نیاز مبرم هند به واردات نفت ایران و ونزوئلا

ناخشنودی آشکار هند از محدودیت عرضه نفت اوپک و متحدانش و هدف این کشور برای متنوع کردن منابع واردات نفت خود ممکن است با واقعیت‌های دشوار بازار جهانی تلاقی کند.

به گزارش ایسنا، رویترز هفته جاری به نقل از دو منبع آگاه گزارش داد هند که سومین واردکننده و مصرف کننده بزرگ نفت در جهان است، از پالایشگاه های دولتی خواسته است متنوع‌سازی منابع واردات نفت را سرعت ببخشند تا وابستگی به خاورمیانه که منبع اصلی تامین نفت این کشور است، کاهش پیدا کند.

نفت مورد نیاز هند عمدتا توسط اعضای گروه اوپک پلاس که شامل اعضای اوپک و متحدانشان از جمله روسیه هستند، تامین می‌شود. تصمیم اوپک پلاس برای ادامه محدودیت عرضه حدود هفت میلیون بشکه نفت در روز با عصبانیت هند روبه‌رو شد که ۸۴ درصد از نیازهای نفتی خود را با واردات تامین می کند و بیش از ۶۰ درصد از واردات این کشور از خاورمیانه است.

واردات نفت از خاورمیانه برای هند با توجه به نزدیکی به این منطقه که زمان ارسال محموله و هزینه‌های مرتبط با آن را کاهش می دهد و به پالایشگاه‌های هندی اجازه می‌دهد در خریدشان منعطف باشند، معقول به نظر می‌رسد.

اما محدودیت تولید اوپک و متحدانش به رشد قیمت‌های نفت خام و رسیدن آنها به بالاترین رکورد در ۱۴ ماه اخیر کمک کرده و باعث شده است به دلیل بالا رفتن قیمت‌های سوخت، هند نگران روند احیای اقتصادی از تبعات ناشی از شیوع پاندمی ویروس کرونا شود.

نفت برنت که شاخص قیمت بازار جهانی است، روز دوشنبه به رکورد ۷۱ دلار و ۳۸ سنت در هر بشکه صعود کرد که بالاترین قیمت از ژانویه سال ۲۰۲۰ بود با این حال از آن زمان عقب نشینی کرده و روز چهارشنبه در ۶۷ دلار و ۹۰ سنت در هر بشکه بسته شد.

قیمت نفت برنت در ماه های اخیر رشد مستمری داشته و بهای معاملات نفت برنت از پایان سال گذشته حدود ۳۰ درصد رشد کرده اند. رشد قیمت‌های نفت روی تقاضا در هند به خصوص از زمانی که اصلاح مالیات سوخت و سیستم یارانه باعث شده مصرف‌کنندگان مستقیما تحت تاثیر تغییرات قیمت‌های نفت قرار گیرند، تاثیر می گذارد.

به نظر می رسد واردات نفت هند در فوریه کاهش چشمگیری پیدا کرده است. واحد تحقیقات نفت رفینیتیو برآورد کرده که در فوریه ۴.۱ میلیون بشکه در روز نفت در بنادر هند تخلیه شد که پایین‌ترین میزان در چهار ماه گذشته و کمتر از ۴.۳۹ میلیون بشکه در روز در ژانویه و ۴.۷۵ میلیون بشکه در روز در دسامبر بود.

بزرگترین صادر کننده نفت به هند در ماه های اخیر عراق بوده است که طبق آمار رفینیتیو، واردات هند از این کشور در فوریه ۹۰۰ هزار بشکه در روز و در دسامبر ۸۹۰ هزار بشکه در روز بود. واردات هند از عربستان سعودی که بزرگترین صادر کننده گروه اوپک پلاس است، کاهش داشته و در فوریه ۵۹۰ هزار بشکه بود که کمتر از ۷۳۰ هزار بشکه در روز در ژانویه و ۹۱۰ هزار بشکه در روز در دسامبر بود.

 هند به جبران واردات کمتر از عربستان سعودی، از روسیه نفت بیشتری وارد کرد که در فوریه ۱۸۰ هزار بشکه در روز در مقایسه با ۶۰ هزار بشکه در روز در ژانویه و ۱۳۰ هزار بشکه در روز در دسامبر بود. همچنین هند نفت بیشتری از آمریکا خریداری می‌کند و میزان نفتی که در فوریه به این کشور رسید ۵۹۰ هزار بشکه در روز بود که در مقایسه با ۴۸۰ هزار بشکه در روز در ژانویه و ۲۶۰ هزار بشکه در روز در دسامبر افزایش نشان داد.

با این همه اگر قرار باشد هند منابع واردات نفت خود را متنوع کرده و خرید کمتری از خاورمیانه داشته باشد، با مشکل تامین گریدهای نفتی مدیوم و سنگین روبرو خواهد بود که گریدهای نفتی محبوب پالایشگاه‌های هندی است. نفت زیادی از سوی صادرکنندگان غرب آفریقا مانند نیجریه و آنگولا موجود است اما این نفت عمدتا گریدهای سبک هستند که بازدهی بنزین بیشتر و دیزل کمتری دارند.

همچنین با اقدام گویان در افزایش تولید گریدهای نفتی مدیوم تا سبک، فرصت برای خرید نفت از این  صادرکننده جدید آمریکای جنوبی وجود دارد. اما بعید است هند بتواند حجم کافی نفت از این کشور وارد کند تا تاثیر معناداری در روند کاهش وارداتش از خاورمیانه داشته باشد.

به واقع بهترین منابع جایگزین برای واردات نفت برای هند، ایران و ونزوئلا هستند که از اعضای اوپک هستند اما هر دو هدف تحریم‌های آمریکا علیه صادرات نفتشان قرار دارند.

هند تاکنون از این تحریم‌ها تبعیت کرده است. این کشور در بیش از یک سال گذشته رسما از ایران نفت وارد نکرده است و آخرین واردات نفتش از ونزوئلا در نوامبر بود.

بر اساس گزارش رویترز، این دو کشور گریدهای نفتی سنگین که مورد علاقه هندیها است را صادر می کنند و هر دو قادر هستند به اندازه ای نفت صادر کنند که به هند امکان دهد وابستگی خود به عربستان سعودی و سایر تولیدکنندگان خاورمیانه ای مانند کویت را کاهش دهد. اما ازسرگیری واردات نفت ایران و ونزوئلا احتمالا مستلزم نوعی تفاهم میان دهلی‌نو و دولت جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا است. تا زمانی که این تفاهم حاصل نشود و به هیچ وجه مشخص نیست که چنین تفاهمی قابل دستیابی باشد، تلاش هند برای تامین گریدهای نفتی مناسب از منابع دیگر راحت نخواهد بود.

 انتهای پیام

  • پنجشنبه/ ۲۱ اسفند ۱۳۹۹ / ۰۴:۴۶
  • دسته‌بندی: انرژی
  • کد خبر: 99122116012
  • خبرنگار : 71263