شایع ترین بیماری های مثانه

مثانه عضوی عضلانی و توخالی در بدن تمام انسان ها، خانم و آقا، وجود دارد. از نظر شکل و اندازه تفاوتی در خانم و آقا ندارد. این عضو منبعی است برای جمع آوری ادرار فرد در طول شبانه روز و به مرور در هر بار که به حد قابل احساسی پر شود، فرد مجبور به تخلیه آن خواهد بود.

به گزارش ایسنا، بنابراعلام دکتر عاملی، در بعضی بیماری ها مثانه ممکن است تحت تاثیر قرار گیرد، در خانم ها زایمان های مکرر باعث افتادگی مثانه شده و منجر به بی اختیاری فرد می شود و با عطسه و سرفه ای بی اختیاری اتفاق می افتد و یا بی ارتباط با آن به صورت گهگاهی و ناگهانی مثانه فرد بی اختیار خالی می شود.

مثانه چون بافت مخاطی دارد و ادرار داخل آن تخلیه می شود اگر ادرار عفونی باشد مثانه دچار عفونت می شود و بیمار به شدت دچار سوزش و تکرر ادرار می شود و یکی از شایع ترین بیماری ها همین عفونت مثانه یا سیستیت می باشد.

به گفته دکتر مجتبی عاملی اورولوژیست تهران، مانند هر ارگان دیگری در بدن مثانه هم ممکن است دچار سرطان شود. سرطان مثانه یکی از شایع ترین سرطان ها در سیستم ادراری تناسلی می باشد و ارتباط نزدیکی با کشیدن سیگار دارد و مهمترین شاخص آن دفع خون در ادرار است.

پس مثانه عضوی است که ممکن است انواع بیماری ها را تجربه کند و برای هر کدام از آن ها نیاز به مراجعه به متخصص اورولوژی برای درمان دارویی یا جراحی خواهد داشت.

۱. عفونت مثانه

یکی از بیماری ها عفونت مثانه است، عفونت مثانه معمولا با میکروبی به نام ایکلای اتفاق می افتد، میکروبی که بیشترین غلظت را در مدفوع انسان دارد، بنابراین معمولا در اثر عدم رعایت بهداشت خوب در ناحیه ادراری تناسلی مخصوصا در خانم ها، این عفونت اتفاق می افتد.

عفونت مثانه علائم مشخصی دارد، در خانم ها به دلیل اینکه طول مجرای ادراری شان کوتاه است (۴-۳ سانتی متر)  شایع تر است و میکروب به راحتی از ناحیه تناسلی خودش را به مثانه می رساند.

در خانم هایی که به تازگی ازدواج کرده اند عفونت مثانه به شدت شایع است که واژه علمی به نام سیستیت ماه عسل را به خود اختصاص داده که فرد در ابتدای زندگی متاهلی این عفونت را تجربه می کند.

مهم ترین علائم عفونت مثانه

. سوزش ادرار

. تکرر ادرار

. بی اختیاری ادرار

. خون همراه دفع ادرار

بیمار ممکن است خون و لخته های خون همراه ادرار دفع می کند و به اشتباه فکر می کنند دچار سرطان های سیستم ادراری شده اند. در نتیجه دفع ناگهانی خون در ادرار به همراه سوزش و تکرر یک تشخیص شایع عفونت ادراری است و بیشتر در خانم ها دیده می شود و به راحتی با آزمایش کشت ادرار قابل تشخیص است و با آنتی بیوتیک های معمولی به راحتی در عرض ۵-۳ روز قابل درمان است.

۲. تومور مثانه

تومور مثانه جز شایع ترین تومورهای سیستم ادراری تناسلی است. ارتباط بسیار بسیار تنگاتنگی با مصرف دخانیات اعم از سیگار، قلیان و مواد مخدر دارد. مهمترین ریسک فاکتور ایجاد سرطان مثانه مصرف دخانیات است، در نتیجه با قطع مصرف آن ابتلا به این تومور کاهش هواهد یافت، البته نکته مهم این است که از زمان قطع سیگار تا رفع خطر دائم تومور مثانه حدود ۱۵ سال زمان می برد.

به گفته دکتر مجتبی عاملی، مهمترین علامت تومور مثانه دفع خون در ادرار است.

خون معمولا به شکل لخته و یا گاهی همراه با خود ادرار (ادرار خونی) است، دفع خون تازه است و ادرار رنگ خون را خواهد گرفت. اکثر اوقات این دفع خون بدون درد می باشد.

اعتقاد بر این است که در بیمار بالای ۵۰ سال که دفع خون بدون درد را تجربه می کنند به سرطان های مثانه باید مشکوک شد. درد از این بابت مهم است که دفع خون همراه با درد یا سوزش نشان دهنده سنگ یا عفونت می باشد. ولی وقتی بدون درد باشد نگرانی بابت سرطان ها خواهد بود.

تشخیص تومور به راحتی توسط سونوگرافی انجام می شود و اکثر اوقات تومور به راحتی در سونوگرافی که با مثانه پر انجام شود، قابل رویت خواهد بود.

۳. سنگ مثانه

سنگ های مثانه نسبت به سنگ کلیه و حالب شیوع کمتری دارد. اما در بیمارانی که انسدادی در مجاری ادراری دارند، مخصوصا در آقایان مسنی که بزرگی پروستات دارند بسیار زیاد دیده می شود. این بیماران با پروستات بزرگ دچار سنگ مثانه هم می شوند.

مهم ترین علائم سنگ مثانه

. سوزش ادرار

. تکرر ادرار

. استرانگور (درد تیرکشنده زیر شکم در پایان ادرار)

سنگ مثانه با علائمی همچون سوزش و تکرر ادرار و یک ویژگی شاخص با اصطلاح علمی استرانگوریا یعنی درد تیرکشنده زیر شکم در پایان ادرار، این علامت خیلی مهم و شاخصی برای سنگ مثانه می باشد. بیمار ممکن است سوزش، تکرر و یا خون در ادرار را هم ذکر کند.

تشخیص سنگ مثانه توسط دکتر مجتبی عاملی اورولوژیست به راحتی با انجام سونوگرافی معمولی قابل تشخیص است. نکته مهم در درمان سنگ های مثانه این است که باید علت ایجاد کننده آن حتما برطرف شود. شایع ترین علت سنگ مثانه، بزرگی پروستات در آقایان است؛ یعنی باید اصولا در افراد مسن سنگ مثانه به همراه پروستات عمل شود.

درمان

بهترین درمان این سنگ ها هم اصولا به روش لیزری است که توسط فوق تخصص اندیورولوژی انجام می گردد که از داخل مجرا به روش آندوسکوپی و بدون عمل باز سنگ با لیزر پودر و خارج می شود و اگر نیاز به جراحی لیزری همزمان پروستات هم باشد در یک مرحله قابل انجام است و بیمار درمان خواهد شد. این نوع درمان توسط دکتر مجتبی عاملی قابل انجام است.

انتهای رپرتاژ آگهی

  • یکشنبه/ ۲۱ دی ۱۳۹۹ / ۱۳:۳۰
  • دسته‌بندی: خبر بازار
  • کد خبر: 99102115712
  • خبرنگار : 30054