به گزارش ایسنا، مراسم افتتاح رسمی دامنه اینترنتی «نقطه ایران» صبح امروز در پژوهشگاه دانشهای بنیادی به صورت آنلاین برگزار شد. محمدجواد آذریجهرمی، در این باره اظهار کرد: ما پیشنهاد بسیار مدون و خوبی که ثمره بیش از شش سال کار تحقیقاتی و تجربی روی توسعه شبکه ملی اطلاعات بود را به مرکز ملی فضای مجازی ارائه دادیم و مرکز ملی فضای مجازی هم در جلسات مفصلی با حضور همه صاحبنظران و متخصصان این سند را تبدیل به سندی تحت عنوان «طرح کلان و معماری شبکه ملی اطلاعات» کرد و آن را در شورا به تصویب رساند.
وی با بیان اینکه در این سند بر افزایش سهم خط و زبان فارسی در فضای مجازی برای افق ۱۴۰۴ تاکید شده است، افزود: راهاندازی دامنه اینترنتی «نقطه ایران» برای توسعه شبکه ملی اطلاعات و رسیدن به اهداف این سند، مؤثر خواهد بود. با افتتاح این دامنه ایرانی شکاف دیجیتال بین افرادی که توانایی استفاده از زبان انگلیسی در فضای مجازی نداشته باشند را کاهش میدهد. ضمن اینکه بهرهبرداری از فضای مجازی را برای فارسیزبانان در سراسر دنیا تسهیل میکند.
ثبت دامنه فارسی برای کسبوکارها سریعتر از سازمانهای دولتی فراهم شود
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با اشاره به سابقه پژوهشگاه دانشهای بنیادی در ورود اینترنت به ایران و نیز نامگذاری دامنههای اینترنتی از جمله داتآیآر (.ir) گفت: با توجه به اینکه مطابق با سند طرح کلان شبکه ملی اطلاعات، توسعه خط و زبان فارسی تا سال ۱۴۰۴ به عنوان یکی از اهداف راهبردی در نظر گرفته شده و دامنه فارسی ایران تأثیر زیادی در تحقق این هدف دارد، پیشنهاد میشود که امکان ثبت دامنه فارسی برای استارتآپها و کسبوکارها سریعتر از سازمانهای دولتی فراهم شود.
آذری جهرمی با بیان اینکه استفاده از نام دامنههای فارسی در دستگاههای اجرایی و حاکمیتی مستلزم زمان و بروکراسی است، گفت: ترویج استفاده از این نام دامنه و فارسیسازی فضای مجازی از طریق استارتآپها و کسبوکارهای بخش خصوصی سریعتر اتفاق میافتد و راهبرد بهتری خواهد بود. ترویج این فعالیت برای این گروه و ایجاد تسهیلات ویژه برای آنها در این زمینه در جااندازی و کاربرد بیشتر نام دامنه ایران و فارسیسازی بیشتر فضای مجازی حتما میتواند راهبرد خوبی باشد.
وی با بیان اینکه انتظار سرویسدهی بهتری از سمت پژوهشگاه به شرکتها احساس میشود، افزود: شرکتها انتظار دارند پژوهشگاه تسهیلات ویژه و منطبق بر دستورالعملهای شفاف را در اختیار آنها بگذارد. به نوع پاسخگویی از سمت پژوهشگاه به شرکتها هم انتقادهایی وارد میشود که انتظار میرود این پاسخگویی بهروزتر و دقیقتر و فوریتر شود و ما حاضر به کمک و پشتیبانی در این زمینه هستیم.
نگاه حکمرانی آمریکایی در ساختار آیکان مورد قبول ما نیست
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با اشاره به رشد دو برابری سهم زبان فارسی در محیط اینترنت طی دو سال اخیر، بیان کرد: به مدیریت سازمان آیکان در تخصیص نام دامنههای اینترنتی به کشورها، انتقاد وارد است و نگاه حکمرانی آمریکایی در ساختار آیکان مورد قبول ما نیست. از این رو با توجه به شرایط موجود، به نظر میرسد فعالیت بیشتر بخش خصوصی در تعاملات با آیکان بتواند حضور کشور ما را در این سازمان تقویت کند و در این بینظمی جهانی بتوانیم با دامنههای ایرانی از حقوقمان دفاع کنیم.
