به گزارش باشگاه دانشجویان ایسنا، لامبدا ـ سیدیام یا ماده تاریک سرد لامبدا، حاصل پارامتریسازی مدل مهبانگ در کیهانشناسی فیزیکی است. در این مدل جهان شامل یک ثابت کیهانی ـ که وجود آن به انرژی تاریک نسبت داده میشود ـ و همچنین ماده تاریک سرد (CDM) است. اغلب از این مدل با نام مدل استاندارد کیهانشناسی مهبانگ یاد میشود زیرا سادهترین مدلی است که توضیح خوبی برای این ویژگیهای کیهان ارائه میدهد.
موفقیت مدل لامبدا سی دی ام در توضیح گستره متنوعی از مشاهدات حیرت انگیز هست. اما تعدادی از مشاهدات اخیر این نظریه را به چالش کشیده اند. در این سخنرانی چالش های پیش روی لامبدا سی دی ام را مرور می شود و بعد به صورت مفصلتر به دو نمونه از این ناهنجاری ها پرداخته میشود لکه سرد در تابش زمینه کیهان و تنش هابل ابتدا به این می پردازد که وجود یک لکه بزرگ سرد در نقشه تابش زمینه کیهان جه قدر قابل توجیه هست. آیا عوامل سرراهی می توانند این لکه را ایجاد کرده باشند یا به نظریه ای فراتر از لامبدا سی دی ام نیاز هست؟ سپس به تنش هابل می پردازد و به صورت خاص پیشنهاد می کند که یک گذار فاز گرانشی می تواند این تنش و به صورت هم زمان چند تنش دیگر را حل کند.
این وبینار با ارائه دکتر مرضیه فرهنگ ـ عضو هیئت علمی دانشکده فیزیک دانشگاه شهید بهشتی تهران ۲۲ دیماه ساعت ۱۷:۳۰ تا ۱۸:۳۰ به صورت مجازی از طریق اسکای روم برگزار شد.
انتهای پیام