درست است که در متون و نوشتهها، تاریخ عکاسی امروزی را به قرون ۱۷ و ۱۸ میلادی نسبت دادهاند اما به زعم نگارنده، تاریخ عکاسی را باید بسیار عقبتر برده و آن را باید در دوران پارینه سنگی و ماقبل تاریخ جستوجو کرد؛ چراکه تصاویر حکاکی شده انسانهای نخستین بر روی صخرهها، دیوار غارها و سنگوارهها که نمونههای آن در ایران و جهان کم نیستند، گویای این مطلب است که این تصاویر، همان عکسهایی بودهاند که قبل از حک شدن بر در و دیوار، بر ذهن آدمی نقش بسته و سپس به تصویر در آمدند و امروزه نیز به وسیله عکس به زیباترین شکل ممکن توسط رسانهای به نام عکس معرفی میشوند.
شکلگیری موزه، موزهداری، عکس و عکاسی در ایران را باید در دوره ناصرالدین شاه قاجار جستوجو کرد؛ چراکه اولین دستگاههای عکاسی در دوره قاجار از انگلیس و روسیه به ایران آمد و در دوره ناصرالدین شاه قاجار، عکاسی رسمیت پیدا کرد. همانطور که نخستین موزه در ایران به دستور ناصرالدین شاه و در بخشی از کاخ سلطنتی او (کاخ گلستان) ایجاد شد، نخستین عکاسخانه ایران هم در همین بنا، شکل گرفت.
محمدرضا پهلوانی، رئیس گروه موزههای ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی در گفتوگو با ایسنا درخصوص روند تأسیس موزه عکاسی و سینما در مشهد، اظهار کرد: درخواست تاسیس موزه عکاسی و سینما توسط موسسه آبرنگ مطرح شد که مکان راهاندازی آن نیز مشخص شده است. در اختیار داشتن ساختمان و مکانی برای تاسیس موزه نیز از دیگر دلایل دریافت مجوز محسوب میشود و چون مکان مورد نظر این موسسه در بازدیدها مناسب دیده شده برای راهاندازی هر چه سریعتر این موزه اقدامات لازم در حال انجام است.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه هدف راهاندازی موزه در حوزه عکاسی و سینما بوده، ادارهکل موزههای خراسان نیز با عنوان موزه سینما و عکاسی موافقت کرده است. همانطور که میدانید هنرمندان عکاس و سینمای استان خراسان به ویژه مشهد همواره مطرح هستند و بهترین هنرمندان این دو حوزه اهل مشهد و خراسان بودهاند.
رئیس گروه موزههای ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی افزود: در مطالعات اولیهای که در حال انجام است، تاریخ ورود عکاسی به ایران و استان خراسان رضوی به ویژه مشهد مورد بررسی قرار میگیرد، علاوه بر اینها هنرمندان شاخص و پیشکسوت حوزه عکس معرفی خواهند شد. در این موزه اشیائی از جمله انواع و اقسام دوربینهای قدیمی، دستگاههای چاپ، لابراتوار، انواع کاغذهای عکاسی و ... به نمایش در خواهد آمد.
پهلوانی خاطرنشان کرد: همچنین مسیر تحول دوربینهای آنالوگ به دوربینهای دیجیتال و دوربینهای فیلمبرداری گذشته تاکنون از دیگر بخشهای نمایش این موزه بوده که در این خصوص آنچه در ارتباط با بخش دیداری است به نمایش گذاشته میشود.
وی بیان کرد: به طور کلی بازدیدکنندهای که وارد موزه میشود، صرفا تعدادی از دوربینهای قدیمی را تماشا نخواهد کرد، بلکه با تاریخ و روند شکلگیری، ورود عکس و فیلم و به ویژه حوزه عکاسی به ایران، خراسان رضوی و به طور خاص شهر مشهد آشنا خواهد شد. در واقع موزه عکاسی و سینما صرفا ویترینی برای تماشای آثار نبوده و به طور هدفمند شکل خواهد گرفت.
رئیس گروه موزههای ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی اضافه کرد: به عنوان مثال پیشکسوتان عکاسی استان مانند آقای سیاح معرفی خواهند شد و در صورت داشتن اعتبار مناسبتر سردیس این هنرمندان پیشکسوت در موزه قرار خواهد گرفت؛ همچنین به اولین افرادی که به حوزه عکاسی ورود پیدا کردهاند نیز پرداخته خواهد شد.
پهلوانی درخصوص زمان تأسیس این موزه بیان کرد: روند کار به این صورت است که درخواستکننده در ابتدا موضوع موزه را بیان میکند، به عبارتی ابتدا طرح موضوع کرده و طرح توجیحی و مطالعات خود را عنوان میکند. زمانی که ادارهکل موزهها موافقت خود را اعلام میکند، باید دکوراسیون و مسیر حرکت موزه و طراحی داخلی ارائه شود، همچنین آثاری که در این موزه به نمایش گذاشته میشود نیز باید معرفی شوند.
وی ادامه داد: در حال حاضر ادارهکل موزههای وزارت میراث فرهنگی با ایجاد موزه عکاسی و سینما در مشهد و خراسان رضوی موافقت کرده و مجوز راهاندازی آن صادر شده است.
انتهای پیام