به گزارش ایسنا، بهزاد محمدی امروز در نشستی خبری اظهار کرد: در سال ۱۳۹۸، معادل ۳۵ میلیون تن خوراک از جمله گاز طبیعی، اتان و میعانات گازی از صنعت نفت و گاز کشور دریافت شده است که معادل ۸۰۰ هزار بشکه نفت خام است؛ این عدد در سال ۱۴۰۴ به ۲ میلیون بشکه نفت خام در روز میرسد.
به گفته وی حدود ۳۰ درصد محصولات تولیدی پتروشیمی در داخل کشور مصرف میشود و ۷۰ درصد آن صادر میشود.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی تاکید کرد: درآمد ارزی صنعت پتروشیمی با صادرات انجام شده، وضع بسیار مطلوبی را نشان میدهد. در ۹ ماهه اول سال ۱۳۹۹عرضه ارز صنعت پتروشیمی به سامانه نیما فراتر از برنامه بوده است.
محمدی با بیان اینکه با استناد به آمارهای بینالمللی درباره رشد تقاضای محصولات پتروشیمی اظهار کرد: آمارها نشان میدهد رشد تقاضا در بخش محصولات پتروشیمی بین ۴ تا ۵ درصد است، این درحالی است که رشد تقاضا در بخش نفت و فرآوردههای نفتی در دنیا کمتر از یک درصد است. این موضوع مسئولیت ما را در توجه به این صنعت کلیدی دوچندان میکند.
وی با بیان اینکه صنعت پتروشیمی به عنوان صنعت اول کشور روز به روز جایگاه خودش را در اقتصاد ملی مستحکمتر میکند و دستاوردهای ارزشمند این صنعت حاکی از کم اثر بودن تحریمهای ظالمانهای است که علیه شرکتها و مدیران این صنعت اعمال شده است، گفت: آمارها نشان میدهد که رشد تقاضا در بخش نفت و فرآوردههای نفتی در دنیا کمتر از یک درصد بوده اما رشد تقاضا در بخش محصولات پتروشیمی بین چهار تا پنج درصد است و این موضوع مسئولیت ما را در بخشهای کلیدی دو چندان میکند.
مدیرعامل شرکت صنایع ملی پتروشیمی ادامه داد: منابع غنی و در دسترس نفت و گاز به عنوان خوراک نیاز متنوع صنایع داخلی و بازارهای جذاب بینالمللی ایجاب میکند که توسعه صنعت پتروشیمی همواره یکی از محورهای اصلی توسعه کشور باشد.
محمدی با اشاره به وضعیت صنعت پتروشیمی در سال ۱۳۹۸ گفت: ۳۵ میلیون تن خوراک شامل گاز طبیعی، اتان، میعانات گازی، نفتا، نفت سفید از صنعت نفت و گاز کشور دریافت شده که معادل ۸۰۰ هزار بشکه نفت خام در روز است.
به گفته مدیرعامل شرکت صنایع ملی پتروشیمی این عدد در سال ۱۴۰۴ به دو میلیون معادل بشکه نفت خام در روز و تا سال ۱۴۰۶ با طرحهای در دست اجرا به معادل دو میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه نفت خام در روز افزایش خواهد یافت.
وی با تاکید بر اینکه تعداد مجتمعهای تولیدی در سال ۱۳۹۸ معادل ۵۶ مجتمع و در حال حاضر ۶۴ مجتمع است که امیدواریم تا پایان سال با طرحهای جدیدی که وارد مدار میشوند به ۷۰ مجتمع افزایش پیدا کند، تصریح کرد: حدود ۳۰ درصد محصولات تولیدی در صنایع داخلی به مصرف میرسد و ۷۰ درصد آن به کشورهای دیگر صادر میشود. در صنعت پتروشیمی در حال حاضر ۹۰ نوع محصول تولید میشود که ۱۸ نوع آن پلیمری است که این ۱۸ نوع در ۳۳۳ گرید متنوع عرضه میشود.
محمدی اضافه کرد: تنوع محصولات به عنوان یکی از شاخصههای توسعه پایدار در سال ۱۴۰۴ به ۱۰۴ و تا سال ۱۴۰۶ با طرحهای در دست اجرا به ۱۲۴ میرسد که حاکی از تنوع سبد همگام با توسعه است.
وی با بیان اینکه در سال ۱۳۹۸ حدود هشت میلیون تن محصول به صنایع پایین دستی عرضه شده و به جرات میتوان گفت که هیچ صنعتی در کشور به پایین دست خود هشت میلیون تن محصول عرضه نمیکند، اضافه کرد: این حجم محصول منجر به رونق و اشتغالزایی بینظیر در ۱۵ هزار بنگاه بزرگ و کوچک در پایین دست صنعت پتروشیمی در قالب ۳۳ انجمن و سندیکا میشود.
