تحولات حاشیه شهر مشهد به روایت استاندار

استاندار خراسان رضوی با اشاره به اینکه در کل کشور تنها یک ردیف بودجه برای حاشیه‌های تمام شهرها وجود دارد، اضافه کرد: خوشبختانه با تلاش نمایندگان استان و مسئولین سازمان برنامه و بودجه کشور، ردیف بودجه مستقلی برای حاشیه شهر مشهد در بودجه سال ۱۴۰۰ دیده شد.

محمدصادق معتمدیان شب گذشته در برنامه اشاره در خصوص طرح ساماندهی بافت پیرامون حرم مطهر رضوی(ع) اظهار کرد: یکی از موضوعاتی که در دو سه دهه اخیر دغدغه مدیران ارشد کشور و استان خراسان رضوی بوده است، بحث ساماندهی بافت پیرامون حرم مطهر رضوی بود که همان طور که مردم عزیز استان می‌دانند، تقریبا ۲۵ سالی بود که از اجرای طرح اولیه می‌گذشت و معمولا هر طرحی پس از هر ده سال مورد بازنگری قرار می‌گیرد که بنا به دلایلی این اتفاق در مورد این طرح نیفتاد. 

وی افزود: بنا بر مصوبات و توافقاتی که صورت گرفت، مطالعاتی بر روی طرح جدید برای ساماندهی بافت پیرامون حرم انجام شد و پس از تعاملی که بین بخش‌های مختلف مدیریت شهری صورت گرفت و پیگیری‌هایی که انجام شد، در نهایت در چند هفته گذشته، طرح جدید در کمیسیون ماده پنج با حضور اعضا مورد بررسی قرار گرفت و بدون هیچ مخالفتی، تصویب و مراحل بعدی نیز به سرعت انجام شد. 

استاندار خراسان رضوی ادامه داد: این طرح در استان مورد ارزیابی قرار گرفت و با تعاملاتی که با کارشناسان و مسئولان مربوطه انجام شد، تغییراتی در طرح به وجود آمد و نهایتا در شورای عالی معماری و شهرسازی مورد تصویب قرار گرفت و ابلاغ شد. ما امیدواریم اتفاقات خوبی در خصوص بافت پیرامونی حرم رخ دهد. 

معتمدیان در ادامه به تشریح تغییرات رخ داده در طرح ساماندهی بافت پیرامونی حرم پرداخت و بیان کرد: ما در این طرح جدید، توافق را جایگزین تملک اجباری کردیم و بر همین اساس، با توافق بیش از سه هزار و چهارصد پلاک از مجاورین و دستگاه‌های مربوطه، اقدامات بعدی انجام خواهد گرفت. 

وی اضافه کرد: همچنین ما در این طرح جدید از بلندمرتبه‌سازی جلوگیری کردیم و تا حداکثر پنج یا شش طبقه اجازه ساخت داده می‌شود. بافت پیرامون حرم سطح‌بندی شده است و در سطح اول حداکثر ۱۰.۵ متر ارتفاع ساختمان‌ها باید ساخته شود. سطح دوم حداکثر ۱۷‌.۵ متر و سطح سوم نیز حداکثر ۲۳.۵ متر در نظر گرفته شده است‌. 

استاندار خراسان رضوی با اشاره به کم‌توجهی سال‌های گذشته نسبت به هویت تاریخی بافت پیرامون حرم، عنوان کرد: وزارت میراث فرهنگی و گردشگری نیز در خصوص این مسئله دغدغه‌هایی داشته است که در طرح جدید رسیدگی به این موضوع نیز دیده شده است. 

معتمدیان خاطرنشان کرد: ما در طرح جدید در تلاشیم تا فضاهایی را برای ارائه خدمات عمومی به مردم ایجاد کنیم. حدود ۱۴ هزار پارکینگ جدید در فضای پیرامونی حرم ایجاد خواهد شد. چهار ایستگاه قطار شهری و چهار ایستگاه حمل و نقل عمومی جدید نیز احداث خواهد شد و همه این‌ها نشان‌دهنده نگاه جدیدی است که به منافع عمومی مردم شده است. 

