موسسات غیرانتفاعی سجاد و خیام مشهد پس از سالها انتظار به دانشگاه تبدیل شدند؛ این تغییر وضعیت، تغییرات در نحوه اداره و تربیت دانشجو در این دانشگاهها در پی خواهد داشت.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)- منطقه خراسان، دکتر محمدحسین طیرانی و دکتر علی حائریان با حضور در این خبرگزاری به سوالات خبرنگاران در خصوص تغییر وضعیت موسسات آموزشی خیام و سجاد به دانشگاه پاسخ دادند.
در ابتدای این نشست، دکتر محمدحسین طیرانی، رییس دانشگاه خیام، در خصوص اثرات تغییر وضعیت این موسسه و تبدیل آن دانشگاه اظهارکرد: ظرفیت دانشگاه خیام تاکنون 5000 دانشجو بوده است که با توجه به تغییر موسسه خیام به دانشگاه، امسال جذب دانشجوافزایش یافته و شهریه دانشجویان نیز حداکثر پنج درصد افزایش خواهد یافت.
وی با بیان اینکه در«هشت سال گذشته به دلیل برخی کم لطفیها موفق به تبدیل موسسه به دانشگاه نشدیم» خاطرنشان کرد: در حال حاضر 360 موسسه غيرانتفاعي در كشور فعالیت میکنند که در هشت سال گذشته تعداد کمی از این موسسات توانستند تبدیل به دانشگاه شوند.
رییس دانشگاه خیام عنوان کرد: نسبت تعداد استاد به دانشجو، امکانات آزمایشگاهی، ورزشی، کتابخانه و... از شرايط تبدیل شدن یک موسسه به دانشگاه است.
طیرانی در ادامه افزود: در هشت سال گذشته، وزارتخانه كمتر موسسهاي را تبدیل به دانشگاه كرد؛ اما با تغییر دولت و با همت مسئولین جدید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری اين دو موسسه تبديل به دانشگاه شدند.
شهریه دانشجویان از سال آینده حداکثر تا 5 درصد افزایش خواهد یافت
وی در خصوص افزایش شهریهها گفت: وقتي موسسه غیرانتفاعی تبدیل به دانشگاه ميشود، آزمایشگاهها، کتابخانه، اساتید و... از كيفيتی بهتر و بالاتر برخوردار ميشوند و شهریه دانشجویان نیز حداکثر پنج درصد افزایش خواهد یافت.
در ادامه این نشست، دکتر علی حائريان، رییس دانشگاه سجاد، با بیان اینکه «اتحادیه دانشگاههای غیرانتفاعی درصدد تهیه شاخصهایی برای درجهبندی موسسات غیرانتفاعی در ایران هستند» اظهارکرد: اتحادیه دانشگاههای غیرانتفاعی در صدد تهیه اساسنامه و شاخصهایی برای درجهبندی موسسات غیرانتفاعی در ایران هستند که این كار دشواري است؛ شرایط شهرهای کشور، دانشگاهها، اساتید و نیازهای هر دانشگاه با یکدیگر متفاوت است.
وی افزود: سال تحصیلی 91-90 در این خصوص نوعی گروهبندي وجود داشت که به دو نوع 1 و 2 تقسیم میشد؛ پس از آن گروه نوع 2 منحل و در نتیجه نوع 1 به دو گروه الف و ب تقسيم شد كه دانشگاههای خيام سجاد جزو گروه الف هستند.
طيراني در ادامه گفت: این اتحاديه در سال 81 با کمک وزير وقت تشکیل شد؛ اكثر موسسات غيرانتفاعي عضو این اتحادیه هستند و شوراي مركزي دارند؛ وزارت علوم، تحقیقات و فناوری درجهبندي موسسات غیرانتفاعی را به این اتحادیه واگذار کرده است.
