آغاز محاکمه شرکتهای دخیل در تولید و فروش "عامل نارنجی" مورد استفاده آمریکا در جنگ ویتنام

دادگاهی در فرانسه رسیدگی به شکایت یک زن علیه ۱۲ شرکت چند ملیتی به اتهام فروش ماده شیمیایی موسوم به "عامل نارنجی" به دولت آمریکا در دوران جنگ ویتنام را آغاز کرد.

به گزارش ایسنا، به نقل از فرانس ۲۴، تران تو نگا زاده سال ۱۹۴۲ در جایی که در آن زمان هندوچین فرانسوی تلقی می‌شد، در دهه ۲۰ عمرش به عنوان خبرنگار و فعال در ویتنام کار کرده است. او در سال ۲۰۱۴ شکایتی را علیه ۱۴ شرکت که در ساخت و فروش این ماده شیمیایی بسیار مرگبار موسوم به عامل نارنجی دخیل بوده‌اند - از جمله شرکت مونسانتو که هم اکنون تحت مالکیت شرکت بزرگ آلمانی " Bayer" است و همچنین شرکت داو چمیکال-  ثبت کرد. او که مورد حمایت چند سازمان غیردولتی قرار گرفته این شرکت ها را متهم به مسئول بودن در صدمات ایجاد شده به او، فرزندانش و بی شمار افراد دیگر علاوه بر آسیب وارد شده به محیط زیست کرده است.

والری کابانز، یک متخصص قوانین بین الملل به خبرگزاری فرانسه گفت: به رسمیت شناختن قربانیان غیرنظامی ویتنامی باعث ایجاد یک سابقه حقوقی می‌شود.

تا کنون تنها کهنه سربازان ارتشهای آمریکا، استرالیا و کره توانسته‌اند در ارتباط با شکایت از تبعات استفاده از این ماده شمیایی در جنگ ویتنام غرامت دریافت کنند. به گفته کابانز این ماده شیمیایی ویژگی‌های فوق العاده سمی داشته و حدود ۱۳ برابر سمی تر از مواد علف کش معمولی است.

بنا به اعلام سازمانهای غیردولتی، چهار میلیون نفر در ویتنام، لائوس و کامبوج در معرض ماده نارنجی قرار گرفتند و این اتفاق در طی یک دهه زمانی که ارتش آمریکا بر اساس برآوردها ۷۶ میلیون لیتر از این ماده شیمیایی را روی پوشش گیاهی ویتنام به منظور جلوگیری از پیشروی‌های سربازان کمونیست ویتنام شمالی و محروم ساختن دشمن از غذا و آب اسپری کرد، رخ داد. آمریکا به استفاده از مواد شیمیایی در این جنگ در سال ۱۹۷۱ پایان داد و در سال ۱۹۷۵ بعد از شکست از ویت‌کنگها از ویتنام خارج شد.

به گفته سازمانهای غیردولتی، عامل نارنجی گیاهان را از بین برد، خاک را آلوده ساخت و حیوانات را مسموم کرد و باعث ایجاد سرطان و نقایص جسمی در انسان ها و حمله به سیستمهای ایمنی افراد شد.

تران اظهار کرد: من برای خودم مبارزه نمی‌کنم بلکه برای بچه‌هایم و میلیونها قربانی دیگر مبارزه می‌کنم.

خود او نیز درگیر عوارض ماده نارنجی از جمله دیابت نوع دوم و یک آلرژی بسیار نادر به انسولین است.

این شرکتهای چند ملیتی استدلال کرده‌اند که نمی‌توان آنها را از بابت استفاده ارتش آمریکا از محصول آنها، مسئول دانست.

شرکت بایر گفت، عامل نارنجی "صرفا تحت مدیریت دولت آمریکا برای اهداف منحصرا نظامی" تولید شد.

وکلای این شرکت کمی بعد از آغاز دادرسی ها در روز دوشنبه استدلال کردند که دادگاه واقع در منطقه اوری در حومه جنوبی پاریس در حوزه قضایی مناسبی برای برگزاری این محاکمه نیست.

ژان دنیل برتزنر، وکیل مونسانتو به دادگاه گفت، این شرکتها "بر طبق دستورات یک دولت و به نمایندگی از آن عمل کردند."

او گفت، از آنجا که انتظار نمی رود دولت آمریکا پاسخگوی یک دادگاه خارجی از بابت اقدامات جنگی‌اش باشد، این شرکتها هم باید از پیگرد قضایی مصون باشند.

این دادگاه در اصل قرار بود در ماه اکتبر شروع شود اما شروعش به دلیل محدودیتهای مربوط به همه گیری کووید ۱۹ به تاخیر افتاد.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۷ بهمن ۱۳۹۹ / ۱۲:۱۶
  • دسته‌بندی: آمریکا و اروپا
  • کد خبر: 99110704787
  • خبرنگار : 71415