هدف‌گذاری افزایش جمعیت ساکنین بافت پیرامونی حرم 

وی با اشاره به کاهش جمعیت ساکنان بافت پیرامونی حرم، گفت: این‌ جمعیت از بیش از ۵۰ هزار نفر، به ۱۳ هزار نفر رسیده است. در طرح جدید هدف‌گذاری شده است که ما باز هم بتوانیم‌ جمعیت ۵۰ هزار نفری را به عنوان مجاورین حرم ساکن کنیم. 

استاندار خراسان رضوی بیان کرد: همچنین در این طرح به بحث اقتصاد محلی خرده‌اقتصادها، مساجد، تکایا، مدارس و حوزه‌های علمیه نیز توجه شده است و تلاش شده است که این‌ها به عنوان هویت منطقه حفظ شوند. 

معتمدیان با بیان اینکه این طرح هنوز در مراحل اولیه و در حال طی کردن مراحل قانونی است، تصریح کرد: قطعا از اوایل مهرماه سال آینده، همه مراحل زمان‌بندی خواهد شد. این طرح همه‌جانبه‌ای است و ان‌شاءالله با کمک و تعامل تمام مسئولان استان، با سرعت به پیش خواهد رفت‌. 

حاشیه شهر مشهد جزو کم‌برخوردارترین مناطق کشور است

وی در قسمت دیگری از این گفت‌وگو در خصوص مشکلات حاشیه شهر مشهد، بیان کرد: حاشیه شهر مشهد از مهم‌ترین حاشیه‌های سطح کشور است. حاشیه‌نشینان مشهد، ۶.۵ درصد از کل جمعیت حاشیه‌نشینان کشور را شامل می‌شوند و همچنین مساحت این منطقه نیز معادل ۸.۵ درصد مساحت تمام حاشیه‌های شهرهای کشور است. 

استاندار خراسان رضوی با بیان اینکه در سال‌های گذشته اقدامات خوبی برای ساماندهی حاشیه شهر مشهد انجام شده بود، خاطرنشان کرد: اما مشکلات این منطقه بسیار عمیق و پیچیده است. ما در چند ماه گذشته سرانه‌های این منطقه را با سرانه‌های سایر نقاط مشهد و میانگین استانی و کشوری تطبیق دادیم و دیدیم که این منطقه در اکثر شاخص‌ها جزو کم‌برخوردارترین مناطق کشور است‌. 

معتمدیان با بیان اینکه حاشیه شهر مشهد منطقه‌ای سه هزار و ۹۰۰ هکتاری در هشت پهنه و ۶۷ محله است، عنوان کرد: در گذشته اقدامات خوبی برای ساماندهی به این منطقه انجام شده بود و در حال حاضر ما دنبال این هستیم که این موضوع را به عنوان یک مسئله ملی دنبال کنیم و برای حل آن از ظرفیت‌های ملی استفاده کنیم. ما تا به حال بازدیدها و ارتباطات مردمی خوبی را در این خصوص داشتیم‌ و پس از برگزاری جلساتی یک برنامه جامعی را تدوین کردیم. 

وی ادامه داد: خوشبختانه برای اولین بار در سال‌های اخیر، ستاد ملی بازآفرینی هفته گذشته با حضور تعدادی از وزرا و معاونین وزرا و مسئولین برگزار شد و طرحی که ما در خصوص ساماندهی مناطق حاشیه‌ای مشهد ارائه دادیم، مورد تصویب قرار گرفت و بنا شد در یک برنامه دو ساله، چهار هزار میلیارد اعتبار برای پروژه‌هایی که در دو بخش زیرساختی و روبنایی تعیین شده است، تخصیص یابد. 