رییس دانشگاه خیام عنوان کرد: شورای مرکزی در تهران وهمچنین 35 موسسه غیرانتفاعی مشهد در حال نوشتن ضوابطی در خصوص درجهبندی موسسات غیرانتفاعی هستند؛ پس از تکمیل نگارش این ضوابط، وزارتخانه و شورا اين موسسات را درجهبندي میكنند.
پذیرش خارج از چارچوب، صندلیهای دانشگاههای غیرانتفاعی را خالی کرده است
وی در خصوص درصد بالای خالی ماندن صندلیهای دانشگاههای غیرانتفاعی خاطرنشان کرد: یکی از مشکلات اساسی دانشگاههای غیرانتفاعی این است که دانشگاههای پیام نور و آزاد خارج از چارچوب وزارت علوم دانشجو میپذیرند؛ در حقیقت این دو دانشگاه از وظایف اصلی خود دورشدهاند.
طیرانی اظهارکرد: دانشگاه خیام و سجاد با عضویت در کمیته ساماندهی وزارت علوم ضوابطي را در طی چند جلسه آماده كردند كه دانشجو به صورت عادلانه بین دانشگاهها تقسيم شود؛ این كميته «ساماندهي» نتیجه ضوابط پذیرش را برای مهرماه 93 اعلام ميكند.
رییس دانشگاه خیام ضوابط پذيرش دانشجو در دانشگاه آزاد اسلامی را كار نادرستي خواند و افزود: شاید کار درستی نباشد كه به طور مثال دانشجو بدون آزمون وارد رشتههاي مهندسي شود.
در ادامه، رییس دانشگاه سجاد با اشاره به این مطلب که موسسات غيرانتفاعي فقط اختیارات جزیی در هزینههای مالی دارند، اظهار کرد: هیات امنای دانشگاههای غیرانتفاعی این اختیار را ندارند که مانند دانشگاه پیامنور بتوانند به صورت مجازی دانشجو جذب کنند؛ ما فقط اختياراتي جزئي در هزينههایي که برای دانشجو میشود، داریم.
وي افزود: از سال 94 شهريه دانشگاهها با تصميم هيات امنا تصويب ميشود.
سپس طيراني افزود: دانشجویان به جز مقطع كارداني، آنهم با اجازه سازمان سنجش درهیچ یک از مقاطع آموزشی موسسات غیردولتی بدون كنكور سراسري وارد دانشگاه نمیشوند.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: تمام رسالت ما این است که ابتدا امكانات لازم را فراهم و سپس دانشجو جذب کنیم؛ افراد پذیرفته شده در کنکور سراسری ابتدا دانشگاههای دولتي و سپس این دو دانشگاه غيردولتي را برای تحصیل انتخاب میکنند.
رییس دانشگاه خیام در خصوص افزایش ظرفيت، ايجاد رشتههاي جديد و پذیرش اعضاي هيات علمي گفت: این دانشگاه قبل از آن که دانشگاه شود، براساس ظرفيت 5000 نفری خود به طور كامل امکانات را فراهم نموده و دانشجو پذیرش کرده است.
طیرانی با بیان این مطلب که «کاهش جمعیت جوان کشور باعث کم شدن داوطلبان دانشگاهها و نیز تاثیری بر دانشگاههای غیرانتفاعی گذاشته است» اظهار کرد: در سال 80، دو میلیون و 200 هزار نفر در آزمون ورودی دانشگاهها ثبتنام کردهاند که در حال حاضر این تعداد به یک میلیون نفر کاهش یافته است.
وی افزود: پيشبيني میشود امسال 510 هزار نفر در دانشگاهها ثبتنام کنند.
رییس دانشگاه خیام با بیان اینکه «وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تاکید بسیاری بر کیفیت آموزشی دانشگاهها دارد» خاطرنشان کرد: بنابر برنامهای قرار بود تا سال 88 ، 200 موسسه آموزش عالی در كل ایران فعال باشد که هماکنون این تعداد به 360 موسسه آموزش عالی رسيده است.
