مدیر کل میراث فرهنگی خوزستان از بازگشایی سرای معینالتجار اهواز پس از سالها به روی گردشگران خبر داد و گفت: نوروز سال جاری بازدید از سرای معینالتجار برای گردشگران آزاد است.
به گزارش گروه دريافت خبر خبرگزاری دانشجويان ايران (ايسنا) ـ منطقه خوزستان ـ افشین حیدری اظهار کرد: سرای معینالتجار اهواز که سالها است به دلیل مرمت به روی گردشگران بسته بود در نوروز سال جاری برای بازدید عموم بازگشایی خواهد شد.
وی با اشاره به تصمیمات اتخاذ شده برای این سرای تاریخی افزود: این سرای تاریخی قرار است به عنوان بازارچه موقت صنایع دستی تعریف کاربری شود و در اختیار صنعتگران خوزستانی قرار گيرد.
او تاکید کرد: بازدید از این سرای تاریخی برای گردشگران آزاد است و صنعتگران نیز در این سرا به امر تولید و فروش محصولات تولیدی خود خواهند پرداخت.
حیدری خاطرنشان کرد: همزمان این سرا به محلی برای استقرار انجمنهای دوستداران میراث فرهنگی نیز تبدیل میشود و در این ایام انجمنهای دوستداران میراث فرهنگی این مکان را به عنوان اصلیترین فضا برای استقرار معرفی میکنند.
مدیر کل میراث فرهنگی خوزستان گفت: معرفی این فضا برای استقرار انجمنهای دوستداران میراث فرهنگی میتواند به نحوی کیفیت حضور این فعالان را در بخش راهنمایی گردشگران و .. در ایام نوروز بهبود بخشد.
توضيح اين كه سرای معینالتجار مربوط به دوره قاجار است و در اهواز، خیابان ۲۴ متری، خیابان کاوه غربی، نبش اول واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۰ آبان ۱۳۷۷ با شمارهٔ ثبت ۲۱۵۸ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
اين سرا یکی از بناهای ارزشمند بافت قدیم اهواز، سرای بازرگان سرشناس بوشهری حاج محمدتقی معینالتجار است که در دوره قاجاریه با همکاری محمدحسن خان سعدالدوله در ساحل رودخانه کارون بنا شد. معین تاجر بوشهری در ابتدای شکلگیری بندر ناصریه وارد شهر اهواز میشود و در ساحل رود کارون دفتر کار خود را تاسیس کرده در کنار آن حمام، بازار، باغ و مسجدی احداث میكند که این مسجد از کنار رودخانه تا حدود خیابان کاوه و بیمارستان جندی شاپور (امام خميني (ره) كنونی) امتداد مییافته است.
تاجر بوشهری با ساخت این سرا و کشیدن یک رشته خط آهن از کنار رودخانه تا محل مسجد حاج ريیس معروف به مسجد «سر سچه» مال التجارهای را که از خرمشهـر به وسیله کشتی به بنــدرگاه اهـواز وارد میشود با واگنهای اسب کش تا این محل انتقال میداد و سپس با استفاده از خط آهن شرکت نفت تا محل اهواز قدیم حمل کرده و در آن جا پس از تخلیه به وسیله کشتی به محلی به نام شلیلـی در سه فرسنگــی شــوشتــر میرساند.از سال 1307 تا سال 1332 کشتـیهای تجــاری بــار خود را در سرای تاجر بوشهری تخلیه میکردند.
تا چند سال قبل سرا به صورت غرفه ـ غرفه و یا به عنوان انبار مورد استفاده قرار می گرفت تا این که در سال 1374 بر اثر آتشسوزی بخش اعظم آن از بین رفت و بیشتر ستونها و سقف دچار آسیب دیدگی شدید شد اما پس از مدتی مرمت و بازسازی كامل شد.