مسئولان متولی میزان دقیق و نهایی خسارت‌های خط لوله نفت مارون را اعلام کنند

نماینده مردم شهرستان‌های اردل، فارسان، کوهرنگ و کیار در مجلس شورای اسلامی گفت: مدیران دستگاه‌های اجرایی مرتبط موظفند میزان دقیق و نهایی خسارت‌های شکستگی لوله انتقال نفت مارون در منطقه سرخون شهرستان اردل را پس از بررسی‌های کارشناسی اعلام کنند تا از سوی وزارت نفت پرداخت‌ها انجام و در جهت جبران آن اقدامات لازم انجام شود.

قدرت‌الله حمزه ششم بهمن‌ماه در نشست ستاد پیشگیری، هماهنگی و فرماندهی عملیات پاسخ بحران چهارمحال و بختیاری، اظهار کرد: شکستگی لوله انتقال نفت مارون، نتیجه کوتاهی و سهل‌انگاری مسئولان مربوطه طی سال‌های گذشته بوده است.

وی با اشاره به اینکه مردم در وقوع حادثه شکستگی لوله انتقال نفت مارون و خسارت‌های ناشی از آن مقصر نیستند، افزود: لازم است برای رسیدن مردم به حق واقعی خود پیگیری‌های ویژه تا زمان رسیدن به نتیجه صورت گیرد.

نماینده مردم شهرستان‌های اردل، فارسان، کوهرنگ و کیار در مجلس شورای اسلامی گفت: مدیران دستگاه‌های اجرایی مرتبط موظفند میزان دقیق و نهایی خسارت‌ها را پس از بررسی‌های کارشناسی اعلام تا از سوی وزارت نفت پرداخت‌ها انجام و در جهت جبران آن اقدامات لازم انجام شود.

 وی با اشاره به اینکه فعالان پرورش ماهی و بهره‌برداران حوزه‌های مختلف از جمله کشاورزی، محیط‌زیست، منابع‌طبیعی و آبخیزداری و سلامت مردم بخش میانکوه دچار خسارت جدی شده‌اند، تصریح کرد:  نظرهای مثبتی از سوی مسئولان ملی برای جبران خسارت‌های ناشی از این حادثه اعلام شده که ضمانت اجرایی برای پیشگیری از تکرار مجدد این حادثه و جابجایی لوله در برخی محل‌ها براساس نظریات کارشناسی امری ضروری است، گرچه بخشی از خسارت‌های ناشی از شکستگی لوله انتقال نفت مارون غیرقابل جبران است و تکرار آن قابل گذشت نخواهد بود.

حمزه با اشاره به رانش زمین در روستای افسرآباد از توابع شهرستان اردل، تصریح کرد: با توجه به جابجایی این روستا و براساس مطالعات انجام شده طی سال‌های گذشته، مسئولان مرتبط در این زمینه مقصر هستند، زیرا مردم روستا دچار وحشت شده‌ و تسریع در برطرف شدن مشکل آن‌ها ضرورت دارد.

در ادامه مجید نظری معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار چهارمحال و بختیاری با اشاره به ضرورت جمع‌بندی نهایی در خصوص میزان خسارت‌های ناشی از شکستگی لوله انتقال نفت مارون، بیان کرد: لازم است این موضوع از سوی سرپرست اداره‌کل بحران و فرماندار اردل طی ۱۰ روز آینده جمع‌بندی و نتایج آن ارائه شود، از طرفی باید اولویت‌های لازم در رفع مشکلات ناشی از این حادثه مشخص شود.

در ادامه مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران منطقه اصفهان با بیان اینکه دومین خط لوله سخت‌گذر موجود در دنیا خط لوله انتقال نفت مارون است، اظهار کرد: به دلیل سخت‌گذر بودن منطقه، جابه‌جایی آن امکان‌پذیر نبود، از طرفی پرداخت هرگونه خسارت به اشخاص حقیقی و حقوقی خسارت‌دیده نیازمند اسناد حقوقی است.

سیاوش اورنگی بیان کرد: با توجه به خروج یک میلیون و ۸۰۰ هزار لیتر نفت از لوله، تاکنون یک میلیون و ۳۰۰ هزار لیتر آن جمع‌آوری شده است.

وی با اشاره به اعزام گروهی از تهران برای بررسی موضوع و مستندات موجود در چهارشنبه هفته جاری، تصریح کرد: این گروه برای پرداخت خسارت‌ها اقدامات لازم را انجام خواهند داد، گرچه سه‌شنبه هفته گذشته گروهی از سوی وزارت نفت پیگیری‌های لازم در راستای عمل به وظایف اجتماعی این وزارتخانه در سرخون را پیگیری کردند.

اورنگی با تاکید بر اینکه مشخصات فنی برای جابه‌جایی لوله انتقال نفت مارون به بالادست چشمه پاسخگو نیست، تصریح کرد: پیگیری‌های لازم در این خصوص، با همکاری سازمان زمین‌شناسی ایران در حال انجام است.

وی در ادامه بیان کرد: تاکنون به منظور پرداخت خسارت‌های ناشی از شکستگی لوله انتقال نفت در حوزه کشاورزی نظر کارشناسان رسمی اعلام نشده است.