استاندار خراسان رضوی اظهار کرد: یکی از مشکلات عمده‌ای که ما در مناطق حاشیه‌ای شهر مشهد داشتیم، بحث زمین بود که خوشبختانه در این خصوص توافقات و همکاری‌های خوبی از طرف آستان قدس رضوی با ما صورت گرفته است و من از حجت‌الاسلام مروی و سایر مدیران استان تشکر می‌کنم. همچنین آیت‌الله علم‌الهدی نیز در قالب ستاد ساماندهی فرهنگی حاشیه شهر مشهد اقدامات خوبی را انجام دادند و ما هم در ادامه خدماتی که در گذشته انجام شده است، در تلاش هستیم تا بین ظرفیت‌های مختلف استانی و ملی تعامل ایجاد کنیم. 

اختصاص هزار و ۷۰۰ میلیارد منابع مالی برای ساماندهی حاشیه شهر مشهد 

معتمدیان با اشاره به مصوبه‌ای که چند هفته گذشته در دولت و مختص حاشیه شهر مشهد تصویب شد، اضافه کرد: بر اساس این مصوبه، حدود هزار و ۷۰۰ میلیارد منابع مالی در سال آینده برای ساماندهی مناطق حاشیه‌ای مشهد تخصیص داده شده است. ان‌شاءالله ما برنامه‌های اجرایی‌مان را از اویل فروردین‌ماه شروع می‌کنیم و امیدواریم بتوانیم تحولی را در حاشیه شهر مشهد به وجود آوریم. 

وی به بحث آب و فاضلاب به عنوان یکی از نگران‌کننده‌ترین معضلات حاشیه شهر مشهد اشاره کرد و افزود: در خصوص این مسئله نیز ما با در نظرگیری تمامی ظرفیت‌ها، تدابیر خوبی را اتخاذ کردیم و امیدواریم بتوانیم ۴۵۰ کیلومتر شبکه جمع‌آوری را در مناطق مختلف حاشیه شهر مشهد اجرایی کنیم. همچنین بحث تامین برق نیز از دیگر برنامه‌هایی است در طرح ما دیده شده است. 

در پهنه‌های مختلف، نیازها و اولویت‌ها مشخص شده است 

استاندار خراسان رضوی با بیان اینکه در پهنه‌های مختلف ما نیازها و اولویت‌ها را مشخص کردیم، تصریح کرد: به عنوان مثال در بحث نیاز فرهنگی ما تصمیم داریم در مساجد این مناطق خدماتی را ارائه دهیم‌ همچنین ۱۶ مجتمع آموزشی با ۸۰۰ کلاس نیز برای این مناطق دیده شده است که در فاز اول ۴۰۰ کلاس در قالب ۸ مجتمع در ۸ پهنه ایجاد خواهد شد. همچنین ۳۸ پروژه ورزشی نیز در این مناطق دیده شده است. 

معتمدیان با بیان اینکه سرانه بهداشتی در مناطق حاشیه‌ای بسیار پایین و نگران‌کننده است، گفت: در این مناطق ۵۱ مرکز بهداشتی و درمانی شامل ۱۱ مرکز مجتمع سلامت و ۴۰ مرکز بهداشت احداث خواهد شد. در هشت پهنه در هر کدام یک پارک ساخته خواهد شد. 

وی افزود: همچنین ما نگاهی به بحث اشتغال و مهارت‌آموزی داشتیم و هفته گذشته نیز با رئیس سازمان آموزش فنی کشور تفاهمی را داشتیم و اولین مرکز خیرساز آموزش فنی را نیز در حاشیه شهر مشهد کلنگ زدیم. در همین جلسه با توجه به توافقی که پیش‌تر با وزارت کار نیز داشتیم، هشت مرکز مهارت‌آموزی برای خانم‌ها و آقایان ایجاد خواهد شد. 

استاندار خراسان رضوی با بیان اینکه در حاشیه شهر مشهد چهار مرکز برای خدمات مشاوره‌ای و اورژانس اجتماعی نیز در نظر گرفته شده است، عنوان کرد: یک کتابخانه مرکزی نیز به زیربنای شش هزار متر در این‌ منطقه پیش‌بینی کردیم. 

