مدیرکل منابع طبیعی جنوب کرمان عنوان کرد

قطع اعتبارات مبارزه با ریزگردها تهدید جدی برای "تالاب جازموریان"

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری جنوب استان کرمان گفت: تاکنون برای مبارزه با ریزگردها اعتبارات خوبی تخصیص داده شده اما متاسفانه سال آینده قطع خواهد شد که این یک تهدید برای جازموریان به عنوان بزرگترین کانون داخلی ریزگردها است.

دکتر"حمزه احمدی" امروز 17 اسفندماه به مناسبت هفته منابع طبیعی در نشست خبری با بیان بخشی از توصیه های رهبر معظم انقلاب نسبت به اهمیت حفظ عرصه های منابع طبیعی اظهار کرد: فعالیت ها و اقداماتی که در جنوب کرمان انجام شده مرهون نوع نگاه رهبر انقلاب است که همواره ضمن نگاه ویژه به تخصیص اعتبارات از صندوق توسعه ملی داشته اند و  بر امر مشارکت مردم و فرهنگ سازی نیز تاکید داشته و همه ساله به صورت نمادین نسبت به غرس نهال اقدام می کنند.

وی با اشاره به پروژهای در دست اجرای منابع طبیعی طی سال جاری افزود: 57 پروژه آماده بهره برداری و یا آغاز عملیات اجرایی هستند که تاکنون 40 طرح افتتاح و مابقی نیز در دست اجراست  و تعداد 4500 خانوار از آنها انتفاع می برند.

احمدی از احداث 950 سازه  آبخیزداری و آبخوان داری سخن به میان آورد و افزود: از این تعداد  150 سازه طی سه سال اخیر احداث شده که 1600 منطقه مسکونی  به صورت مستقیم تحت تاثیرات آنها هستند از جمله می توان به  شهرستان های کهنوج، قلعه گنج، فاریاب و زهکلوت اشاره کرد که همواره مورد تهدید بودند و 1600هکتار از اراضی مردم در پایین دست این پروژه ها واقع شده است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری جنوب کرمان در ادامه گفت: اینکه گفته می شود در بالادست هلیل رود سازه های احداث شده که بر اکوسیستم و آب هلیل رود تاثیر منفی دارد، اینگونه نیست. زیرا سازه های آبخیزداری به منظور رسوب گیری و جلوگیری از آسیب به سدها احداث می شوند  و نه نگهداری آب.

احمدی با بیان مزیت های اجرای سازه های آبخیزداری و آبخوان داری افزود: در صورت بارندگی از طریق این پروژها 60 میلیون مترمکعب آب نفوذپذیر و 200 میلیون مترمکعب نیز کنترل سیلاب و 18 هزار تن از فرسایش خاک جلوگیری می شود و نیم تن هم رسوب گیری می شود و تقویت سفره های زیرزمینی و کنترل روان آب ها نیز حائز اهمیت است.

وی از حمایت های رهبر معظم انقلاب نسبت به تخصیص اعتبارات از صندوق توسعه ملی به نیکی یاد کرد که در اجرای طرح های آبخیزداری و آبخوان داری انقلابی ایجاد کرده و افزود: از سال 1397 تاکنون با عنایت رهبر معظم انقلاب به منابع طبیعی اعتبارات قابل توجهی تخصیص داده شده که بیش از 3 میلیون و 660 هزار هکتار سطح حوزه آبخیرداری در جنوب کرمان است که تنها 22 درصد آنها مطالعه شدند و فقط 16 درصد اجرا شده و اولویت اجرای پروژه ها در شهرها و یا روستاهایی است که در  معرض سیل هستند.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری جنوب کرمان اجرای طرح های جنگل کاری را در راستای کاهش ریزگردها مورد تاکید قرار داد و گفت: تاکنون 11 هزار هکتار جنگل کاری انجام شده و 1000 هکتار نیز در سال جاری انجام می شود که 630 هزار اصله نهال تولید شده و 21 هزار از این تعداد را در جنوب کرمان به صورت رایگان به مردم اهدا می کنیم؛ پیش بینی می شود برای سال آینده بیش از 2 میلیون اصله نهال تولید بشود.

احمدی طرح زارعت چوب و همچنین احداث بادشکن اطراف مزارع را نیز مورد تاکید جدی قرار داد و افزود: 4300 هکتار توسط بهره برداران عرصه های منابع طبیعی احیاء شده که امسال 300 کیلومتر بادشکن بیولوژیک احداث می شود و تاکنون بیش از 176 هکتار زراعت  چوب انجام و مشوق هایی از جمله ارایه تسهیلات بانکی در نظر گرفته شده است.

