شینا انصاری در گفت و گو با ایسنا، ضمن بیان اینکه از حدود سه دهه پیش تاکنون کارشناسان نسبت به استفاده بی حد و حصر انرژی توسط بشر هشدار دادهاند و بهتدریج قوانینی برای ایجاد حس مسئولیت در زمینه کاهش استفاده از سوختهای فسیلی وضع شده و چرخش به سمت انرژیهای تجدیدپذیر شدت گرفته است، گفت: در این میان شهرها به عنوان کانون گرمایش زمین مسئولیت بیشتری را برای تغییر این روند نابودکننده بر عهده گرفتهاند.
وی ادامه داد: بر همین مبنا میتوان گفت که دولتها و در سطح پایینتر شهرداریها باید به عنوان نهاد بالادست در اجرای دستورالعملهای کاهش آلودگی محیط زیست دست به کار شوند و در کنارانجام کارهای فرهنگی برای افزایش آگاهی شهروندان، خود نیز اقدامات مستقیم و علمی در این زمینه انجام دهند.
مدیرکل اداره محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران با اشاره به اینکه شهرداری تهران از جمله نهادهای پیگیر و عامل به توسعه انرژیهای نو در سطح پایتخت بوده و برای الگوسازی و فرهنگسازی توسعه انرژیهای نو اقدامات متعددی را انجام داده است، اظهارکرد: شهرداری تهران در صورت دریافت حمایتهای مالی و معنوی درصدد انجام اقدامات مؤثرتر و در مقیاس بزرگتر جهت توسعه استفاده از انرژیهای نو است. بافت عظیم شهری و جمعیت کثیری که در تهران زندگی میکنند موجب شده که تهران آلودگی زیستمحیطی بسیاری را تولید کند در حالیکه مطابق یافتههای علمی، تهران و بیشتر شهرهای ایران پتانسیل خوبی برای استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر دارند.
وی ادامه داد: شهرداری تهران در حال حاضر حدود ۴۰ نقطه یا مکان را به نیروگاههای کوچک مقیاس خورشیدی در سطح مناطق مختلف نظیر ۱، ۲، ۳، ۴، ۵، ۶، ۷، ۸، ۱۴، ۱۲، ۹، ۱۶، ۱۷، ۲۰، ۲۱ و ۲۲ اختصاص داده است که «نیروگاه های منصوبه» در شهرداری تهران با ظرفیت حدود ۶۰۰ کیلووات قابلیت تولید ۹۰۰ مگاوات ساعت برق در سال دارند که این مقدار تولید، از انتشار حدودا ۷۰۰ تن گازهای گلخانهای جلوگیری بهعمل میآورد و معادل کاشت ۳۵۰۰ اصله درخت در شهر تهران است.
انصاری همچنین اظهار کرد: در برنامه پنج ساله سوم، شهرداری تهران در نظر دارد سالانه حداقل ۶۰۰ کیلووات برق از انرژیهای تجدیدپذیر تولید کند که تعداد ساختمانهایی که پروژه در آن اجرا خواهد شد، بهصورت سالیانه پس از امکانسنجی مشخص میشوند.
مدیرکل اداره محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران درباره موانع توسعه ظرفیت انرژیهای تجدیدپذیر در شهر تهران، ضمن بیان اینکه نقش اصلی در همکاری بین بخشی به منظور توسعه انرژیهای تجدیدپذیر در حوزه تولید برق را وزارت نیرو بر عهده دارد، گفت: شهرداری تهران در سنوات گذشته اقدام به توسعه انرژیهای تجدیدپذیر به صور مختلف نظیر ایجاد نیروگاههای خورشیدی کوچک مقیاس در سطح مناطق ۲۲ گانه و انعقاد قراردادهای خرید تضمینی برق تجدیدپذیر در برخی مناطق کرده بود اما متاسفانه پس از انتشار فهرست اسامی مشمولان مصوبه هیات وزیران مبنی بر تامین ۲۰ درصدی انرژی مصرفی ساختمانهای نهادهای دولتی و عمومی که به شهرداری تهران نیز در آن فهرست اشاره و ملزم به اجرای مصوبه شده است، وزارت نیرو تعهدات پیشین خود را در راستای قراردادهای گذشته با شهرداری انجام نداده و بالطبع هیچ گونه قرارداد جدیدی نیز منعقد نکرده است که این امر، انگیزه شهرداری تهران را برای توسعه انرژیهای تجدیدپذیر - که دارای پتانسیل بسیار بالایی جهت انجام این مهم است - بسیار کم کرده است.
وی ادامه داد: از این رو پیشنهاد میشود وزارت نیرو هم در حوزه مباحث فنی و تخصصی و هم خرید تضمینی همکاری بیشتر و موثرتری با شهرداری تهران داشته باشد.
انصاری در پایان گفت: در حال حاضر اگر متقاضی در زمان صدور پروانه ساختمان متعهد شود که از انرژیهای تجدیدپذیر در ساختمان خود استفاده و مقررات مبحث ۱۹ ملی ساختمان را رعایت کند، ۱۰ درصد عوارض کاهش مییابد و این کار انگیزه و تشویق خوبی برای مالکان خصوصی خواهد بود. مالکان دولتی نیز با توجه به اسناد فرا دست موظف و مکلف به کارگیری انرژیهای تجدید پذیر هستند.
انتهای پیام