آشنایی با انواع تست غیر مخرب بتن

معمولا به منظور برآورد میزان سرویس‌دهی یک ساختمان انجام تست بر روی بتن اجتناب ناپذیر می‌باشد. از این رو کارشناسان شرکت مقاوم سازی افزیر با استفاده از انواع آزمایش‌های غیرمخرب (NDT) پارامترهایی همچون مقاومت‌های مکانیکی نظیر مقاومت فشاری، کیفیت مصالح تشکیل دهنده بتن، خوردگی در آرماتورها و وجود ترک خوردگی در بتن را مورد سنجش قرار می‌دهند.

به گزارش ایسنا، بنابر اعلام شرکت مقاوم سازی افزیر، تست غیرمخرب بتن جهت بررسی کیفیت بتن در ساختمان‌های ساخته شده و یا در حال ساخت مورد استفاده قرار می‌گیرد. انجام تست غیرمخرب در ساختمان‌های در حال ساخت معمولا جهت سنجش کیفیت مصالح بوده و در ساختمان‌های ساخته شده جهت بررسی عملکرد سازه‌ای می‌باشد. در این گزارش با انواع آزمایش‌های غیرمخرب بتن و کاربرد هر کدام از آنها در ساختمان‌ها و اجزای بتنی آشنا می‌شوید.

کاربردهای تست غیرمخرب بتن (NDT)

· ارزیابی مقاومت و یکپارچگی اجزای بتنی قبل از انجام هر گونه تست‌های مخرب شامل کرگیری، تست‌های بارگذاری و ...

· تعیین آسیب دیدگی‌ها و ضعف‌های اجرایی سازه‌های بتنی شامل انواع ترک‌های سازه ای و غیر سازه ای، کرموشدگی و ...

· مشخص نمودن آرایش میلگردگذاری در بتن شامل تعداد، محل و قطر آرماتورها.

· تعیین وضعیت میلگردهای مدفون در بتن و احتمال وجود خوردگی در آنها.

· پایش مقاومت بتن پس از قالب برداری، توقف عمل آوری (کیورینگ) و بارگذاری بر روی بتن.

· بررسی وضعیت بتن در شرایط خاص و سخت محیطی مانند قرارگیری بتن در معرض مواد شیمیایی و خورنده و ...

انواع تست غیرمخرب بتن (NDT)

انواع تست غیرمخرب بتن (NDT) که در شرکت مقاوم سازی افزیر انجام می‌گیرد عبارتند از:

تست چکش اشمیت:

تست چکش اشمیت یکی از انواع تست‌های درجا و غیرمخرب بوده که جهت سنجش مقدار سختی سطح بتن مورد استفاده قرار می‌گیرد. برای انجام این تست از وسیله ای به نام چکش اشمیت (Schmidt Hammer) استفاده می‌شود. در این آزمایش با استفاده از چکش اشمیت مقدار انرژی ضربه ای مشخصی به سطح بتن وارد شده و بزرگی بازگشت آن اندازه گیری می‌شود.

با استفاده از بزرگی بازگشت اندازه‌گیری شده که به عدد بازگشت موسوم است می توان مقدار مقاومت فشاری بتن را با تقریب قابل قبول بدست آورد.

اسکن میلگرد (آرماتور) در بتن:

اسکن میلگرد و آرماتور در بتن یکی دیگر از آزمایش های غیرمخرب ساختمان های بتن آرمه می‌باشد. با اجرای تست اسکن میلگرد می‌توان اطلاعاتی همچون قطر و آرایش میلگردهای مدفون در تیر، ستون، فونداسیون و دیوار برشی بتنی را بدست آورد. روش‌های مختلفی جهت اسکن آرماتور در بتن وجود دارد که روش رادار نفوذی زمین (GPR) و روش اشعه  X Ray) X) مرسوم ترین روش‌ها می‌باشد.

