«هاچاداغی» ناشناخته ای که درهمسایگی تخت سلیمان خودنمایی می کند

کوه بلقیس تکاب ؛جاذبه ای کم خطر برای صعودزمستانی کوهنوردان

کوه بلقیس با نام محلی «بالقز»یا «هاچاداغی» درهشت کیلومتری مجموعه میراث جهانی تخت سلیمان وآتشکده آذرگشنسب در60 کیلومتری شمال شرقی مرکز شهرستان تکاب درجنوب استان آذربایجان غربی ودر200 کیلومتری جنوب غربی شهرزنجان ،با دوقله تقریبا هم اندازه به ارتفاع های 3350 و3655 متر،با جذابیت خاصvشکل خود ازسلسله کوههای شرق دریاچه ارومیه است که از فاصله ی دور خودنمایی کرده واز دوردستها خودنمایی می کند ودرصورت صاف وآفتابی بودن هوا ،ازفراز قله این کوه، قلل مرتفع سهند وسبلان نیز قابل مشاهده است.
 
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) منطقه آذربایجان غربی «اسنوند»قدیمی ترین نام این کوه است وازلحاظ زمین شناسی به کهن ترین دوره کوه زایی یعنی پرکامبرین در حدود 4میلیاردسال قبل مربوط است كه بصورت يك سپر در منطقه برون زدگي دارد و جنس سنگهاي آن «آمسي بوليت » از سنگهاي دگرگوني است و از دگرگون شدن سنگهاي آذرين بازي مثل بازالت در گرما و فشار زياد تشكيل شده است.
 
کوه بلقیس تکاب که بیشتر بخاطر همسایگی جغرافیایی ونیز قرابت باستان شناسی با مجموعه میراث فرهنگی وگردشگری تخت سلیمان شناخته شده است، به دلیل بارندگی های مداوم درطول سال وشرایط خاص آب وهوایی از پوشش گیاهی منحصربفرد برخوردارست.
 
دامنه این کوه خاستگاه گیاهان خودرو خوراکی ودارویی کمیاب ازجمله ريواس، گزنه ،آويشن ، اسطو خودوس ، كشمك ، مرزه، ترشجه،بولاغ اوتي ، شيرين بيان و مرزنجوش است وبه علت همین انحصار گیاهی هرساله درفصول بهار وتابستان موردهجمه سودجویان قرار می گیرد بطوریکه درسالهای گذشته تخریب های گسترده در پوشش گیاهی اطراف این کوه بیشتر از زیبایی های آن نمایان شده است .
 
همچنین از نظر تنوع جانوری نیز این کوه ،منطقه اي امن براي حیواناتی چون خرس ،شغال ، گراز،گرگ ،روباه وخرگوش بوده ومهمتراز آن مار سمي خطرناك معروف به «افعي بلقيس» به طول حدود بيست الي پنجاه سانتيمتر به رنگ قهوه اي و سبز تيره و همرنگ سنگهاي منطقه در حوالی این کوه مشاهده شده است وهمین شرایط این کوه رادرردیف منطقه حفاظت شده وشکارممنوع قرار داده وبر اهمیت آن افزوده است.
 
وجود دریاچه ای شگفت انگیز و کوچک بین دوقله ی این کوه، اشراف قله این کوه برمجموعه باستانی تخت سلیمان و دریاچه داخل این محوطه باستانی ونیز وجود استحکامات ،ارک ها وحصارهای باستانی دوره ساسانی درقله این کوه که به تخت بلقیس مشهوراست و بنا بر روایات تاریخی برای دیده بانی ونگهبانی از مجموعه تخت سلیمان ،آتشکده آذرگشنسب دوره ساسانی وقلعه ییلاقی پادشاهان ادوار مختلف باستانی ساخته شده همگی موجب اهمیت وجذابیت کوه بلقیس تکاب شده که سالهای گذشته موردتوجه کوهنوردان قرار گرفته است.
 
 مسیر های دسترسی به کوه بلقیس بخاطر نزدیکی دامنه کوه به جاده آسفالته وآبادای های اطراف بسیارساده وراحت بوده وصعود به قله آن برخلاف سایرقلل مناطق کوهستانی غرب کشور درفصل صعود زمستانی کم خطراست .
 
 تاکنون گروه های مختلف کوهنوردی وکوهنوردان محلی با طی مسیرهای 3 تا 5 ساعته به قله این کوه جذاب صعود کرده اند اما کوهنوردان سایر نقاط کشور به دلیل ناشناخته ماندن کوه بلقیس کمتر به آن توجه کرده اند. در حالی که کوهنوردانی که حتی یکبار باصعود زمستانی به قله این کوه رسیده اند برای چندمین بار جذابیت این کوه را حتی درفصل سرما ویخبندان پذیرا شده اند.
 
علاقمندان به صعود به قله کوه بلقیس تکاب می توانند از مسیر های چهار گانه استفاده کنند. مسر جنوبی دسترسی به این کوه از شهرستان زنجان و ورود به جاده دندی – تخت سلیمان آغاز شده باعبور از روستاهای قراولخانه وبابانظر وگشت وگذاری در مجموعه میراث فرهنگی وگردشگری تخت سلیمان به صخره های شگفت به شکل«شترخوابیده» منتهی می شود که آغازی است برصعودی سه ساعته به قله «بلقیس ملکه صبا» نگهبان برج ها وباروهای تخت سلیمان .
 
کوهنوردان اگر از شهرستان شاهیندژ در جنوب آذربایجانغربی نیز به سمت تکاب حرکت کنندبا گذر از روستاهای متعدد به نقطه آغازین همین مسیر خواهند رسید.
 
آسانترین مسیر دسترسی باشیب بسیارکم به قله این کوه بلقیس از نزدیکی های روستایی به نام امیر آباد واز مسیری زیبا به نام «ایل یولی» شروع می شود اما سادگی وراحتی مسیر ،مدت زمان رسیده به قله را یک ساعت طولانی تر می کند.
 
شگفتی های مسیر های دسترسی به کوه بلقیس تکاب ، با رفع خستگی در کنار چشمه های جوشان فراوان تکمیل شده واگر صعود در فصل زمستان باشد ارتفاع برف وردپای حیوانات وحشی با بیم حمله آنها وامید به رسیده به قله ای سراسر رمز وراز همراه است .رمز ورازی به قدمت دوره های مختلف باستانی .
 
 آنچه که در طی مسیر کوهنوردان را آزار می دهد زخم هایی است که برپیکر این کوه واطراف آن زده شده است. فعالیت های مخرب معدنی واستخراج سنگ در اطراف کوه بلقیس وبرداشت بی رویه وغارت پوشش گیاهی وبی توجهی به محیط زیست منطقه از جمله مواردی است که سلامت وجذابیت کوه بلقیس راتهدید می کند.
 
گزارش از خالق نژاد- خبرنگار ایسنا منطقه آذربایجان غربی
  • جمعه/ ۲ اسفند ۱۳۹۲ / ۱۳:۲۰
  • دسته‌بندی: آذربایجان غربی
  • کد خبر: orumiyeh-13209
  • خبرنگار :

برچسب‌ها