«یدالله محمدی»، هنرمند و پیشکسوت عرصه موسیقی استان کردستان توسط جمعی از هنرمندان و اعضای انجمن مردمی تجلیل از مفاخر کردستان تجلیل شد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) منطقه کردستان، انجمن تجلیل از مفاخر کردستان به منظور تجلیل از سالها خدمت «یدالله محمدی» در عرصه هنر و موسیقی کردستان، سهشنبه شب(13 بهمن) به همراه جمعی از شعرا، نویسندگان، تعدادی از مسئولان از جمله مدیرکل صدا و سیمای مرکز کردستان، دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر و تعدادی از اعضای شورای شهر سنندج و ... در منزل این هنرمند گرد هم آمده و از سالها تلاش وی در عرصه موسیقی استان کردستان تجلیل کردند.
یحیی صمدی، از اعضای هیات مدیره انجمن تجلیل از مفاخر کردستان با اشاره به اینکه مردم کردستان در همه حال قدر هنرمندان خود را میدانند و از زحمات آنان تجلیل میکنند، اظهار کرد: امروز هم در منزل استاد یدالله محمدی جمع شدهایم تا به او و خانوادهاش یادآوری کنیم که هنر این هنرمندان تا همیشه در دل مردمان این سرزمین زنده میماند و از آنها به نیکی نام برده میشود.
وی افزود: آمدهایم به هنرمندی که در اخلاق، ادب و هنر سرآمد است، یادآوری کنیم که هنرش برای همیشه در دل کردستانیها و هنر دوستان این استان جاودانه خواهد ماند.
این فعال فرهنگی در ادامه از تعامل هنرمندان، مسئولان و مجموعه انجمن تجلیل از مفاخر کردستان در تجلیل از هنرمندان و دیدار با آنها، تقدیر کرد و پشتیبانی و دلگرمی دادن به هنرمندان را نتیجه این تعامل دانست.
وی در ادامه از وضعیت نامطلوب برخی از هنرمندان پیشکسوت و عدم توجه مسئولان انتقاد و خاطرنشان کرد: وضعیت نامطلوبی که برای هنرمندان رقم میخورد ناشی از عدم توجه به موقع و ارج نهادن به خدمات آنهاست.
صمدی یادآور شد: انجمن تجلیل از مفاخر کردستان وابسته به هیچ حزب، گروه و یا سازمان و ارگان داخلی و خارجی نیست و به صورت مردمی فعالیت میکند و تنها هدف آن، زنده نگه داشتن یاد هنرمندان و تقدیر از زحمات آنها در عرصه موسیقی کردستان است.
در ادامه و بر اساس روال همیشگی دیدارهای انجمن از هنرمندان، یکی از آهنگهای قدیمی این هنرمند پخش شد.
نارضایتی یدالله محمدی از وضعیت کنونی زندگیاش پس از سالها فعالیت در عرصه هنر
با پخش این قطعه، یدالله محمدی که آرام بود و در فکر فرو رفته بود در پاسخ به سوال یکی از اعضای حاضر در مجلس در رابطه با خاطره وی از این آهنگ؛حس و خاطرات خود را از این آهنگ بازگو و از گروه موسیقی عارف و شیدای تهران یاد کرد.
وی از وضعیت زندگی کنونی خود انتقاد و آن را با زمانی مقایسه کرد که این آهنگ را برای اولین بار خوانده بود.
محمدی، همچنین از صدا و سیمای مرکز کردستان به جهت پخش نکردن آهنگهای وی انتقاد کرد و گفت: من سالها در عرصه موسیقی کردستان خدمت کردهام و امروز صداو سیما بدون دلیل ترانههای مرا سانسور کرده و آهنگهایم را بدون صدا پخش میکند که این بی احترامی به هنرمند و هنرش است.
این هنرمند عرصه موسیقی کردستان در ادامه از زندگی جوانی خود یاد کرد و با بیان اینکه در زندگی خود مشقتها و سختیهای فراوانی را تحمل کرده است، از ناملایمات زندگی کنونی خود نیز ابراز نارضایتی کرد و با قرائت یک بیت شعر کردی از شاعر برجسته کرد «ماموستا هه ژار» به سخنانش پایان داد:
کەوتە ناو گێژی خەیاڵان و خەمان مان ئەگەر وا بێ چ شیرینە نەمان
زندگی اگر چنین است چه شیرین است مردن...
سخنان وی افراد حاضر در جمع را تحت تاثیر قرار داده بود و پس از خواندن این شعر سکوت معناداری بر مجلس حاکم شد.