تست التراسونیک بتن

تست التراسونیک بتن یا به اختصار UPV یک روش غیر مخرب مؤثر NDT برای کنترل کیفیت مصالح بتنی و شناسایی هر گونه آسیب در اجزای ساختمان های بتن آرمه می‌باشد.

در آزمایش التراسونیک بتن زمان عبور امواج صوتی در محیط بتن اندازه گیری و سپس با خواص کششی و تراکم مصالح تشکیل دهنده آن ارتباط داده می‌شود. به طورکلی، برای یک مسیر مشخص، هر مقدار زمان عبور امواج بیشتر باشد بتن با کیفیت پایین بوده، در حالی که در بتن با کیفیت بالا، زمان عبور امواج کمتر می‌باشد. به عبارت دیگر کیفیت بتن با زمان عبور امواج رابطه عکس دارد.

همچنین با استفاده از روش تست التراسونیک بتن می‌توان عمق و ضخامت ترک های موجود در بتن را شناسایی کرد و به صورت غیر مستقیم با تلفیق نتایج تست چکش اشمیت مقاومت فشاری بتن را با دقت مناسب تخمین زد.

تست PULL OFF کامپوزیت FRP

امروزه روش‌های نوین مقاوم‌ سازی مانند استفاده از کامپوزیت FRP در حال جایگزین شدن به جای روش‌های سنتی و متداول مقاوم سازی ساختمان هستند. در روش مقاوم سازی کامپوزیت FRP الیاف کربن و لمینت کربن (CFRP) با استفاده از چسب و رزین اپوکسی به سطح اجزای بتنی ساختمان، شامل تیر، ستون، دیوار، دال و ... متصل می‌گردد. جهت بررسی کیفیت اجرای طرح مقاوم سازی با FRP و برآورد مقدار چسبندگی الیاف به سطح بتن از تست Pull-off استفاده می‌شود. در این تست مقدار نیروی لازم جهت بیرون کشیدگی دالی چسبیده شده به سطح الیاف و سطحی که در آن گسیختگی اتفاق می‌افتد بدست می‌آید. با توجه به نوع گسیختگی ایجاد شده، مقاومت بدست آمده و تحلیل نتایج می‌توان در ارتباط با کیفیت اجرای کامپوزیت FRP بر روی بتن اظهار نظر نمود.

آزمایش هافسل (پتانسیل خوردگی بتن)

یکی دیگر از آزمایش های غیر مخرب بتن (NDT)، آزمایش هافسل یا پتاسیل خوردگی نام دارد. از این آزمایش در مواقعی که احتمال خوردگی در میلگردهای مدفون در بتن وجود دارد استفاده می‌گردد. در آزمایش هافسل با استفاده از یک ولت متر با مقاومت بالا، اختلاف ولتاژ بین فولاد و یک الکترود مرجع در سطح بتن اندازه‌گیری شده و در نتیجه با تفسیر نتایج بدست آمده می‌توان پتانسیل خوردگی آرماتور را بدست آورد.

کارفرمایان، پیمانکاران و مجریان محترم می‌توانند جهت اطلاع از هزینه انجام انواع تست‌های غیر مخرب بتن (NDT)، به وب‌سایت شرکت مقاوم سازی افزیر به آدرس www.afzir.com مراجعه نمایند. شرکت مقاوم سازی افزیر به عنوان یکی از بزرگترین تامین کنندگان مصالح و خدمات مورد نیاز جهت ترمیم و مقاومسازی انواع سازه‌ها در کشور فعالیت دارد. شرکت افزیر در راستای تامین نیازهای کشور در این زمینه، با داشتن کارشناسان فنی با تجربه در کنار انجام انواع تست های غیر مخرب بتن، اقدام به ارائه طرح مقاوم سازی ساختمان و تامین مصالح مورد نیاز جهت ترمیم بتن های آسیب دیده نموده است.

انتهای رپرتاژ آگهی

  • پنجشنبه/ ۱۴ اسفند ۱۳۹۹ / ۱۴:۵۲
  • دسته‌بندی: خبر بازار
  • کد خبر: 99121410761
  • خبرنگار : 30054