حسن هانی زاده در گفتوگو با ایسنا، درخصوص درخواست قطر برای برقراری گفت و گوهای منطقهای و استقبال ایران از این پیشنهاد گفت: قطر یکی از کشورهای تاثیرگذار عضو شورای همکاری خلیج فارس است که موجب شده به نوعی در رفتارهای برخی کشورهای حوزه خلیج فارس و ایران مانند کویت و عمان رابطه متعادلی برقرار باشد.
وی تصریح کرد: اما وجود عربستان به عنوان بزرگترین کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس مانع از ایجاد رابطه متقابل بین ایران و شش کشور عضو این شورا شده است.
این کارشناس مسائل منطقه همچنین بیان کرد: از طرفی رفتارهای محمد بن سلمان ولیعهد عربستان نسبت به ایران و تبعیت مطلق عربستان از سیاست های آمریکا موجب شده تا شکاف میان ایران و کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس عمیق شود.
هانی زاده افزود: از سوی دیگر با توجه به تغییرات در کاخ سفید و خروج ترامپ از عرصه ی قدرت و همچنین پیروزی بایدن قطعا این موضوع تاثیر خودش را در منطقه می گذارد. از همین رو عربستان به ویژه شخص محمد بن سلمان احساس می کنند که با رفتن ترامپ چتر حمایتی از عربستان برداشته می شود زیرا بایدن قطعا بررسی پروندههای سنگینی مانند قتل خاشقچی و صدور حکمی علیه بن سلمان را در دستور کار قرار خواهد داد.
وی خاطر نشان کرد: بنابراین بن سلمان تلاش می کند از طریق دروازه های دوحه با تهران، ارتباط برقرار کند. در واقع شاهد خواهیم بود که تغییرات آمریکا تاثیرات خودش را برروی رفتار عربستان می گذارد.
این کارشناس مسائل منطقه تصریح کرد: در حال حاضر شاهد هستیم که امارات و بحرین که به خاطر فشارهای ترامپ با رژیم صهیونیستی رابطه برقرار کردند تلاش می کنند تا روابط خود را کم رنگ کنند و حتی ممکن است این روابط قطع شود.
وی اظهار کرد: در حال حاضر هر چه چتر حمایتی و پشتیبانی آمریکا از عربستان کمتر شود عربستان به سمت گرایش های منطقه ای سوق پیدا می کند. ایران از مهمترین محورهای همگرایی منطقه ای است و قطر هم چنین ظرفیتی را دارا است. گرچه همه این ها بستگی به رفتار آمریکا با عربستان دارد.
هانی زاده در پایان گفت: قطر با توجه به این که در نشست اخیر شورای همکاری خلیج فارس در عربستان شرکت کرد و بدون پذیرش پیش شرط ها ارتباط خودش را با ریاض ترمیم کرد این احتمال وجود دارد که بخواهد به سمت کاهش تنش بین ایران و کشورهای حاشیه خلیج فارس برود.
انتهای پیام