مدیرکل صدا و سیمای کردستان هم در ادامه ضمن ابراز همدردی و تاسف از وضعیت ناگوار زندگی هنرمندان، اظهار کرد: با نگاهی به تاریخ هنر و هنرمندان متوجه خواهیم شد که سختی و زندگی در تنگنا همیشه و برای همه هنرمندان در عرصههای مختلف وجود داشته است.
ریشه اصلی ناملایمات زندگی هنرمندان، دیدگاه فرهنگی موجود در جامعه است
ابوالقاسم امان اللهی با اشاره به اینکه این وضعیت، ارتباطی با حکومت و دولت ندارد، افزود: ریشه اصلی این ناملایمات در نگرشهای جامعه و خود دیدگاه فرهنگی موجود در جامعه است.
وی عنوان کرد: دیدگاه نامناسب موجود در جامعه در رابطه با هنرمندان موجب شده تا جایگاه این افراد چنان که شایسته است، نشان داده نشود.
مدیرکل صدا و سیمای مرکز کردستان با اشاره به جایگاه والای موسیقی در تاریخ کردستان، فعالیت هنرمندان را به سوختن شمعی تشبیه کرد که خود میسوزد اما جامعهاش از سوختن وی بهرهمند خواهد شد.
وی خواستار شناسایی هنرمندان و تجلیل به موقع از آنها شد و ذکر کرد: هنرمندان از هر قشری که باشند، به جهت احساسات خاص و متفاوتی که در وجود خود دارند، شکننده و آسیبپذیر هستند و همین امر باید موجب شود این افراد به طور ویژه مورد توجه قرار گیرند.
خرید آهنگهای یدالله محمدی به منظور حمایت از وی
امان اللهی در ادامه بنا به درخواست اعضای انجمن تجلیل از مفاخر کردستان برای حمایت از این هنرمند، وعده خرید تعدادی از آهنگهای یدالله محمدی به جهت پشتیبانی از این هنرمند را داد.
کُردها پیوندی ناگسستنی با موسیقی دارند
سید اسماعیل حسینی، یکی از فعالان فرهنگی استان و عضو انجمن تجلیل از مفاخر کردستان نیز در این جلسه ذکر کرد: کُردها با موسیقی پیوندی ناگسستنی دارند و این موضوع با بررسی تاریخ هنر کردستان اثبات میشود.
وی با اشاره به مشقتهای زندگی هنرمندان، زندگی هنرمند را عجین شده با سختیها دانست و خاطرنشان کرد: آنچه در این برهه مهم است، حفظ هنر توسط هنرمندان در شرایط نامطلوب زندگی است.
وضعیت موجود، شایسته هنرمندان پایتخت فرهنگ و هنر نیست
حسینی یادآور شد: شایسته هنرمندان استان کردستان نیست که در پایتخت علم و هنر با چنین شرایطی زندگی کنند و حفظ، حمایت و پشیبانی از آنها در دیار فرهنگ و هنر ضروری است.
پایان بخش این دیدار، طنین آوازی زیبا در وصف جوانی اما با صدایی پیر و همچنان تاثیرگذار از «یدالله محمدی» بود که افراد حاضر در جمع را تحت تاثیر قرار داد.
همچنین در پایان این مراسم هدایایی نیز به وی اهدا و اشعاری از سوی اعضای انجمن قرائت شد.
لازم به ذکر است؛ یدالله محمدی در سال 1335 در محله بردشت سنندج به دنیا آمد و دوران ابتدایی خود را در مدرسه «حیرت سجادی» سنندج به اتمام رساند؛ در کلاس اول ابتدایی برای اجرای سرود در مدرسه انتخاب شد و از همان ایام، فعالیتش در عرصه موسیقی را آغاز کرد.
وی در مکتب اساتید بزرگ موسیقی کردستان همچون حسن کامکار، ترقی، کسایی و ... آموزشهای لازم را سپری کرده و همچنین با هنرمندان بزرگ کُرد «مظهر خالقی» و «حسن زیرک»، هم عصر بوده و 78 آهنگ ضبط شده با ارکستر کامل را در کارنامه هنری خود دارد.
«یدالله محمدی» یکی از اولین هنرمندان کردستان است که با ارکستر بزرگ رادیو تهران به اجرای برنامه پرداخته و صدای دلنشین وی هنوز هم برای افراد بسیاری در کردستان، نوستالژی خاصی را تداعی میکند و با گذشت سالها، همچنان جزء ماندگارترین آهنگهای موسیقی کُردی است.
وی معلم بازنشسته آموزش و پرورش بوده و در حال حاضر به همراه همسرش در محله قرادیان سنندج زندگی می کند.
این هنرمند برجسته کردستانی سالهاست به دلیل مشکلات شخصی و خانوادگی از فعالیت در عرصه موسیقی دور شده است.
گزارش از سرگل آرش، خبرنگار ایسنا، منطقه کردستان