یک شاعر و منتقد ادبی معتقد است: جلسات ادبی و شعرخوانی علاوه بر این که رشدی را حاصل نمیکنند بلکه موجبات عقبماندگی شعر را نیز فراهم میآورند.
احمد امیری در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) ـ منطقه خوزستان ـ اظهار کرد: من چندین بار در جلسه شعرخوانی شرکت کرده و متوجه شدهام که تعریفها و تحلیلهایی که از شعر امروز در این جلسات میشود تحلیلهای درستی نیست و در این جلسات شعر به بیراهه میروند.
وی خاطرنشان كرد: فضایی که باید شعر داشته باشد فضايی کلی است. یعنی باید وقتی شعری سراییده میشود این شعر شاخصهایی را داشته باشد تا بتوانیم نام آن را شعر بگذاریم اما در حال حاضر برخي از کسانی که در عرصه شعر فعالیت میکنند معیارهای شعر ایرانی را به طور کلی فراموش کردهاند.
اميری، با تاكيد بر اين كه شعر باید در قالبهای خوب پیشرفت کند، يادآوری كرد: ما قبلاً شعر سپید داشتهایم و کسانی همچون شاملو، فروغ و غیره شعر سپید سرودهاند اما به طرز فجیعی که اكنون شعر سپید سروده میشود کسی دیگر رغبت به شعر خواندن ندارد.
اين شاعر تصريح كرد: محافل ادبی که برگزار میشوند شعر ما را منحرف میکنند. اگر بزرگان ما که در زمینه شعر فعال هستند وارد نشوند و نقد نکند شعر آن گونه که باید نمیشود. به قول معروف الان ما داریم از جیب میخوریم. یعنی فقط به شعرای کلاسیک و شعرای نورپردازی که در قید حیات نیستند و دیگر چیزی از آنها تولید نمیشود مینازیم.
او بیان کرد: شاعر را مردم شاعر میکنند نه محفلیها و کسانی که در جلسات ادبی هستند. اگر مردم به عنوان مثال دفتر شعر مرا بخرند مشخص میشود که من شاعر هستم چراكه نشان ميدهد مردم از این شعرها استفاده میکنند. وقتی کتابی در 1000 نسخه منتشر میشود ولی بعد میبینیم که حتی 50 نسخه از آن فروش نرفته چه گونه باید نام صاحب كتاب را شاعر گذاشت؟
امیری خاطرنشان کرد: محفلیها و کسانی که در جلسات ادبی هستند با بهبه و چهچه گفتند و ادای پست مدرنها را در آوردن هنوز از کسی شاعر نساختهاند. امیدوارم که بزرگان و منتقدان خوبی که در زمینه شعر در حال فعالیت هستند وارد گود شوند و در جرايد، مطبوعات و سایتها صحبت کنند تا شاعران راهنمایی شوند.
این منتقد ادبی گفت: درست است که سالها باید بگذرد تا صاحب دلی پیدا شود اما ما هم باید فضا را مهیا کنیم تا صاحب دل و شاعر خوب پیدا شود. بزرگانی که الان در ادبیات ما هستند و سکوت کردهاند سکوت آنها خیانت به ادبیات است. امیدوارم این قضیه به وسیله استادان و صاحبان کلام حل شود و جوانان فعال در ادبیات امروز را راهنمایی کنند تا در این راه درست قدم بردارند.
وی، با اشاره به این که شعر و ادبیات ما در دنیا قابل قیاس با هیچ جای دیگر نیست، تصریح کرد: از گوته شاعر آلمانی پرسيدند که شعر ایرانی را در چه سطحی میبینید؟ او پاسخ داد: اگر تمام شعر دنیا یک گله اسب تیزرو باشد که در حال دویدن هستند شعر ایرانی اسبی است که صدها هزار کیلومتر از آنها جلوتر است و شعر دنیا هیچ گاه به آن نمیرسد. اما این نظر گوته مربوط به مقطعی است که در آن شعر کلاسیک ما سروده میشد.
اميری عنوان كرد: بعد از نیما که شعر نو را آورد و بعد از آتشی و غیره ما چه کسی را داریم که راه درستی را طی کند؟ امیدوارم که در این قضیه گامهاي درستی برداشته شود. گام صحیح برداشته نمیشود مگر این که بزرگان، صاحبان کلام و منتقدان ما در اين زمينه قلم بزنند.
کد خبرنگار: 17027