معتمدیان همچنین به بحث تامین امنیت حاشیه شهر مشهد به عنوان یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های ساکنان این مناطق اشاره و بیان کرد: مناطق حاشیه‌ای مشهد، بیش از یک میلیون و ۲۵۰ هزار نفر جمعیت دارند. تامین امنیت این مناطق از اولویت‌های ماست. ما با توجه به تفاهمی که با فرماندهی محترم نیروی انتظامی جمهوری اسلامی داشتیم، مصوب شد تا ده کلانتری در نقاطی از مناطق حاشیه‌ای مشهد احداث شود. 

وی خاطرنشان کرد: همچنین مجوزی برای ساخت بیمارستان ۵۴۰ تخت خوابی در این‌ مناطق نیز صادر شده است و با همتی که برخی از نمایندگان استان در مجلس داشتند، ردیف بودجه مستقلی هم برای این بیمارستان مصوب شد و ما مراحل اجرایی آن را در سال آینده انجام خواهیم داد. 

اختصاص یک ردیف بودجه مستقل برای حاشیه شهر مشهد 

استاندار خراسان رضوی با اشاره به اینکه در کل کشور تنها یک ردیف بودجه برای حاشیه‌های تمام شهرها وجود دارد، اضافه کرد: خوشبختانه با تلاش نمایندگان استان و مسئولین سازمان برنامه و بودجه کشور، ردیف بودجه مستقلی برای حاشیه شهر مشهد در بودجه سال ۱۴۰۰ دیده شد. 

معتمدیان عنوان کرد: ما در سال آینده تلاش خواهیم کرد که تقریبا هر دو هفته جلسات ستاد بازآفرینی استان را برگزار کنیم. یکی از برنامه‌های اصلی ما در سال جدید این است که مانع از گسترش حاشیه شهر شویم‌. این طرح، یک طرح جامع و کامل برای ساماندهی حاشیه شهر است و تمام مسائل مرتبط با این مناطق را در بر می‌گیرد. دو طرح خوب هم با همراهی مجموعه عمرانی استان دنبال خواهیم کرد. یکی بحث تصویب طرح تفصیلی حاشیه شهر مشهد است که تا به حال انجام نگرفته است و ما این قول را می‌دهیم طی ۴، ۵ ماه آینده این طرح تصویب شود. 

اجازه گسترش حاشیه شهر مشهد را نخواهیم داد 

وی ادامه داد: ما تا چند ماه آینده پهنه‌بندی حریم را به اتمام خواهیم رساند و قطعا اثر بسیار خوبی بر کنترل و نظارت بر ساخت و سازهای غیرمجاز خواهد داشت. حتما یگان‌هایی که مسئولیت حفاظت از اراضی را دارند تقویت خواهند شد. دستگاه قضا همواره از برنامه‌های استان‌ حمایت کرده‌ است و حتما از ظرفیت‌های دستگاه قضایی استفاده خواهیم کرد و اجازه گسترش حریم شهر را نخواهیم داد. همچنین بحث کمربند سبز نیز از طریق شهرداری مشهد پیگیری خواهد شد.

سیاست ما، دعوت از مسافرین نوروزی نیست 

استاندار خراسان رضوی در بخشی دیگری از این گفت‌گو با اشاره به اینکه بیش از یک سال از همه‌گیری کرونا می‌گذرد، گفت: در ۶، ۷ ماه اول استان ما به دلیل مسافرپذیر بودنش، آسیب‌های بیشتری را متحمل شد. خوشبختانه با زحمات و جان‌فشانی‌های اعضای کادر درمان، طرح محدودیت‌های تردد که در سطح کشور لحاظ شد و اجرای طرح موفق شهید سلیمانی ما به وضعیتی مطلوب در سطح استان رسیدیم. 

معتمدیان خاطرنشان کرد: در حال حاضر ۱۶ شهرستان استان در وضعیت آبی و ۱۷ شهرستان از جمله شهرستان مشهد نیز در وضعیت زرد قرار دارد. آمار فوتی‌های استان در برخی از روزها به صفر هم حتی رسیده است. آمار بستری‌ها نیز به شکل قابل توجهی کاهش پیدا کرده است. 