طیرانی در ادامه گفت: 67 موسسه در ايران بين یک تا 500 نفر ظرفیت دارند؛ 67 موسسه بین 500 تا 1000 نفر؛ 47 موسسه بین 1000 تا 1500 نفر ، 40 موسسه بین 1500 تا 2000 نفر و مابقی بين 2500 تا 3000 ظرفیت دارند که در حال حاضر 60 درصد صندلیهای موسسات غیرانتفاعی خالی مانده است.
وی با تاکید بر این مطلب که دانشگاه پیام نور 60 درصد از داوطلبان کنکور را جذب میکند، عنوان کرد: با این حال طرحی تحت عنوان ادغام دانشگاههای غیرانتفاعی ارائه شده است که طی آن موسسات مختلف میتوانند با یکدیگر ادغام شوند؛ البته اجرایی شدن این طرح مشکلات زیادی خواهد داشت؛ طرح ادغام موسسات غیرانتفاعی که زیر 500 نفر دانشجو پذیرش میکنند، به زودی صورت نمیگیرد.
رییس دانشگاه سجاد اظهار کرد: وزارت علوم تاكيد بسیاری بر كيفيت دانشگاهها دارد؛ اميدواريم موسسات غیرانتفاعی کيفيت آموزشی خود را بالا ببرند و از موسسات غيرانتفاعي ارزشی کم نشود.
نسبت تعداد استاد به دانشجو در دانشگاههای غیرانتفاعی یک به 250 است
سپس در ادامه طيراني با اشاره به لزوم جذب هیات علمی گفت: از زماني كه دانشگاه شديم، نميتوانيم در جا بزنيم؛ بايد به فكر استخدام اساتيد واجد شرايط در دانشگاه باشيم؛ ضوابط پذيرش استاد در دانشگاه خيام ضوابطي سخت است.
طيراني گفت: اين دانشگاه 67 عضو هيات علمي دارد؛ مساله جذب استاد بسيار مهم است و از بين 30 نفرمتقاضیان داراي مدرك دكتري، تنها دو نفر جهت استادي در اين دانشگاه پذيرفته شدند.
رييس دانشگاه سجاد با بيان اينكه «نسبت تعداد استاد به دانشجو بسيار زياد است» خاطرنشان كرد: در دانشگاه فردوسي مشهد حدود 20 هزار دانشجو مشغول تحصيل هستند كه اعضاي هيات علمي اين دانشگاه 700 نفر است؛ در حقیقت نسبت استاد و دانشجو یک به 30 است، در حالي كه اين تعداد در دانشگاه پيام نور یک به 250 است.
وي افزود: دانشگاه صنعتی سجاد در راستاي جذب هيات علمي سختگيري بسياري ميكند.
حائريان اظهار كرد: در سال تحصيلي گذشته نزديك به 600 قبولي كارشناسي ارشدي داشتهایم كه در رتبهبندي با دانشگاه شيراز نسبت آن 19 به 18.2 است.
در ادامه رييس دانشگاه خيام گفت: در كنكور كارشناسي ارشد سال 91، در رشته مهندسي مكانيك 5 نفر در دانشگاه صنعتي شريف پذيرفته شده و رتبه سوم معماري نيز از دانشگاه خيام بوده است.
طيراني خاطرنشان كرد: در مهرماه 92، 9 نفر ازفارغالتحصیلان ارشد ریاضی این دانشگاه در آزمون دكتري دانشگاه دولتي پذيرفته شدند.
وی در خصوص تغییر مدرک فارغالتحصیلان این دانشگاه اظهار کرد: تا چندی دیگر به دلیل تغییر وضعیت این دانشگاه تمام سربرگهای ما تغییر خواهد کرد و قاعدتا تمام فارغالتحصیلان این دانشگاه در سال 93 نیز با مدرک دانشگاه این مکان را ترک خواهند کرد.
رييس دانشگاه خيام افزود: کیفیت علمی برای این موسسه حرف اول را میزند و دانشجویانی که کیفیت علمی قابل قبول نداشته باشند، طبق مقررات وزارت علوم, تحقیقات و فناوری اخراج میشوند.