مدیرکل محیط زیست استان همدان مطرح کرد

نبود پاسگاه محیط‌بانی در تالاب «آق‌گل»

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان همدان از نبود پاسگاه محیط‌بانی در تالاب آق‌گل از سمت دو استان همدان و مرکزی خبر داد و گفت: متأسفانه برای حفاظت از اکوسیستم تالاب و برای پیشگیری از برداشت آب، شکار و صید غیرمجار، تصرف اراضی و ... پاسگاه محیط بانی نداریم.

محسن جعفری‌نژادبسطامی دوشنبه ۱۳ بهمن ماه در کارگاه تهیه و تدوین برنامه مدیریت جامع تالاب آق‌گل در همدان، اظهار کرد: اگر همکاری مسئولان سیاسی دو استان همدان و مرکزی در زمینه احیای تالاب آق گل نباشد، اثرات منفی ناشی از آن مردم حاشیه تالاب در دو استان را متأثر می کند بنابراین باید نشست های قوی تر با همگرایی بیشتر درباره تالاب آق گل در دو استان همدان و مرکزی برگزار شود تا در بُعد سیاسی و نیز تأمین اعتبار رویکرد مشارکتی صورت بگیرد.

وی با بیان اینکه مدیریت یک استان جوابگوی نیاز احیای تالاب آق گل نیست، افزود: اگر این اتفاق و هم افزایی و همراهی رخ ندهد خیلی زود دیر می شود و شرایطی ایجاد می شود تا با چالش های بیشتری از جمله تصرف اراضی و شکار و صید و مسئله کاهش سطح آب های زیرزمینی و خشک شدن چاه های منطقه و تعطیل شدن معیشت محلی و کشاورزی در حاشیه تالاب آق گل مواجه شویم.

جعفری‌نژادبسطامی با اشاره به اینکه مردم حاشیه تالاب آق گل در دو استان همدان و مرکزی باید در شرایط مناسب و پایدار زندگی کنند و باید به این موضوع کمک  کنیم، تأکید کرد: از نظر ما تالاب آق گل احیاء نشده است و تا زمان احیای پایداری این تالاب، نگرانی در مورد تبعات کاهش بارندگی ها وجود دارد.

وی با بیان اینکه هنوز در تالاب آق گل پاسگاه محیط بانی مستقر نشده و برای پیشگیری از خسارت هایی که به محیط زیست دو استان وارد می شود کارهای بر زمین مانده زیاد است، خاطرنشان کرد: تجربه، علم و نظرات کارشناسی ثابت کرده در صورت هزینه کردن برای اکوسیستم تالابی، اثرات پایداری بیشتری برای جوامع بومی ایجاد می شود و این اثرات بیشتر از احداث واحدهای صنعتی است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان همدان  ادامه داد: در راستای اقتصاد مقاومتی و اقتصاد سبز ضرورتاً باید در حفاظت و پایداری اکوسیستم های تالابی رویکرد جدیدی داشته باشیم و نیاز است وزارت نیرو، جهادکشاورزی و منابع طبیعی نگاه جدی تری به این موضوع داشته باشند.

برنامه جامع مدیریت تالاب آق گل در یک قدمی اجرا

به گزارش ایسنا، با پایان چهارمین کارگروه تدوین برنامه جامع مدیریت تالاب آق گل، این برنامه اجرایی پس از تدوین پیش نویس و تصویب در شورای برنامه ریزی استان های همدان و مرکزی، وارد فاز اجرایی خواهد شد در ضمن پهنه بندی محدوده تالاب آق گل و تعیین سطوح حساسیت محدوده های تالابی به پایان رسید. 

معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست استان همدان در این باره گفت: چهار سطح با حساسیت بسیار بالا، حساسیت بالا، حساسیت متوسط و حساسیت کم براساس ویژگی های اکوسیستمی از جمله تنوع زیستی، ویژگی ها و اکوتوریسم برای تالاب آق گل در نظر گرفته شد.

مهدی صفی خانی با بیان اینکه برنامه های پایش تنوع زیستی، منابع آب و خاک، وضعیت اقتصادی و اجتماعی در آخرین کارگاه تدوین برنامه جامع مدیریت تالاب آق گل در نظر گرفته شد، افزود: نشست آغازین در خرداد سال ۹۸ به تحلیل ذی نفعان و تعیین دست اندرکاران با مسئولیت های کلیدی، اولیه و ثانویه اختصاص یافت و بر این اساس تعداد ۲۴ دست اندرکار در تالاب شناسایی شد که در بین آنها تعداد ۱۵ مورد جزء ذی نفعان کلیدی هستند.

وی ادامه داد: در کارگاه اول بازدید میدانی دست اندرکاران و بررسی ارزش ها، تهدیدات، کارکردها و تدوین چشم انداز، هدف کلی و اهداف راهبردی تالاب مشخص شد که براساس چشم انداز نهایی برنامه تالاب آق گل، تالابی است با اکوسیستم پایدار، دارای آب کافی متناسب با ویژگی های اقلیمی و اکولوژیکی که واجد کارکردهای اکولوژیکی، هیدرولوژیکی و هیدرو ژئولوژیکی، تاریخی، اقتصادی و گردشگری بوده و با محوریت جامعه محلی مدیریت می شود.

صفی خانی اظهار کرد: هدف کارگاه دوم تعیین اهداف راهبردی و اقدامات اولویت دار با هدف رفع تهدیدات و مشکلات و استفاده از ظرفیت های تالاب آق گل با مشارکت ذی نفعان بود که در آن مشکلات در سه حوزه آب و خاک، مسائل اقتصادی، اجتماعی و مدیریتی و کشاورزی و مدیریت اراضی ریشه یابی، شناسایی و ترسیم و اهداف راهبردی و اقدامات اولویت دار در این سه حوزه مشخص شد.

وی افزود: هدف از کارگاه سوم تعیین ساختار اجرایی و برنامه و پروتکل های پایش تالاب آق گل بود که با حضور، تبادل نظر و بهره گیری از خرد جمعی کلیه دست اندرکاران در دی ماه سال ۹۸ در شهر مهاجران استان مرکزی برگزار و ساختارهای اجرایی کارگروه و کمیته در سطح استان ها و شهرستان ها به ریاست استاندار و فرماندار شهرستان مشخص شد.

صفی خانی بیان کرد: پیش نویس اول برنامه تهیه و پروتکل پایش و نقشه های زون بندی تالاب و نهایی سازی برنامه مدیریت جامع در کارگاه آخر مشخص شده است که با تدوین طرح  موصوف، برنامه های جامع مدیریتی در بالاترین سطوح مدیریتی کشور و شورای برنامه ریزی استان تصویب و با امضای تفاهم نامه بین ذی نفعان و استقرار ساختارهای بین بخشی به مرحله اجرا درخواهد آمد.

معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست استان همدان در پایان هدف کلی این برنامه را ایجاد مدیریت یکپارچه زیست بومی در حوضه آبریز تالاب به منظور حفظ و احیای تالاب و تأمین معیشت پایدار جوامع محلی عنوان کرد.

انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۱۳ بهمن ۱۳۹۹ / ۰۹:۵۸
  • دسته‌بندی: همدان
  • کد خبر: 99111309278
  • خبرنگار : 50035