آب شور، خاک شور و نابودی اراضی حاصلخیز؛ ارمغان سد گتوند

رییس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان با بیان اینکه آبگیری سد گتوند تغییراتی را در میزان EC آب رودخانه کارون ایجاد کرده است، گفت: این مساله تاثیرات منفی از نظر کمی و کیفی روی محصولات کشاورزی داشته و حداقل خسارتی که این سد به کشاورزی خوزستان وارد کرده، 600 میلیارد تومان است.

 

کیخسرو چنگلوایی در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) منطقه خوزستان، اظهارکرد: کاهش کیفی تولیدات کشاورزی استان در پی شوری آب و پایین آمدن حاصلخیزی خاک، بازارپسندی محصولات را به شدت کاهش داده است.

 

وی افزود: آبی که در اراضی حوضه کارون استفاده می‌شود، نمک را وارد خاک می‌کند و چون حالت تجمعی دارد هر سال جمع و اثرات منفی بر فرایند رشد محصول می‌گذارد که نتایج این مساله در کیفیت محصول دیده می‌شود.

 

رییس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان بیان کرد: اگر این پروسه به این شکل تا چند سال دیگر ادامه پیدا کند قطعا 360 هزار هکتار از اراضی پایاب سد گتوند را از دست خواهیم داد.

 

چنگلوایی خاطرنشان کرد: در اراضی پایاب سد گتوند 80 هزار بهره‌بردار کشاورزی داریم و بیش از یک‌سوم اراضی حاصلخیز استان در پایاب این سد قرار دارد و از طرفی بسیاری از ذخایر ژنتیکی یعنی گیاهان زراعی، باغات و گونه‌های آبزی نیز در معرض خطر هستند.

 

وی اظهار کرد: با توجه به اینکه همه اراضی اطراف کارون از آب این رودخانه آبیاری می‌شوند و هیچ بخشی را نمی‌توان از خطر جدی سد گتوند مستثنی کرد و این سد نخیلات، آبزیان، نیشکر و سایر بخش‌های کشاورزی ما مورد تهدید قرار داده است.

 

رییس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان بیان کرد: آستانه تحمل گیاهان در برابر شوری آب متفاوت است و از آنجایی که معضل شوری آب مستمر و هر سال تکرار می‌شود، گیاهان نیز هر سال ناشی از این معضل دچار صدمات سنگینی می‌شوند.

 

چنگلوایی تصریح کرد: علاوه بر خسارت وارده به خاک کشاورزی، در حال حاضر در همین اراضی توسط موسسه جهاد نصر میلیاردها تومان هزینه می‌شود تا زمین‌های شور، شیرین شوند اما از سوی دیگر در اثر آبگیری سد، نمک به زمین‌ها وارد می‌شود.

 

وی افزود: اراضی کشاورزی باوی، اهواز، خرمشهر، آبادان و شادگان در اثر شوری آب کارون به شکل قابل توجهی دچار مشکل شده‌اند.

 

رییس سازمان جهاد کشاوزی خوزستان بیان کرد: اگر قرار است پروژه یا طرحی برای علاج بخشی سد گتوند اجرا شود باید طوری باشد که میزان کیفیت آب را همانند قبل از آبگیری سد برگردانیم، در غیر این صورت خسارت‌های وارد شده دیگر قابل جبران نخواهد بود.

 

چنگلوایی خاطرنشان کرد: اگر اثرات شوری آب در خاک ادامه پیدا کند به مرحله‌ای می‌رسد که باید برای هر هکتار زمین حداقل 5 میلیون تومان هزینه کرد تا خاک دوباره شیرین شود.

  • دوشنبه/ ۹ شهریور ۱۳۹۴ / ۱۲:۱۸
  • دسته‌بندی: خوزستان
  • کد خبر: khouzestan-64642
  • خبرنگار :

برچسب‌ها