سپیده مدنی در گفتوگو با ایسنا با اشاره به اینکه در صنایع کشاورزی، کودها به منظور افزایش بازده محصولات کشاورزی با یک چالش دایمی روبرو هستند، اظهار کرد: کودهای شیمیایی با هرترکیبی که باشند نمیتوانند از بازدهی صد درصد برخوردار باشند.
وی با اشاره به اینکه این واقعیت گریزناپذیر مخـصوصاً درمورد کودهای ازته مصداق کامل دارد، عنوان کرد: از سه ماده مغذی اصلی مورد نیاز گیاهان، نیتروژن سریعتر خاک را ترک میکند، مقدار کل ازتی که درجریان مصرف کودهای ازته ازدست میرود بین ۳۰ تـا ۵۰ درصـد تخمین زده میشود، البته ازدست دادن این مقدار ازکود نه تنها باعث اتلاف هزینه میشود بلکه بخاطر نیاز گیاه باید کود بیشتری مصرف کرد و این کار مستلزم صرف هزینههای کارگری بیشتر و مصرف بیش از اندازه کود میشود.
مدنی با اشاره به اینکه رهش کنترل شده یکیاز روشهای بسیار مهم در تأمین مقدار ماده مورد نیاز در زمان خواسته شده در زمینههای مختلف مانند کشاورزی، داروسازی و غیره است، افزود: کودهای کنترل رهش معمولاً با استفاده از روش پوششدهی تهیه شده و از طریق ایجاد یک مانع فیزیکی، باعث کاهش سرعت حلالیت کودهای محلول در آب میشوند.
این کارشناس کشاورزی عنوان کرد: تاکنون روشهای مختلفی برای تولید این نوع کودها ارایه شده که رایجترین و مناسبترین آنها روش پوشش دادن کود به روش فیزیکی مانند بستر سیال با پوششهای مختلفی نظیر گوگرد و پلیمرها است.
وی با اشاره به اینکه کودهای کنترل رهش به دو روش شیمیایی و فیزیکی تولید میشوند، تصریح کرد: در روش شیمیایی طی یک فرآیند شیمیایی از ترکیب دو یا چند ماده کود تولید میشود که معروفترین آنها میتوان به اوره فرم، ایزوبوتیلیدن دی اوره و اکسامید اشاره کرد.
مدنی بیان کرد: در روش فیزیکی کودهای ازته یا مخلوط با یک ترکیب مقاوم در مقابل آب مثل گوگرد و یا انواع پلیمرهـا و واکـس ها تولید میشود که بصورت فیزیکی پوشش داده میشوند، این نوع کودها به تدریج در خاک تجزیه و ماده مغذی به مرور آزاد میشود.
این کارشناس کشاورزی ادامه داد: در واقع در این روش مواد مغذی مثل اوره با یک ماده کم محلول پوشش داده میشوند و نفـوذ آب بـه داخـل گرانولهای کود را محدود و کنترل می کند، بنابرابن میزان آزادسازی ماده مغذی کود از درون گرانول به خارج از آن کنترل می شود.
وی ادامه داد: در هر دو روش شیمیایی و فیزیکی، تنظیم ازت موجود درخاک تا سطحی که مورد نیاز گیاه باشد، مدنظر بوده و به ایـن طریق از تلفات مواد غذایی در خاک جلوگیری میشود.
مدنی افزود: مسئله توجه به کودهای پوششدار در نتیجه مطلوب بودن اقتصاد تولید آنها و انعطاف بیشتر درکنترل آزادسازی نیتـروژن مغذی آنهاست.
انتهای پیام