سوسمار زاگرسی با نام علمی Lacerta Princeps princeps یکی از انواع سوسماران نادر است که کرمانشاه یکی از اصلی ترین زیستگاه های آن محسوب می شود.
پروفسور نصراله رستگار پویانی عضو هیات علمی دانشکده علوم دانشگاه رازی کرمانشاه در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) منطقه کرمانشاه، اظهار داشت: سوسمار زاگرسی با نام علمی Lacerta Princeps princeps از خانواده Lacertidae یکی از انواع سوسماران نادر است که روزها فعالند و از اکثر راست بالان، قاب بالان، عنکبوت ها، عقرب ها، هزار پایان و مارمولک ها و مارهای کوچک تغذیه می کنند.
وی در مورد مشخصات ظاهری این گونه که آن را از سایرین متمایز می کند، گفت: در این نوع سوسمار پلک زیرین بدون سرپهای شفاف دیده می شود و دارای صفحات زیر انگشتی صاف یا دارای برآمدگی می باشد.
رستگار افزود: پلاک های شکمی در سوسمار زاگرس به شکل متوازی الاضلاع با شکافهایی بین ردیف های طولی، حاشیه های عقبی و پهلویی بسیار واضح نیمه روی هم قرار گرفته اند.
وی تصریح کرد: پلاک های شکمی در 10 ردیف طولی و 37-34 فلس پشتی در ردیف های عرضی ناحیه میانی پشت قرار دارند و فلس های ردیف بیرونی(حاشیه ای) شکمی صاف، در مجاورت 3-1 ردیف فلس پهلویی صاف یا کمی تیغه دار و 22-20 فلس گلویی و 17-13 منفذ رانی در هر طرف و دو سپر عقب بینی قرار دارند.
رستگار پویانی در خصوص رنگ آمیزی خاص این گونه گفت: سرهای بالغ در ناحیه پشتی یکدست قهوه ای کمرنگ با رنگ مایل به سبز مختصر دیده می شوند و ناحیه فوقانی سرخاکستری زیتونی، گلو ویقه زرد حصیری روشن، ناحیه شکم سفید، زیربغل و کناره های سفید دارای لکه های چشمی آبی با حلقه سیاه می باشد.
وی تاکید کرد: ماده های بالغ شبیه نرها هستند اما رنگ زمیمه آنها گاهی تیره تر است و طرح خالدار شبیه به جوانها با تعداد کمی لکه چشمی روی پهلوها مشهود است.
وی در پایان گفت: نواحی نیمه بیابانی و مدیترانه ای، در کوه ها و تپه های کوچک خشک، با گیاهان استپی و یا بوته ای پراکنده و همچنین جنگل های بلوط زاگرس جنوبی زیستگاه اصلی این نوع سوسمار است.