از این بحران در امان نیست؛ با مصرف ۸۰ درصدی منابع آب زیرزمینی و کاهش ذخایر سدها، سایه تنش آبی بر بسیاری از استانها سنگینی میکند. اگر روند کنونی ادامه یابد، تا سال ۲۰۵۰ تقاضای جهانی آب ۵۵ درصد افزایش خواهد یافت، اما آیا منابع آبی ایران توان پاسخگویی به این فشار را دارند؟
-
بررسی رخدادهای نجومی ۱۴۰۴
آسمان تماشایی ۱۴۰۴ میزبان دو ماهگرفتگی، سه خورشیدگرفتگی و بارشهای شهابی
آسمان سال ۱۴۰۴ میزبان رویدادهای نجومی متعددی است که فرصتهای کمنظیری را برای رصدگران فراهم میکند؛ دو ماهگرفتگی، سه خورشیدگرفتگی و بارشهای شهابی از جمله پدیدههای جذاب ۱۴۰۴ خواهند بود.
-
بررسی تشعشات فضایی و هوانوردی عمومی در کنفرانس پژوهشگاه هوافضا
با برگزاری کنفرانسی در اردیبهشت سال آینده در خصوص موضوعاتی چون سازه های هوافضایی، سامانه های هوافضایی، هوانوردی عمومی و تشعشعات فضایی بحث و تبادل نظر می شود.
-
دانش بنیانهای سبز در اولویت دریافت اوراق گواهی سپرده توسعه فناوری
رئیس مرکز تامین مالی و توسعه سرمایهگذاری معاونت علمی با معرفی طرح "اوراق گواهی سپرده توسعه فناوری" به عنوان ابزار تأمین مالی خاص زیست بوم دانش بنیان گفت:این روش تامین مالی با اولویت تامین مالی کسب و کارهای دانشبنیان موثر در افزیش سهم زیستبوم در GDP کشور، شرکتهای دانشبنیان سبز، دانشبنیانهای دارای طرحها و اولویتهای مرتبط با توسعه انرژی تجدیدپذیر یا اوراق گواهی سپرده سبز در اولویت تخصیص قرار دارند.
-
آغاز فرآیند آموزش هوش مصنوعی برای یکمیلیون دانشآموز و ۱۰۰ هزار معلم
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییسجمهور از همکاری معاونت علمی و وزارت آموزش و پرورش برای آموزش یک میلیون دانشآموز و یکصدهزار معلم در سراسر کشور خبر داد.
-
هوشمندسازی معدن "زرشوران" از سوی دانشگاه شهید بهشتی
با هدف هوشمند سازی معدن طلا زرشوران، تفاهم نامه همکاری علمی میان دانشگاه شهید بهشتی و معدن زرشوران منعقد شد.
-
تصویب سه استاندارد ملی در حوزه نانوحبابها
سه استاندارد ملی در حوزه نانوحبابها موفق به اخذ مصوبه از کمیته ملی فناوری نانو سازمان ملی استاندارد شدند.
-
فردا ۳۰ اسفند، اعتدال بهاری و آغاز رسمی نوروز ۱۴۰۴
در ساعت ۱۲:۳۱ ظهر فردا پنجشنبه خورشید در مسیر حرکت ظاهری خود به نقطه اعتدال بهاری میرسد و در این لحظه، آغاز بهار در نیمکره شمالی و شروع خزان در نیمکره جنوبی را رقم میزند و همزمان، نوروز و سال نو خورشیدی را برای ایرانیان به ارمغان میآورد.
-
دبیر جایزه تامین مالی فناوری ایران معرفی شد
رئیس انجمن سرمایهگذاری خطرپذیر طی حکمی، امیرحسام بهروز را به سمت دبیر جایزه تامین مالی فناوری و نوآوری ایران منصوب کرد.
-
ایجاد مسیر هوشمند در اراضی عباسآباد/همکاری دو کشور خارجی در توسعه سکوی ملی AI
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری از ایجاد مسیر هوشمند در اراضی عباس آباد خبر داد و گفت: این اقدام در راستای راهیافتن هوش مصنوعی به زندگی مردم است.
-
ارائه نسخه آلفای سکوی ملی متن باز هوش مصنوعی در شهریور ۱۴۰۴
رئیس پژوهشکده فناوری اطلاعات و ارتباطات پیشرفته و مرکز نوآوری علم داده و هوش مصنوعی دانشگاه صنعتی شریف گفت: جنگ سرد پیشرو شدن در مدلهای بنیادی و سکوهای هوش مصنوعی بین کشورهای چین و آمریکا در جریان است، چون هر کدام از آنها به دنبال این هستند که ابزار حکومت سکویی را در دست بگیرند.