جهرمی ادامه داد: وزارت ارتباطات امروز درخواست خود را برای اخذ دامنه «.ایران» برای همه وبسایتهای وزارت ارتباطات، شرکتها و سازمانهای زیرمجموعه و پژوهشگاهایی خود ثبت میکند. تلاش میکنیم به عنوان اولین مشتری به این سیستم بپیوندیم و استفاده از آن را اعلام عمومی کنیم.
وی درباره آخرین وضعیت شبکه علمی کشور، اظهار کرد: این شبکه با هدف اشتراکگذاری منابع علمی و دانشگاهی تعریف شد اما به اهداف مدنظر نرسید. وزارت ارتباطات آئیننامهای در مورد ایجاد شبکههای اختصاصی بر بستر شبکه ملی اطلاعات تعریف کرده و به مرکز ملی فضای مجازی برای تأیید ارسال کرده است. در صورتی که این آئین نامه به تأیید برسد، شبکه علمی کشور با تعریف جدید، بازآفرینی شده و مأموریتها و خدمات آن برای ایجاد ظرفیتهای پردازشی و دیتامارتهای خاص بازنگری میشود.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات همچنین با بیان اینکه سوپرکامپیوتر سیمرغ اسفندماه به مرحله بهره برداری میرسد، گفت: وزارت ارتباطات در حوزه کوانتوم محاسباتی نیز ورود کرده و با تلاش محققان کشور به زودی ایران به این دانش دست مییابد.
کاهش شکاف دیجیتالی در فضای مجازی کشور
سید ابوالحسن فیروزآبادی – دبیر شورای عالی و رئیس مرکز ملی فضای مجازی کشور- نیز در این مراسم اظهار کرد: آغاز فعالیت دامنه نقطه ایران گام مهمی به سمت تقویت استفاده از زبان فارسی در فضای مجازی در راستای اهداف شبکه ملی اطلاعات در کشور بود که باعث کاهش شکاف دیجیتالی میان افراد بزرگسال و خردسال که به زبان انگلیسی مسلط نیستند خواهد شد تا این افراد نیز بتوانند از فواید فضای مجازی بهره مند شوند.
وی افزود: زبان هر ملت در شکلدهی فضای ذهنی هر ملت نقش اساسی دارد و فضای فیزیکی نیز برآمده از فضای ذهنی شکل میگیرد. لذا حتیالامکان باید نسبت به فارسیسازی فضای مجازی کشور اقدام شود.
دبیر شورای عالی فضای مجازی کشور با بیان این که با افتتاح این پروژه شاهد بهکار گیری زبان فارسی در این فضا در زبانهای پیشرفته برنامهنویسی خواهیم بود، تصریح کرد: مرکز ملی فضای مجازی برای تسریع در تنظیمگری اختصاص دامنه و نظارت بر مقررات ثبتنام آن در کشور پیشنویسی تهیه کرده و برای بررسی به سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات ارسال شده که پس از آن این پیشنویس به پژوهشگاه دانشهای بنیادی ارسال خواهد شد.
فیروزآبادی گفت: پیشنهاد میشود با تشکیل کارگروهی در مرکز ملی فضای مجازی براساس موضوعات مطروحه در تنظیم دستورالعمل نحوه اختصاص نام دامنه از نظرات وزارتخانههای دیگر همچون وزارتخانه صمت به دلیل اهمیت فعالیتهای اقتصادی در این فضا و وزراتخانههای فرهنگی مانند وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و آموزش و پرورش دعوت شود تا شاهد سندی با کمترین نواقص باشیم. مرکز ملی فضای مجازی در راستای موفقیت این پروژه با تمام ظرفیت و توان همکاری خواهد کرد.
انتهای پیام