به گزارش ایسنا، در ابتدای این همایش، سعید زرندی- معاون طرح و برنامهریزی وزارت صنعت، معدن و تجارت، ضمن اعلام مخالفت این سازمان با قیمتگذاری دستوری و اینکه نمیتوان با قیمتگذاری دستوری، بازار را بهینه تنظیم کرد، گفت: اعتقاد ما براین است که برای تنظیم بهینه بازار بایستی از ابزارهای دیگر استفاده شود تا جذابیت برای سرمایهگذاریهای جدید در صنعت به وجود آید.
وی با بیان اینکه صنعت فولاد در حوزه بازارهای مالی کشور اثر ویژهای دارد، ادامه داد: با در نظر گرفتن مجموع شرکتهای پذیرش شده در بورس و فرابورس از ۶۱۰ شرکت پذیرفته شده ۲۰ شرکت از زنجیره فولاد هستند. ارزش بازار شرکتهای زنجیره فولاد ۹۶۰ میلیارد تومان است که ۱۶ درصد ارزش کل بازار سهام را این صنعت به خود اختصاص داده است. این شرکتها طی ۹ ماهه امسال، ۲۷۳ هزار میلیارد تومان فروش داشته و سود قابل توجهی را کسب کردهاند. در حوزه بورس کالا نیز ۱۰۴ هزارمیلیارد تومان معادل ۴۱ درصد از کل معاملات مختص زنجیره فولاد بوده است.
معاون طرح و برنامه وزیر صمت با بیان اینکه ۲۴ شرکت در زنجیره فولاد آماده حضور در بورس هستند کماینکه حضور چهار شرکت در هفتههای اخیر قطعی شده است، تاکید کرد: صنعت فولاد به ۵۵ میلیون تن ظرفیت خواهد رسید اما سوال اینجاست که از ۱۴۰۴ به بعد چه کنیم؟ به سمت فولادهای آلیاژی برویم یا همین رویکرد را ادامه دهیم؟ پاسخ این است که موضوع سرمایه گذاری در حوزه آلیاژی باید با جدیت دنبال شود.
زرندی ضمن اشاره به تاثیرگذاری فولاد در حوزه برق، گفت: در افق چشم انداز، ۴۴ هزار مگاوات کمبود برق وجود خواهد داشت. در حوزه گاز نیز ۲۲ درصد گاز کشور در حوزه فولاد مصرف میشود. بنابراین بحث انرژی را اکنون که فولاد کشور، پر رونق است باید دنبال کنیم؛ البته در حوزه ریل و زیرساختها نیز کمبود وجود دارد و چالش محسوب میشود.
معاون طرح و برنامه وزارت صمت در رابطه با چالشهای صنعت فولاد کشور، اظهار کرد: در دنیا چالشهای حوزه فولاد شامل تغییر در حوزه تامین و عرضه است که در ایران نیز همین چالش وجود دارد و باید در سنگ آهن اقداماتی اساسی صورت گیرد. چالش دیگر آلایندگی و انتشار گازهای گلخانهای است. ضمن اینکه رقابت برای جذب استعدادها نیز دیگر چالش حوزه فولاد دنیا بوده و تغییرات در تقاضا نیز آخرین چالش دنیاست. فولاد همچون سایر فلزات اساسی رشد نخواهد داشت پس ما هم باید به سمت فولادهای خاص پیش برویم.
نیازهای معدنی را تامین میکنیم
عزتالله اکبری- رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی- نیز در بازدید از غرفه ذوب آهن اصفهان در این همایش با بیان اینکه تولید ریل ملی در دوران سخت تحریم، دستاورد بسیار بزرگی به شمار میرود و خوشحال هستیم که این صنعت، ایران را از واردات ریل بینیاز ساخته است، گفت: در کمیسیون صنایع و معادن برنامه داریم تا نیازهای معدنی این صنعت مادر که محصولاتی همچون ریل با ارزش افزوده بالا تولید میکند، را تامین نماییم.
وی افزود: در گذشته از جمله در مجلس پنجم در بازدید از کارخانههای اتریش به عنوان یک ایرانی جای تاسف داشت که ایران تولیدکننده ریل، نبود و واردکننده این محصول استراتژیک بودیم و قرارگیری تولید ریل در برنامههای صنعتی ایران، آرزوی ما بود اما امروز دیدم که ذوب آهن اصفهان انواع ریلهای مورد نیاز کشور را تامین میکند و این آرزوی بزرگ محقق شده است.
اکبری ضمن اشاره به اینکه تولید ریل در توسعه حملونقل ریلی نقش کلیدی و مهمی دارد، گفت: در حملونقل ریل به توسعه زیادی نیاز داریم که حمل ونقل ایمن و ارزان است و ذوب آهن اصفهان در این امر نقش خود را به خوبی ایفا کرده است.
محمد جعفر صالحی- معاون خرید ذوب آهن اصفهان- گزارشی از چالشهای تامین مواداولیه ذوب آهن اصفهان به رئیس کمیسیون صنعت و معدن مجلس ارائه داد و اکبری نیز ضرورت این موضوع را تایید کرد و از پیگیری تامین پایدار مواد اولیه برای ذوب آهن اصفهان خبر داد.
در ادامه این مراسم میزگردی در جهت تعاملات دو حوزه فولاد و سنگآهن، چالشها و راهکارها برگزار شد.