وی تاکید کرد: البته این‌ها به معنای این نیست که ما به یک وضعیت با ثبات در بحث کرونا رسیدیم، ویروس جهش‌یافته باعث نگرانی‌هایی در سطح کشور و استان شده است، لذا لازم است ما هنوز هم به توصیه‌های بهداشتی عمل کنیم. با توجه به اینکه مشهد در وضعیت زرد قرار دارد، احتمالا سفرهایی به این شهر انجام گیرد نیاز است اصناف حتما پروتکل‌ها را رعایت کنند. گزارشات اخیر نشان می‌دهد برخی از هتل‌ها و مغازه‌ها رعایت پروتکل‌ها به کمتر از ۲۰ درصد رسیده است که موضوع نگران‌کننده‌ای است و ما خواهش داریم عادی‌انگاری نشود. 

استاندار خراسان رضوی با تاکید بر اینکه سیاست ما و ستاد ملی مبارزه با کرونا، دعوت از مسافرین نیست، خاطرنشان کرد: توصیه ما این است که در این ایام‌ مردم در خانه بمانند. 

خراسان رضوی بیشتر از میانگین کشوری ذخیره‌سازی اقلام ضروری انجام داده است 

معتمدیان در خصوص نظارت‌ها و فعالیت‌های ستاد تنظیم بازار در استان، بیان کرد: خوشبختانه ما در بحث ذخیره‌سازی کالاهای ضروری اقدامات خوبی را انجام دادیم و بیشتر از میانگین کشوری ذخیره‌سازی انجام دادیم و هیچ نگرانی نداریم. برای میوه شب عید نیز ۱۳۰۰ تن سیب و پرتقال خریداری شده و با قیمت‌های مصوب و کیفیت خوب در حال عرضه است. 

عرضه گوشت مرغ سرعت بیشتری خواهد گرفت 

وی با اشاره به کمبود گوشت مرغ در کشور، اظهار کرد: به دلیل محدودیت‌های ارزی این‌کمبود به وجود آمده بود اما الآن وضعیت تولید در استان خوب است و بیش از نیاز استان تولید داریم و ذخیره‌سازی خیلی خوبی هم انجام دادیم. ما مجوز ذخیره‌سازی اقلام مورد نیاز را گرفتیم. عرضه گوشت مرغ نیز سرعت بیشتری خواهد گرفت. 

استاندار خراسان رضوی ضمن خواهش از مردم برای خرید به اندازه نیازشان، ادامه داد: ان‌شاءالله نظارت‌ها بر عرضه اقلام ضروری افزایش خواهد یافت. دستگاه قضا نیز وارد عمل خواهد شد و با کسانی که قصد اخلال در بازار را دارند برخورد خواهد شد. 

در خصوص برگزاری انتخابات سال آینده در استان جای هیچ نگرانی نیست 

معتمدیان همچنین با بیان اینکه تدابیر لازم در خصوص برگزاری انتخابات در سال آینده در استان اتخاذ شده است، عنوان کرد: ارکان چهارگانه انتخابات یعنی امنیت، سلامت، مشارکت و رقابت از اولویت‌های همه ارکان نظام است. به دلیل شرایط کرونا، ما بر اساس ابلاغیه‌های وزارت کشور، اقدامات لازم را انجام دادیم و هیچ نگرانی‌ای در این خصوص وجود ندارد. همچنین ما طرح جامع امنیت انتخابات را نیز به تصویب رساندیم و ان‌شاءالله بتوانیم امنیت انتخابات را فراهم کنیم. 

وی بیان کرد: در بحث ثبت‌نام برای انتخابات نیز ما از افراد متخصص درخواست کردیم ثبت نام کنند و مردم نیز در روز رای‌گیری حضور پیدا خواهند کرد. میانگین مشارکت در استان ما در انتخابات‌های گذشته، معمولا بیشتر از سایر استان‌ها بوده است.

انتهای پیام

  • جمعه/ ۲۹ اسفند ۱۳۹۹ / ۰۷:۴۴
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 99122921984
  • خبرنگار : 50405