وی آبیاری مراقبتی جنگل کاری را معادل 7200 هکتار اعلام کرد و ادامه داد: بحث بهینه طرح های مرتع داری در دستور کار است و یک طرح فنی است که همه مسائل حفاظتی را در بر دارد که پایداری عرصه ها مد نظر است و تاپان سال 1400 کارت چرای دام به بهره برداران اعطا می شود و تاکنون 220 هکتار از مراتع به بهینه طرح تبدیل شده اند.

احمدی اقدامات حفاظتی و انتظامی را در برخورد با تهدید کنندگان منابع طبیعی عنوان کرد و افزود: کمربند حفاظتی در مرز اراضی ملی و مستثنیات و تغییر الگوی مصرف سوخت در این زمینه انجام شده و 98 درصد از اراضی ملی جنوب کرمان سند دارهستند و تغییر نمایندگی ارضی نیز به میزان 700 هزار هکتار برای اجرای طرح های مختلف بوده است و تاکنون 540 هکتار از راضی  با تغییر نمایندگی به بنیاد مسکن واگذار شده است و 730 هکتار از راضی ملی نیز رفع تصرف شده اند و در این راستا 31 نفر دستگیر شده اند.

وی اعتبارات مبارزه با ریزگردها را طی سال های اخیر قابل توجه عنوان کرد و گفت: اعتبارات سال جاری با کاهش محسوسی تخصیص داده شده که به نظر می رسد سال آینده قطع بشود.

احمدی تصریح کرد: سال گذشته 4 هکتار جنگل کاری از محل اعتبارات مبارزه با ریزگردها داشته ایم و 220 کیلومتر در راستای مبارزه با ریزگردها تله رسوب گیر داشتیم .

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری جنوب کرمان در پاسخ به دغدغه های ایجاد شده نسبت به اقدامات مالچ پاشی گفت: مالچ پاشی یک تکلیف قانونی است و به عنوان آخرین راهکار و جاهایی که تپه های ماسه ای در حال حرکت هستند و مناطق مسکونی و اراضی کشاورزی را مورد تهدید قرار می دهند استفاده می شود و مالچ یک ماده نفتی است و در جنوب کرمان سال آخر مالچ پاشی است و اگر در جاهایی هم استفاده بشود با نهال کاری همراه است.

وی ادامه داد: اقدامات مالچ پاشی برای مبارزه با ریزگردها در دورترین محل از مناطق مسکونی و کشاورزی انجام می شود .

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیرداری جنوب کرمان در پاسخ به تاثیرات عوامل خشکیدگی تالاب جازموریان گفت: در حال حاضر جازموریان به بزرگترین کانون داخلی ریزگردها تبدیل شده که جای نگرانی دارد و بخشی از آن به وضعیت هلیل رود برمی گردد و تاثیرات تغییر اقلیم و حفر چاه های غیرمجاز این تالاب را که زمانی به عنوان انبار علوفه مشهور بود به این روز انداخته است  و آنچه برای احیای جازموریان در حوزه منابع طبیعی باشد در دستور کار قرار خواهد گرفت.

وی حریق را بزرگترین دل مشغولی در منابع طبیعی دانست و گفت: خشکیدگی مراتع در ییلاقات به عنوان یک انبار باروت است و تهیه تعدادی دمنده از طریق مدیریت بحران استان و پاسگاه حفاظتی و اطفای حریق نیز می تواند در جلوگیری از این دغدغه کمک دهنده باشد.

احمدی مجوز برداشت گیاهان دارویی را طبق قانون  به بهره بردارانی که در آن عرصه هستند عنوان کرد و افزود: اولویت برداشت گیاهان دارویی طبق قانون  با این افراد است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری جنوب کرمان از رسانه ها خواست تا اینکه در راستای تحقق اهداف روز "منابع طبیعی و فرهنگ و رسانه " به عنوان روزشمار هفته منابع طبیعی همانند گذشته نسبت به آگاهی بخشی جامعه همکاری کنند و گفت: اگر با ایفای نقش رسانه ها حتی یک نفر را از تخریب یک بوته منصرف کنید  وظیفه تان را انجام داده اید .

انتهای پیام

  • یکشنبه/ ۱۷ اسفند ۱۳۹۹ / ۱۷:۴۲
  • دسته‌بندی: کرمان
  • کد خبر: 99121713065
  • خبرنگار : 50286