دولت تنها نظارت کند و فشار را از معادن بردارد
ناصر تقیزاده -مدیرعامل شرکت معدنی و صنعتی چادرملو- در این میزگرد تخصصی در دوره پسا ترامپ، اظهار کرد: سالهاست که بحث قیمتگذاری مطرح است. ما بایستی به بخش اکتشاف توجه ویژهای داشته باشیم و دولت باید به جای بروکراسی شدید اداری، به واگذاری پهنهها به شرکتهای توانمند بپردازد. لازم است که برای سواحل خلیج فارس مشوقهایی قرار دهیم که سنگ آهن و گندله را وارد کنند.
به گفتهی وی، چادرملو این آمادگی را دارد که در هر منطقهای از کشور کار اکتشافی انجام دهد. در اکتشاف قیمت را آزاد بگذارند تا در شرکتهای خصوصی تمایل به سرمایهگذاری ایجاد شود. دولت تنها باید کنترل کند و در قیمتگذاری مداخله نداشته باشند و فشار را از معادن داخلی بردارد.
همچنین حمیدرضا عظیمیان- مدیرعامل فولادمبارکه- نیر در این میزگرد تخصصی اظهار کرد: وقتی اسم فولاد مبارکه به میان میآید به عنوان تولیدکننده ورق و تامین کننده انواع ورق از آن یاد میشود. از آنجایی که رسالت صنعتسازی به فولاد مبارکه واگذار شده است، این شرکت باید دائما نیازهای کشور را تامین کند.
وی افزود: اخیرا فولاد مبارکه اسلب ۳۰۰میلیمتری تولید کرده و شرکت نفت و وزارت نفت اعلام کردهاند که برای انتقال نفت از کف دریا از این اسلب استفاده خواهند کرد. اکنون این اسلب در فولاد اکسین نورد شده است. این شرکت رسالتی قائل است که تمام نیاز صنایع را میتواند تامین کند.
مدیرعامل فولاد مبارکه اصفهان با تاکید براینکه اگر ما خود را به تکنولوژی جدید نرسانیم، از دنیا و بازار عقب خواهیم ماند، اظهار کرد: امسال ۳۰۰ هزارتن عدم تولید بخاطر قطعی برق و گاز داشتیم. فولاد مبارکه جزو تنها پلنتهایی است که واحد گندلهسازی ۵.۵ میلیون تنی آن تا هفت میلیون تن را تولید میکند. شرکت فولادمبارکه همیشه بالاتر از ظرفیت اسمی خود تولید داشته است. زمانی که راهکاری برای فولاد مبارکه برای تامین نیاز مواد اولیه وجود ندارد، در نتیجه به سراغ ایجاد واحد معاونت معدنی میرود.
حرکت به سمت مکانیسم بازار
اردشیر سعد محمدی-سرپرست معاونت امور معادن و صنایع معدنی وزارت صمت- نیز در ادامه برگزاری این میزگرد، اظهار کرد: واقعیت این است که در حوزه فولاد امسال به ۲۱ میلیون تن بلوم و بیلت خواهیم رسید و این در حالی است که مصرف ما ۱۲ میلیون تن برآورد شده است؛ لذا نیازمند صادرات هستیم. پنج میلیون تن از این شمش توسط بنگاههای کوچک و القاییها تولید میشود که به لحاظ کیفی موضوعاتی درمورد آنها مطرح است.
وی افزود: میزان تولید ورق ۱۱ میلیون تن است درحالی که میزان مصرف با توجه به تقاضا بیشتر از این میزان است؛ بنابراین در تامین تقاضا، تامین تقاضای زیر پنج میلیمتر بیشتر از سایر ورقهاست و در این بخش دچار مشکل خواهیم بود. سوال اینجاست که اگر قرار است آرامش در بازار فولاد برقرار شود، نیازمند سرمایهگذاری در کدام بخش هستیم؟ به این ترتیب سرمایه گذاریها بایستی جهتدار باشد.
سرپرست معاونت امور معادن و صنایع معدنی وزارت صمت به حوزه تنظیم بازار اشاره کرده و گفت: در بحث بازار باید ایتدا تکلیف مشخص شود که میخواهیم به اقتصاد آزاد ورود کنیم یا خیر؟ اگر قرار است ملغمهای از همه چیز باشد شرایط به همین شکل باقی میماند. در حال حاضر سیستم قیمتگذاری شناور پیش گرفته شده و وزارت صمت در برهههایی ناچار به کنترل در حوزه قیمت شده است؛ اما موضوع مهم برای اقتصاد و صنعت کشور این است که راهی جز حرکت به سمت بحث علمی و اقتصاد آزاد یعنی اقتصاد مبتنی بر عرضه و تقاضا نداریم و به این سمت خواهیم رفت.
امروز (دوشنبه)، اولین روز از یازدهمین همایش چشمانداز صنعت فولاد و سنگآهن ایران با نگاهی به بازار در محل هتل المپیک با حضور رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی، معاون طرح و برنامه وزارت صمت، رئیس هیات عامل ایمیدرو، سرپرست معاونت معدنی وزارت صمت، رئیس پیشین هیات عامل ایمیدرو و جمعی از مسئولان و فعالان صنعت فولاد و آهن کشور برگزار شد.
انتهای پیام