سد تونل سوم کوهرنگ تا 50 سال دیگر هم به اتمام نمی‌رسد

رییس انجمن حمایت از کشاورزان شهرستان اصفهان با انتقاد از اینکه با بودجه‌های فعلی، سد تونل سوم کوهرنگ 50 سال دیگر هم ساخته نمی‌شود، گفت: صنایع بزرگ دو استان اصفهان و یزد باید برای ساخت این سد هزینه کنند، چرا که در شرایط خشکسالی هر چه خواستند آب کشاورزان و حق آبه داران زنده رود را برداشت کرده‌اند.

حسین محمد رضایی در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) منطقه اصفهان، درباره علت و تاریخچه حفر تونل سوم کوهرنگ اظهارکرد: حدود 21 سال قبل یعنی در سال 1372 کلنگ این تونل در خاک استان چهارمحال و بختیاری برای الحاق آب رودخانه کوهرنگ از سرشاخه‌های کارون به زاینده رود در راستای تامین آب شرب و صنعت استان اصفهان به زمین خورد.

وی با بیان اینکه در نیمه دوم سال 1378 آب این تونل برای شرب و صنعت استان یزد منتقل شد، افزود: این امر مشروط براین بود که پس از حفر تونل سوم کوهرنگ و انتقال آب آن به زنده رود آب به  استان مجاور انتقال یابد.

رییس انجمن حمایت از کشاورزان شهرستان اصفهان با انتقاد از اینکه به این مصوبه بی‌توجهی شده است، ادامه داد: حدود 15سال قبل آب حق آبه داران زاینده رود به صنایع و شرب استان یزد منتقل شد، اما آبی اضافه نشد، هرچند حفر تونل سوم در سال جاری به اتمام رسیده، اما لاینینگ قسمتی از این تونل باقی مانده و سد آن نیمه کاره است.
 
محمدرضایی علت اولین خشکی زاینده رود در سال 1379را ناشی از همین انتقال خارج از اصول دانست و گفت: طبق محاسبات میزان آب خط انتقال به یزد حدود 97 میلیون مترمکعب در سال در نظر گرفته شده که در حال حاضر به وسیله صدها کیلومتر لوله در بیابان‌ها به سمت آن استان سالانه حدود 65 میلیون متر مکعب آب در حال انتقال است، که فشار قابل توجهی به رودخانه وارد می‌کند.

وی گفت: حجم آب انتقالی از تونل سوم کوهرنگ در موقع تکمیل سد و تونل در سال‌های نرمال حدود 250 میلیون متر مکعب آب در سال است که پس از حفر باید سدی به ارتفاع 110متر برای ذخیره کردن 380 میلیون متر مکعب آب احداث شود.

رییس انجمن حمایت از کشاورزان شهرستان اصفهان خاطر نشان کرد: قرار است تا قبل از تکمیل سد مخزنی این تونل، به وسیله پمپاژ حدود 60میلیون متر مکعب آب به رودخانه زاینده رود منتقل شود.

چرا در مباحث انتقال آب، با اصفهان لجاجت می‌کنند؟

محمدرضایی با انتقاد از مصوبه شورای عالی آب در سال جاری برای تخصیص 41 میلیون مترمکعب آب برای شرب و صنعت بن و بروجن از آب سد تونل سوم افزود: جای تعجب دارد که تونلی که اول برای تامین آب اصفهان کلنگ خورد هنوز حفر نشده و بخش قابل توجهی از آن به یزد می‌رود!

وی با تاکید براینکه استحصال آب در استان چهارمحال و بختیاری 11 میلیارد متر مکعب در سال است، تصریح کرد: خروجی آب از این استان سالانه 9 میلیارد متر مکعب است و ظاهرا عده‌ای دچار غرض ورزی و لجاجت با اصفهان  شده‌اند، چراکه از سر چشمه‌های سبزکوه در نزدیکی بروجن می‌توان این نیاز  آبی را رفع کرد تا به زنده رود هم فشاری وارد نشود.

ساخت سد با هزینه صنایع بزرگ منطقی است

رییس انجمن حمایت ازکشاورزان شهرستان اصفهان گفت: حدود 20 درصد کار ساخت سد مخزنی تونل سوم به اتمام رسیده است، اما برای تکمیل آن به بودجه دولتی نیاز است و اگر طبق روال قبل بودجه برای این سد اختصاص یابد تا نیم قرن دیگر هم این امر اجرایی نخواهد شد.

 محمدرضایی با تاکید بر اینکه کارخانجات صنایع سنگین در استان‌های اصفهان و یزد باید هزینه اتمام این سد مخزنی را پرداخت کنند، تا هرچه سریعتر ساخت آن به اتمام برسد، گفت: از سال 1349 با احداث سد زاینده رود و به دنبال آن ایجاد ذوب آهن و دیگر صنایع بزرگ، آب حق آبه داران و حتی سهم محیط زیست زنده رود در مسیر، برای شرب و صنعت دو استان ذکر شده انتقال داده شده است و چنین در خواستی غیر منطقی نیست.

  وی خاطرنشان کرد: صنعت و شرب در اصفهان خود از طریق حفر تونل دوم، چشمه لنگان و خدنگستان سالانه 440 میلیون مترمکعب سهم آب داشتند، اما طبق محاسبات باز هم از حق آ به‌ها و آن هم در شرایط خشکسالی برداشت کردند که باید آب رفته تحت هر شرایطی به حق آبه داران آن بازگردانده و جایگزین شود.

کدخبرنگار:13071

  • دوشنبه/ ۱۷ آذر ۱۳۹۳ / ۱۴:۲۵
  • دسته‌بندی: اصفهان
  • کد خبر: isfahan-34622
  • خبرنگار :

برچسب‌ها