سید احمد برآبادی در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: استاد جمشید مودی متولد ۱۳۱۵ فرزند افضل بیک مودی از رنگرزان و بافندگان مشهور شهر مود شهرستان سربیشه است. او تنها بازمانده خانواده سرشناس و هنرمند مودی است؛ وی در سن ۶ سالگی تحت تعلیمات پدر (استاد افضل بیک مودی) در هنر بافندگی قالی قرار گرفت و بعد از یکسال به هنر قالیبافی وارد شده و تا حدود ۱۳ سالگی به کار بافندگی پرداخت و از بافندگان زبردست و مطرح مود شد.
مسئول حوزه پژوهش ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسانجنوبی گفت: دیدن نقشههای زیبای قالی که توسط استاد محمد حسین دستجردی معروف به سعدی کشیده و در خانواده آنها بافته میشد موجب شد که ذوق و علاقه استاد به نقشهکشی بیشتر از بافت نمود پیدا کرده و ایشان با ممارست و تمرین از روی نقشهها به تجربه و مهارت کافی دست یابند به گونه ای که اولین نقشه خود را در سن ۱۳ یا ۱۴ سالگی به بازار عرضه کرد.
برآبادی ادامه داد: این کار باعث درخواستهای متعدد و شهرت او به عنوان نقشهکش در مود میشود و از آن پس درخواستهای متعددی بالاخص جهت نقشه لچک ترنج ربعی سعدی از سوی کارگاههای فرش بافی معروف امینی و مهدیزاده بیرجند و روستاههای اطراف مود به او داده میشد.
وی بیان کرد: تا حدود ۲۰ سال کار نقشهکشی استاد به صورت شبانه روزی ادامه پیدا کرد و سپس به کار هدایت کارگاههای بافت با نظارت و نقشهکشی و رنگرزی خودش پرداخت که تا حدود ۴۰ کارگاه در سطح مود و روستاههای تابعه بالغ شد.
وی ادامه داد: او از معروفترین اساتید طراح و نقشهکش و رنگرز قالی در بیرجند قدیم که شامل شهرستانهای بیرجند، نهبندان، خوسف، سربیشه، درمیان، زیرکوه و قاینات حال حاضر میشده، است و از ویژگیهای متمایز این استاد پیشکسوت عدم کپیکاری نقشهها و دخل و تصرف در آنها بر اساس ذوق و سلیقه خود با حفظ اصالتهای نقشه بوده و هیچگاه اجازه نمیداد از روی یک نقشه چند فرش بافته شود و همواره نقشههای جدید با طرح و رنگ جدید به متقاضیان ارائه میشد.
برآبادی اظهار کرد: نقشههای ابداعی با ویژگیهای تاریخی، جنگلی، از وی بافته و در خانهها به یادگار مانده است و اکنون بافت بیش از ۵۰۰ تخته قالی و بیش از ۱۰۰۰ نقشه از تلاشهای شبانهروزی این استاد در طی سالیان عمر با برکتش بشمار میرود.
وی تصریح کرد: نقشههای لچک ترنج ربعی سعدی، غلط گاه، شاه صفی، درختی، کرمانی، گل فرنگ، خشتی، افشان ، بته جقه، بته امیری و ... از نمونه نقشههای کشیده شده توسط استاد جمشید مودی است.
مسئول حوزه پژوهش ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسانجنوبی بیان کرد: آثار و تولیدات استاد جمشید مودی از گرانترین و مرغوبترین قالیهای مود محسوب میشده که تعدادی از این آثار بنا بر گفته شاهدان و تجار فرش بیرجند در موزههای ملی فرش ایران، لندن، فرانسه و آلمان خودنمایی میکند.
برآبادی افزود: در کتابهای متعدد مولفان سرشناس ایران همچون تورج ژوله و شیرین صوراسرافیل، نام ایشان قید شده و همچنین در کتبی که توسط مولفان و محققان همشهری از جمله شیر محمد قلاسی مود و شعله قلاسی و دکتر اسدالله زمانی پور به زینت طبع آراسته شدهاند، اززندگینامه و خدمات و دستاوردهای این استاد شهیر مودی یاد شده است.
وی یادآور شد: این استاد دهها شاگرد زبده در زمینه بافت و رنگرزی سنتی در سطح دهستان مود تربیت کرده و تعهد وی به امر آموزش و ترویج هنرهای سنتی در زمینه قالی موجب شده که همواره و در هر زمانی جوابگوی سوالات و مشکلات بافندگان و دانشجویان و محققان بوده و در گسترش دانش و فن و مهارت این هنر کوتاهی نکرده است.
انتهای پیام
نام هنرمند طراح نقشههای قالی خراسان جنوبی در فهرست گنجینه بشری ملی ثبت شد
مسئول حوزه پژوهش ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان جنوبی گفت: استاد جمشید مودی به عنوان استادکار طراح، ترسیم نقشه، بافنده و رنگرز قالیهای نفیس و سنتی در شهر مود خراسانجنوبی در فهرست میراث ملی ثبت شد.