سارا میرزاییان، فوق تخصص طب مادر و جنین در نشست بررسی غربالگری جنین و چالشهای جمعیتی که در سازمان نظام پزشکی مشهد برگزار شد، اظهار کرد: مادری که فرزند مبتلا به اختلالات مادرزادی دارد، یک مادر آسیبدیده است. متاسفانه، در جامعه ما بچههایی که مشکل دارند، فرزند جامعه نیستند و بیشتر فرزند یک خانواده اند که در این جا هم مادران نقش بسیار پررنگی در نگهداری و مراقبت از این کودکان دارند.
غربالگری ملاک اعطای مجوز سقط درمانی نیست
این متخصص طب مادر و جنین ادامه داد: غربالگری در هیچ جای دنیا اجباری نیست. همچنین تست تشخیصی هم نیست؛ یعنی اگر تست غربالگری مثبت شد، اینکه جنین مشکل داشته باشد، فقط یک احتمال است. هیچ گاه براساس نتیجه مشکوک غربالگری اولیه تصمیمگیری نهایی انجام نمیشود. پزشک بعد از غربالگری برای نتیجه نهایی با بیمار مشاوره نموده و سپس از روشهای تشخیصی دقیقتر و قطعی مثل آمینوسنتز استفاده کرده و بعد نتیجه را اعلام میکند. تصمیم به نگهداری و سقط، بر عهده خود فرد و خانواده اوست و هیچ اجباری در کار نیست؛ به عبارتی سقط کردن هم اختیاری است و اجباری وجود ندارد و در صورت تمایل به سقط میتوانند به سازمان پزشکی قانونی کشور مراجعه و با نظر سه کارشناس معتمد پزشکی قانونی و طی مراحل سختگیرانه اداری و قانونی مجوز ختم بارداری را که توسط سازمان پزشکی قانونی صادر میشود، دریافت کنند.
میرزاییان عنولن کرد: درصورت ابتلاء جنین به ناهنجاری ساختاری و یا ژنتیکی و عدم رضایت به ختم بارداری، والدین از بیماری آگاه شده و خود را آماده پذیرش نوزاد مبتلا کرده و در هنگام زایمان از مراقبتهای ویژه شامل تیم حمایتی، تجهیزات، امکانات و کمکهای احتمالی برحسب نوع بیماری برخوردار می شوند.
آموزش حق همه زنان باردار است
وی با تاکید بر اینکه تمام زنان کشور در راستای عدالت اجتماعی حق دارند در مورد غربالگری آموزش ببیند و از روشهایی که از حدود 33 سال پیش در دنیا به منظور ارتقاء سلامت مادر و جنین و نوزاد و ایجاد اطمینان خاطر و آرامش والدین معرفی شده، اطلاع یابند، گفت حذف آموزش این امر اخلاقی نیست.
این متخصص طب مادر و جنین در رابطه با بیماریهایی که با غربالگری شناسایی میشوند، بیان کرد: سه تریزومی ۲۱، ۱۸ و ۱۳، اختلالات کروموزومهای جنسی، بیمارهای قلبی ، اختلالات ساختاری مختلف در غربالگریها که شامل دو روش آزمایشگاهی و سونوگرافی است، شناسایی میشود. در رابطه با سندروم داون قبلا گفته میشد فقط خانمهای بالای ۳۵ سال در معرض خطر بوده و باید غربالگری شوند اما طبق مطالعات متعدد درخانمهای با سن پایینتر نیز تولد کودک مبتلا به سندروم داون مشاهده شد، و بنابراین باید به همه افراد در مورد غربالگری آموزش دهیم.
میرزاییان در رابطه با میزان خطا در تستهای تشخیصی گفت: ممکن است آزمایشهای انجام شده مثبت کاذب داشته باشند؛ یعنی نتیجه غربالگری مثبت اعلام شده ولی جنین سالم باشد، اما ما به هیچ مادری بر اساس غربالگری مجوز سقطدرمانی نمی دهیم، اقدامات تشخیصی قطعی پیشنهاد می شود که اشتباه ندارند.
وی تصریح کرد: حذف کردن غربالگری مانند پاک کردن صورت مسئله است؛ یعنی چون آزمایشگاهها استاندارد نیستند، و یا اینکه بر اساس مطالعهای موارد مثبت کاذب غربالگریها در ایران بالا است، کلا غربالگریها حذف شود، درست نیست. روشهای استانداردسازی داریم و وزارت بهداشت میتواند چند آزمایشگاه را به عنوان مرجع انتخاب کرده و با نظارت دائم برآنها این مشکل را حل کند؛ یعنی بجای حذف کردن غربالگری به سمت استانداردسازی روش انجام آن برویم .
بیمهها تامین هزینههای غربالگری را به طور کامل عهدهدار شوند
میرزاییان عنوان کرد: منتقدین میگویند با غربالگری هزینه گزاف به خانوادهها تحمیل میشود که در پاسخ باید گفت با اصلاح ساختار بیمهای می توان این فرآیند را اصلاح کرد تا همه افراد جامعه بتوانند از غربالگری استفاده کنند و با جلوگیری از تولد کودکان ناتوان جسمی و ذهنی شدید موجب کاهش بار مالی هنگفتی شویم که جهت نگهداری آنها به خانواده و دولت وارد میشود.
انتهای پیام