مدرس حوزه هنري اصفهان: شاهنامه شاه تهماسب، گنجينه نگارگری هنرمندان ایرانی است

مدرس حوزه هنري اصفهان گفت: مینیاتور مکتب اصفهان، یکی از اوج‌هاي نقاشی ایرانی است.

فرزانه جعفری، مدرس حوزه هنری اصفهان در گفت وگو با خبرنگار سرويس فرهنگ و هنر خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) منطقه اصفهان، درخصوص سبك سازي و جريان سازي‌هاي هنرمندان نگارگر اصفهاني در اين رشته هنري اظهار كرد: در دوران معاصر، میرزا آقا امامی و حاج مصور الملک در هنر نگارگري حرکت‌هایی را ایجاد کردند. اين هنرمندان با در نظر گرفتن سنت نقاشی كهن ايراني و تاكيد بر خصوصیات نگارگري مکتب اصفهان، ابداعات خود را به اين هنر اضافه کردند.

وي افزود: از بين هنرمندان معاصر مینیاتور، نام مجید صادق‌زاده برجسته‌تر از ديگر هنرمندان است. صادق‌زاده، نگرش نویی در نگارگری پدید آورده كه مجموعه آثار مرغ باغ ملكوت او از جمله اين نوآوري‌ها است. در واقع نوع نگرش صادق‌زاده در نگارگري، بزرگترین کمک به دانشجویان این رشته هنری بوده است.

اين مدرس حوزه هنری اصفهان درخصوص اصالت و پيشينه هنر مينياتور اظهار كرد: اصل این هنر مربوط به چندین هزار سال پیش است اما نوع نگرش هنرمندان ايراني نسبت به کشورهایی که این گونه هنری در بین آنها رواج یافته مانند هندوستان، روسیه و ترکیه به هنر مینیاتور تازه‌تر و خاص‌تر است.

وي ادامه داد: ابداعات هنرمندان مينياتوريست ايراني در زمینه نور، شکل، فضای شفاف و ترکیب‌بندی‌هایي که با حالت‌های دورانی با قوس حلزونی ايجاد شده، بسيار جالب توجه است. در واقع تمامي فضاسازي‌هاي اين هنرمندان، تصویرگر عالمی توحیدگرا است. البته اوج اين نوع سبك سازي‌ها در اصفهان بوده است.

جعفري با بيان اينكه این هنر در کشورهای بسیاری رواج داشته است، اضافه كرد: با وجود رواج هنر مينياتور در بسياري از كشورها، اوج اين هنر در ایران بوده است و شاهنامه شاه تهماسب نيز پر افتخارترین آثار نگارگری هنرمندان ایرانی را در خود جاي است.

وي با اشاره به اينكه با وجود قدمت چند هزار ساله هنر مينياتور، هنرمندان ايراني طلايه دار اين هنر هستند، اظهار كرد: اکنون در رشته هنري مينياتور هر کشوری سبک مخصوص به خود را دارد. در بسیاری از کشورهای دیگر شاید تاکید بیشتری بر ریزه نگاره بودن هنر مینیاتور دارند اما تفاوت‌هايي در نور، رنگ و فضاسازي نيز موجب جريان سازي‌هاي زيادي در ساير كشورها شده است.

اين مدرس حوزه هنری اصفهان درخصوص دشواری‌های هنر مينياتور، نگارگري و نگارگران را در دو مقوله جداگانه تقسيم‌بندي كرد و افزود: نگارگران موفق باید شناخته شده و به آنها بها داده شود. نگارگران در طول تاریخ موفقیت‌های زیادی داشتند البته امکانات خوبی هم در اختیار آنها بوده است.

وي وجود کتابخانه سلطنتی را يكي از امكانات هنرمندان نگارگر سده‌هاي قبل دانست و اضافه كرد: در گذشته امكانات بسياري موجب پيشرفت هنرمندان نگارگر ايراني مي‌شد اما اكنون نگارگران امکانات كمتري براي پيشرفت در اختيار دارند.

 جعفري با تاكيد بر اينكه بايد تصميمات اساسي‌تر و بهتري براي جشنواره‌هاي نگارگري موجود در ايران گرفته شود، ادامه داد: با برگزاري جشنواره‌هاي قوي‌تر هنري در ايران، نگارگران موفق، شناسایی خواهند شد. کشورهایی مانند الجزایر و دبی نيز برای این هنر جشنواره برگزار مي‌كنند که سیاست‌ گزاري‌های خودشان را دارند اما اگر بخواهیم در رابطه با جشنواره‌هایی که در ایران برگزار می‌شود، صحبت کنیم، اكنون امکانات بسيار کم شده است.

وي با بيان اينكه كتاب‌هاي آثار نگارگري، ارزش‌هاي تاريخي كشور ايران هستند، اظهار كرد: اهتمام به چاپ و نشر کتاب‌های نگارگران در واقع تلاشي در جهت حفظ و نگهداري ارزش‌های تاریخی ايران و كمكي در راستاي پويا ساختن اين هنر است.

اين مدرس حوزه هنری اصفهان در خصوص موفقيت‌هاي هنرمندان مينياتوريست در اين رشته هنري، بيان كرد: اكنون بعضي از گروه‌های هنري اصفهان، تلاش‌هاي زيادي در راستاي ايجاد حركت‌هاي جديد در هنر نگارگري انجام داده‌اند اما از اين موضوع غافل نشويم که هویت‌ سبك‌هاي گذشته نبايد مغفول بماند.

وي درخصوص اهميت بحث حفظ سنت‌هاي نگارگري گذشته افزود: مجيد صادق زاده بين هنر نگارگري نوين و سنت‌های هنري گذشته پيوند بسيار خوبي ايجاد كرده است. در واقع او با حفظ اصالت‌هاي نگارگري ايراني به نوعي این روحیه نوگرایی را در بين دانشجويان رشته هنري نقاشي ايراني و نگارگري به خوبي رواج داده است.

كد خبرنگار: 13011

  • یکشنبه/ ۲۶ خرداد ۱۳۹۲ / ۱۰:۳۷
  • دسته‌بندی: اصفهان
  • کد خبر: isfahan-20182
  • خبرنگار :

برچسب‌ها