در ادامه سرپرست مدیریت بحران چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه از مهم‌ترین خواسته‌های مردم منطقه و مسئولان استانی پاک‌سازی منطقه، جبران خسارت‌های مردم، علت‌یابی، جلوگیری از تکرار حادثه و بازگشت منطقه به حالت اولیه است، گفت: در حال حاضر از مهم‌ترین مشکلات این حادثه پاک‌سازی نامناسب منطقه، مشخص نبودن خسارت‌های وارد شده به مردم، قرار گرفتن مردم در معرض خطر جدی و مهاجرت آن‌ها است.

خسرو کیانی افزود: بایستی ایمن‌سازی و جابه‌جایی لوله در محل‌های پرخطر و بازگرداندن منطقه به حالت قبل از وقوع حادثه با فوریت اجرایی شود.

در ادامه فرماندار اردل گفت: با توجه به عوارض آلودگی‌های موجود در آب و خاک سرخون به‌ دلیل شکستگی لوله انتقال نفت مارون، با وجود پیگیری‌های انجام شده، تاکنون وعده‌هایی از سوی مسئولان وزارت نفت به منظور جبران خسارت‌ها داده‌ شده است که تعویض این خط لوله و تامین منابع آب پایدار برای شرب و کشاورزی از ضروریات است.

محمود کیانی بیان کرد: باید هر چه سریع‌تر برآورد نهایی از میزان خسارت‌های ناشی از این حادثه اعلام شود.

وی بر ضرورت توجه به مسئولیت اجتماعی وزارت نفت از جمله احداث بیمارستان، درمانگاه، جاده دسترسی و مدرسه در قبال مردم شهرستان اردل درخصوص لوله انتقال نفت مارون تاکید کرد.

فرماندار اردل گفت: حضور نخستین گروه آتش‌نشانی مخصوص در محل حادثه اخیر شکستگی لوله انتقال نفت مارون حدود سه ساعت طول کشید، بنابراین احداث واحد ایمنی نفت در سرخون و تسریع در روند رفع آلودگی‌های این حادثه مطابق با پروتکل‌های بهداشتی و زیست‌محیطی باید مورد توجه جدی قرار گیرد.

به گفته وی، از سال ۵۶ تاکنون دست‌کم چهار مرتبه لوله انتقال نفت مارون به‌صورت آشکار دچار شکستگی شده بود.

در ادامه رئیس سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری با اشاره به خسارت  ۲۱۷ میلیارد و ۴۵۰ میلیون ریالی ناشی از شکستگی لوله انتقال نفت مارون به بخش‌های مختلف کشاورزی منطقه، تصریح کرد: این میزان خسارت برابر با کشت نکردن زمین‌های کشاورزی، باغی و شیلات منطقه خواهد بود.

عطاءالله ابراهیمی با تاکید بر اینکه شکستگی لوله انتقال نفت مارون به ۱۴۰۰ تن ماهی تولیدی در ۵۵ مزرعه پرورش ماهی سرخون خسارت جدی وارد کرد، افزود: این حادثه منجر به، نابودی حداقل ۱۰۰ اصله درخت و ۱۰ راس دام سبک در محل شد.

وی گفت: به‌دنبال وقوع این حادثه نگرانی سرایت نفت موجود در خاک به درون چشمه تأمین آب و آلوده شدن خاک زمین‌های کشاورزی وجود دارد، از طرفی معیشت و اقتصاد بیشترین گروه‌های مردمی سرخون وابسته به بخش کشاورزی است که با وقوع آن، دچار مشکل شده‌اند.

در ادامه مدیرکل حفاظت محیط زیست چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه شکستگی خط لوله انتقال نفت مارون چهار مرتبه در حوزه کارون و یک مرتبه در حوزه زاینده‌رود رخ داده است، بیان کرد: طی این سال‌ها حادثه‌های مرتبط با لوله انتقال نفت مارون موجب نفوذ به خاک و منابع زیرزمینی و این امر، موجب آسیب به سلامت جسمی و روحی مردم سرخون شده است.

شهرام احمدی افزود: در حال حاضر بخشی از نفت در منطقه موجود بوده که با توجه به وضعیت زمین‌شناسی، اقدامات پیشگیرانه در محل حادثه ضروری است و رفع آلودگی‌های موجود، تامین منبع آب پایدار، جبران خسارت‌ها، بررسی میزان آسیب به سلامت جسمی و روحی مردم منطقه، تامین تجهیزات مورد نیاز باید هر چه سریع‌تر اجرایی شود.

وی خاطرنشان کرد: بایستی تدابیر لازم در زمینه مشخص شدن نفت ورودی به منطقه و برآورد خروج آن از سوی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران منطقه اصفهان اندیشیده شود و دستگاه‌های اجرایی مرتبط برای دریافت گزارشات ماهانه و نمونه‌برداری منابع آب نتایج را به اداره‌کل حفاظت محیط زیست اعلام و در در دستور کار خود قرار گیرد.

انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۶ بهمن ۱۳۹۹ / ۲۱:۴۸
  • دسته‌بندی: چهارمحال و بختیاری
  • کد خبر: 99110604369
  • خبرنگار :