حسن محمدزاده در گفتوگو با ایسنا عنوان کرد: شهرستان کلات به لحاظ پوشش گیاهی غنی است و هم مراتع قشلاقی، هم مراتع ییلاقی و میانبند دارد و میتوان گفت شهرستان کلات جزء معدود شهرستانهایی است که سه فصل چرایی دارد و مهمترین مشکلی که در حال حاضر آسیب جدی به مراتع وارد میکند حضور دام بیش از ظرفیت مراتع است.
محمدزاده اظهار کرد: با توجه به اینکه شهرستان کلات شهرستان سیلخیزی است و حدود ۶۰ درصد منطقه به لحاظ سیلخیزی و فرسایشپذیری حالت بحرانی دارد، قطعا یکی از مهمترین مولفههای موثر در جلوگیری از سیلاب، پوشش گیاهی است؛ چراکه پوشش گیاهی باعث تثبیت خاک شده و با جلوگیری از تشکیل رواناب به نفوذ آب در خاک کمک میکند.
معضل فرسایش خاکی از معضل کمبود آب بیشتر است
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر معضل فرسایش خاکی از معضل کمبود آب بیشتر است، یادآور شد: دام مازاد بر ظرفیت مراتع باعث تخریب و آسیب جدی به مراتع شده و با از بین رفتن پوشش گیاهی، فرسایش خاکی و سیلاب در منطقه تشدید خواهد شد.
محمدزاده اظهار کرد: در رابطه با ممنوعیت ورود دام مازاد بر ظرفیت مراتع قانونهایی هم مشخص شده است اما وقتی دامدار را از یک قسمت منع میکنیم دامهایش را به نقطه دیگری میبرد و متاسفانه مجدد همین مشکل پیش میآید و این معضلی است که در کل کشور هم با آن مواجه هستیم و نیازمند یک راهکار اصولی است.
رئیس اداره منابع طبیعی شهرستان کلات تصریح کرد: معیشت مردم شهرستان کلات وابسته به دام است و به جرأت میتوان گفت شغل ۹۵ درصد مردم دامداری است و از این طریق امرار معاش میکنند.
محمدزاده افزود: متاسفانه در شهرستان کلات به دلیل نبود زیر ساختهای اقتصادی از جمله صنعت و... مردم مجبور هستند از راه دامداری امرار معاش کنند و به راحتی نمیتوان جلو دامها را گرفت که وارد مراتع نشوند بلکه باید زیرساختهای لازم برای مردم فراهم شود.
یکی از راهکارهای موجود علاوه بر بحث فرهنگ سازی، تبدیل دامداریهای سنتی به صنعتی است
وی خاطر نشان کرد: یکی از راهکارهای موجود علاوه بر بحث فرهنگ سازی، تبدیل دامداریهای سنتی به صنعتی است که علاوه بر سود اقتصادی آسیب به مراتع هم کمتر خواهد شد که این امر مستلزم مساعدت و مشارکت همگانی است همچنین با توجه به اینکه معیشت مردم منطقه بر پایه دامداری است باید طرحهای اقتصادی جایگزینی برای اشتغال در منطقه ایجاد شود تا مردم به جای دامداری به مشاغل دیگر روی بیاورند.
رئیس اداره منابع طبیعی شهرستان کلات گفت: در قسمتهایی از شهرستان که به لحاظ پوشش گیاهی آسیب دیده و فقیر شدهاند اقدامات حفاظتی انجام شده و به همین منظور در ۱۶۰ هکتار از مناطق بحرانی و آسیب دیده سعی کردیم با احیاء گونههای بومی منطقه، به صورت طبیعی به طبیعت کمک کنیم که پوشش گیاهی تقویت شود.
وی تآکید کرد: به منظور جلوگیری از خسارات سیل و هدر رفت آب و خاک در سه سال اخیر اقدامات آبخیزداری خوبی در منطقه اجرا شده و یا در حال اجرا است که نقش بسیار موثری در کاهش خسارات ناشی از سیل داشته است.
انتهای پیام