به گزارش ایسنا، به نقل از یورونیوز، فراخوان برای تظاهرات سراسری تازه در حالی از سوی الکسی ناوالنی، از رهبران اصلی اپوزیسیون روسیه، ارائه شده که وی روز هفدهم ژانویه بلافاصله پس از بازگشت به روسیه دستگیر شد و هنوز در بازداشت پلیس و مقامات امنیتی روسیه است.
حامیان این رهبر اپوزیسیون به رغم غیرقانونی اعلام شدن هرگونه تظاهرات و احتمال بالای سرکوب مجدد و دستگیری گسترده معترضان با درخواست آزادی وی به خیابانها آمدند.
حامیان اپوزیسیون در پایتخت قرار بود مقابل مقر سرویسهای امنیتی روسیه واقع در میدان لوبیانکا در مرکز مسکو گردهم بیایند.
پلیس و مقامات امنیتی که هر گونه تجمع در روز یکشنبه را غیرقانونی خواندهاند از پیش برای ایجاد محدودیت در دسترسی به محل برپایی تظاهرات چند خیابان منتهی به میدان لوبیانکا را مسدود کرده و هفت ایستگاه مترو را نیز به طور موقت بسته بودند.
در مسکو، مقامها تدابیر امنیتی سختگیرانهای به مرحله اجرا درآورد، ایستگاههای مترو نزدیک به کرملین را تعطیل کرده و دستور دادهاند تا رستورانها و فروشگاهها همچنان بسته بمانند.
تیم ناوالنی در ابتدا خواستار برگزاری تجمعی در میدان لوبیانکا در مسکو شده بود که مقر ستاد سرویس امنیت ملی روسیه است. ناوالنی این نهاد را مسوول مسموم شدن خودش میداند. بعد از آنکه پلیس اطراف این محل را بست، معترضان به سمت میدان دیگری حرکت کردند. پلیس در آنجا هم نیرو مستقر کرد و به صورت تصادفی معترضان را سوار بر اتوبوسهای پلیس میکرد. دست کم ۱۰۰ تن آنجا بازداشت شدند.
اما صدها معترض دیگر به سمت مرکز مسکو حرکت کرده و شعار "پوتین، استعفا" و "پوتین، دزد" علیه رئیس جمهوری روسیه سر دادند. شهر نووسیبریسک در شرق سیبری در دمای منفی ۴۰ درجه شاهد یکی از بزرگترین راهپیماییهای اعتراضی بود و هزاران تن در سراسر این شهر تجمع کردند.
حدود ۹۰ معترض هم در آنجا بازداشت شدند. در شهر بندری ولادیوستوک هم بیش از ۱۰۰ تن بازداشت شدند. متحدان ناوالنی در رسانههای اجتماعی از بازداشت یولیا ناوالنی، همسر منتقد کرملین در اعتراضات امروز در مسکو خبر دادهاند.
هفته گذشته هم روز یکشنبه صدها هزار نفر در سراسر روسیه در اعتراض به دستگیری ناوالنی، از رهبران مخالفان و منتقد ولادیمیر پوتین، تظاهرات کردند.
رسانههای دولتی در هفته گذشته تا میتوانستند برای مردم توضیح دادند که شرکت در تظاهرات نه تنها غیرقانونی است و پیامدهای قضایی دارد، بلکه کاملا محتمل است که ویروس کرونا هم به جانشان بیفتد. اما صبح یکشنبه آشکار کرد که این تلاشهای انتظامی و قضایی و تبلیغاتی تا حد زیادی ناکام بوده است.
پایگاه اجتماعی ناوالنی که پیش از مسمومیتش چندان چشمگیر نبود، برجسته شده است. معترضان بسیاری با برخی از ایدههای ناوالنی میانهٔ خوبی ندارند. مثلا اظهارات مهاجرستیزانهٔ او در گذشته را قبول ندارند. یا عدهای هم از لحاظ سیاسی او را به حد کافی مستعد و پخته نمیدانند. اما به جمع هوادارانش پیوستهاند، چون در ماجرای اخیر ناوالنی را در جایگاه مظلوم بیباک میبینند.
در جریان تظاهرات یکشنبه گذشته بیش از ۴۰۰۰ نفر بازداشت شدند و تا شب گذشته هم بازداشتها برای جلوگیری از شکلگیری تظاهرات امروز ادامه داشته است.
انتهای پیام