به گزارش ایسنا و به نقل از تک اکسپلوریست، جنوب چین کانون شیوع کروناویروس خفاش بود. حال یک مطالعه جدید نشان میدهد که انتشار گازهای گلخانهای جهانی شاید نقش مهمی در آن موضوع داشتهاند.
در یک مطالعه جدید که توسط محققان دانشکده جانورشناسی دانشگاه کمبریج انجام شده، محققان اظهار کردهاند که تغییرات آب و هوایی ممکن است باعث ظهور کروناویروس سندرم حاد تنفسی ۲ شده باشد. یافتههای محققان در این مطالعه اختلافات زیادی را در نوع پوشش گیاهی در استان یوننان جنوب چین و مناطق مجاور میانمار و لائوس طی قرن گذشته نشان داده است.
تغییرات آب و هوایی شامل افزایش دما، نور خورشید و دی اکسید کربن جوی است که بر رشد گیاهان و درختان تأثیر میگذارد که این موضوع نیز زیستگاههای طبیعی اعم از بوته زارهای گرمسیری و دشتهای گرمسیری و بیشه زارهای برگریز را تغییر داده است. این امر یک محیط مناسب برای زندگی بسیاری از گونههای خفاش که عمدتا در جنگلها زندگی میکنند، ایجاد کرده است.
تعداد ویروسهای کرونا موجود در یک منطقه مستقیماً با تعداد گونههای مختلف خفاش موجود آنجا مرتبط است. به گفته دانشمندان ، ۴۰ گونه خفاش دیگر نیز در قرن گذشته به استان یوننان در جنوب چین نقل مکان کردهاند و حدود ۱۰۰ نوع کروناویروس خفاش، در آنجا به وجود آمده است. این مکان "نقطه جهانی"(global hotspot) ظهور ویروس است و دادههای ژنتیکی نشان میدهد ممکن است کروناویروس سندرم حاد تنفسی ۲ در آنجا به وجود آمده باشد.
دکتر "رابرت بیر"(Robert Beyer) محقق دانشکده جانورشناسی دانشگاه کمبریج و اولین نویسنده این تحقیق گفت: تغییر آب و هوا در قرن گذشته باعث شده که زندگی در استان یوننان در جنوب چین برای گونههای خفاش بیشتر مناسب باشد. درک چگونگی تغییر توزیع جهانی گونههای خفاش در نتیجه تغییرات آب و هوایی، ممکن است گام مهمی در بازسازی و درک منشا شیوع کووید-۱۹ باشد.
دانشمندان برای دستیابی به نتایج مذکور، نقشهای از پوشش گیاهی جهان تهیه کردند. برای این منظور آنها از سوابق دما، بارش و پوشش ابر استفاده کردند. سپس آنها از دادههای مربوط به پوششهای گیاهی برای درک زیستگاه مورد نیاز زندگی گونههای مختلف خفاش در جهان در اوایل دهه ۱۹۰۰ استفاده کردند.
بیر گفت: با تغییر آب و هوا در زیستگاهها، گونهها مناطق را ترک کرده و به مناطق دیگری رفتند و ویروسهای خود را نیز با خود بردند. این موضوع نه تنها مناطقی را که ویروس وجود دارد تغییر داده بلکه به احتمال زیاد امکان تعاملات جدید بین حیوانات و ویروسها را فراهم کرده و باعث انتقال یا تکامل ویروسهای مضر شده است.
منطقهای که دانشمندان به عنوان نقطه داغ شناسایی کردند همچنین محل زندگی پانگولینها نیز است. اعتقاد بر این است که پانگولینها میزبان واسط کروناویروس سندرم حاد تنفسی ۲ هستند.
بیشتر مطالعات نشان میدهد که ویروس احتمالاً از خفاشها به این حیوانات رسیده است و آنها نیز در یک بازار حیات وحش در ووهان(جایی که شیوع اولیه ویروس به انسان رخ داده است ) فروخته شدهاند.
پروفسور "آندره مانیکا"(Andrea Manica) از دانشکده جانورشناسی دانشگاه کمبریج گفت: همهگیری کووید-۱۹ آسیبهای اجتماعی و اقتصادی فوقالعاده زیادی ایجاد کرده است. دولتها باید از فرصت استفاده کنند تا خطرات بهداشتی ناشی از بیماریهای عفونی را با اقدامات قاطع برای کاهش تغییرات آب و هوایی کاهش دهند.
محققان در ادامه افزودند: این واقعیت که تغییرات آب و هوایی میتواند سرعت انتقال عوامل بیماریزای حیوانات به انسان را تسریع کند، باید یک زنگ خطر فوری برای کاهش انتشار گازهای گلخانهای باشد.
انتهای پیام