یک معمار گفت: امروز طرحی که برای یکی از مهمترین خیابان دنیا تهیه شده، توسط یکی از بخشهای شهرداری اصفهان طراحی شده است. هیچ کجای دنیا چنین چیزی مشاهده نمیشود.
به گزارش خبرنگار ایسنا-منطقه اصفهان، محمد عرب عصر امروز (چهارشنبه) در میزگردی که توسط کانون بارگاه مهر و با همکاری انجمنهای علمی معماری و شهرسازی دانشگاه هنر اصفهان در خصوص چهارباغ عباسی برگزار شد، اظهار کرد: چهارباغ مهمترین پروژه اجرایی شهر است. این اهمیت به دلیل تاریخی بودن چهارباغ نیست، بلکه چهارباغ به عنوان بخشی از آینده اصفهان دارای اهمیت است. امروز حیات چهارباغ در معرض تهدید قرار گرفته است.
وی ادامه داد: پروژههایی مثل چهارباغ در ایفای نقش حیات اجتماعی شهر بسیار بااهمیت هستند. مگا استراکچرهای زیادی در شهر اصفهان شکل گرفته است که نمیتوان نقش آنها را در آینده حیات شهر اصفهان نادیده گرفت.
این معمار افزود: چهارباغ را باید در دو دوره مورد توجه قرار داد؛ نخست در صفوی و سپس در پهلوی. بخش مهمی از استخوانبندی اصفهان در دوره صفوی، فضای تعاملی بوده و در اختیار مردم قرار میگرفته. شاه عباس در اصفهان به تجدید ساختارهای مهمی دست میزند. همچنین تجدید ساختارهای مهمی در ساختار نظامی و سیاسی رخ داده است.
عرب گفت: این تجدید ساختارها نیازمند تجدید ساختار شهری است. چهارباغ محلی برای برخوردهای چهره به چهره است و در دوره صفوی، فضایی تفرجگاهی بوده. چهارباغ مابهازای قدیمی ندارد. در قاجار فعالیتهای جدید پیرامون چهارباغ رخ میدهد. این فضا هنوز چهارباغ را یک محور تفریحی قلمداد کرده است. چهارباغ در شکل دچار تغییرات کالبدی میشود، اما هویت مردمی چهارباغ هنوز پابرجاست.
وی افزود: چشم انداز در چهارباغ این است که باید به مسائل امروز اصفهان بپردازیم. باید مشکلات امروز، صورت مسألههای چهارباغ باشد. امروز با مشکلات آب دست و پنجه نرم میکنیم و کشاورزی و صنعت آب اصفهان را مصرف میکنند. باید برای این صنعت و کشاورزی جایگزین پیدا کنیم و چهارباغ یک جایگزین برای صنایع اصفهان است.
این معمار تاکید کرد: امروز طرحی که برای یکی از مهمترین خیابان دنیا تهیه شده، توسط یکی از بخشهای شهرداری اصفهان طراحی شده است. هیچ کجای دنیا چنین چیزی مشاهده نمیشود. چهارباغ بدون جلسات، همنشینیها و بدون مطالعات جدی پیاده راه شده است.
عرب گفت: فکر میکنم معماران قدرتهایی دارند که مدیران ندارند. به چهارباغ بیش از حد کالبدی نگاه می کنیم و آن را به اندازه یک کالبد تاریخی پایین میآوریم. باید نگاه استراتژیک تر باشد. نباید تخریب کنیم و دنبال طرحی دوباره باشیم. متاسفانه ذی نفعان را در نظر نگرفتهایم. اصفهان باید بیشتر از گردشگران، برای مردم اصفهان زیست پذیر باشد.
وی ادامه داد: چهارباغ با مزایده و مسابقه توسعه پیدا نمیکند. باید این نگاه به وجود بیاید که طی یک مطالعه مشخص شود چگونه تیمی از همه تخصصهای لازم تشکیل شود و برای چهارباغ تصمیم بگیرد. چهارباغ نمیتواند توسط یک فرد یا شرکت طراحی شود و باید گروهی با همه تخصصها گرد هم بیایند تا این محور تاریخی را آن طور که باید حفظ کنند.
کد خبرنگار: ۱۳۰۵۱