مدیرعامل شرکت صنایع ملی پتروشیمی با اشاره به ارزآوری صنعت پتروشیمی اظهار کرد: با صادرات انجام شده درآمد ارزی صنعت وضعیت مطلوبی دارد و آن طور که از آمار پیداست سال ۱۳۹۸ در ۹ ماهه سال ۱۳۹۹ عرضه ارز صنعت پتروشیمی به سامانه نیما فراتر از برنامه هماهنگ شده با بانک مرکزی بوده و این همان نقش مهم صنعت پتروشیمی در اقتصاد کلان کشور است.
محمدی با بیان اینکه تا پایان سال ۱۴۰۰ معادل ۲۷ طرح در قالب جهش دوم صنعت پتروشیمی به مرحلهی بهره برداری میرسد، اظهار کرد: از ۶۶ میلیون تن در پایان سال ۱۳۹۸ به ۱۰۰ میلیون تن در سال ۱۴۰۰ خواهیم رسید که نشان دهنده ۵۰ درصد رشد است، این یعنی برنامه ششم توسعه که ۱۰۰ میلیون تن در سال در نظر گرفته شده به طور ۱۰۰ درصدی محقق میشود.همچنین از ۱۵ میلیارد دلار در پایان سال ۱۳۹۸ به درآمد ۲۵ میلیارد دلار در سال ۱۴۰۰ خواهیم رسید.
مدیرعامل شرکت صنایع ملی پتروشیمی با بیان اینکه سال ۱۳۹۹ سال طلایی صنعت پتروشیمی است، گفت: در سال جاری ۱۷ طرح با حجم سرمایه گذاری ۱۱ میلیون دلار به بهره برداری میرسد که تاکنون ۹ طرح افتتاح شده و هشت طرح دیگر نیز تا پایان سال افتتاح میشود و ظرفیت صنعت با اضافه شدن ۲۵ میلیون تن به ۹۰ میلیون تن در سال افزایش خواهد یافت البته کرونا تاخیر جزئی ایجاد کرده که ممکن است یک تا دو طرح به سال آینده موکول شود.
وی با اشاره به جهش سوم صنعت پتروشیمی اظهار کرد: تا پایان سال ۱۴۰۴ معادل ۲۸ طرح به بهره برداری میرسد و میزان ظرفیت تا ۱۳۳ میلیون تن در سال افزایش خواهد یافت و میزان درآمد نیز به ۳۵ میلیارد دلار خواهد رسید و به این ترتیب با طرحهای جهش سوم رتبه ایران در تولید محصولات پایه در خاورمیانه به جایگاه اول صعود خواهد کرد.
محمدی با بیان اینکه برنامهریزی خوبی برای گام چهارم توسعه صنعت پتروشیمی با هدف تقویت پایداری صنعت در همه ابعاد با تعریف طرحهای راهبردی انجام شده، گفت: با بررسی خوراکهای قابل دریافت از صنعت در سالهای آتی و استفاده از محصولات پایه به عنوان خوراک و همچنین بررسی میزان واردات محصولات پتروشیمی و نیاز صنایع پایین دستی ۳۰ طرح راهبردی برای تحقق توسعه پایدار تعریف شده است. به عبارت دیگر در گام چهارم توسعه، عملا ریل گذاری توسعه صنعت براساس موجودی خوراک تا ۱۴۰۶ انجام شده است.
مدیرعامل شرکت صنایع ملی پتروشیمی با بیان اینکه تعداد طرحهای راهبردی را در این برنامه ۳۰ طرح با ۱۶ میلیارد دلار سرمایهگذاری و ظرفیت ۲۰ میلیون تن در سال است، گفت: در چهار زنجیره پروپیلن، متانول، اتیلن و بندزن (۲۱ طرح) با هدف ایجاد تنوع در سبد محصولات توسعه، زنجیره ارزش، کاهش واردات، تامین خوراک صنایع پایین دستی، افزایش ارزش محصولات در دستور کار قرار گرفتهاند. با توجه به حجم سرمایهگذاری پایین و مصرف کم آب، اجرای این طرحها در مناطق مختلف کشور، در راستای آمایش سرزمینی امکانپذیر است.
محمدی مشوقهای لازم برای بهبود احداث طرحها را تخفیف قیمت خوراک گاز، معافیت مالیاتی، ارائه دانش فنی و در اختیار گذاشتن زیرساختهای مورد نیاز عنوان و اظهار کرد: با اتمام طرحهای جهش دوم، حجم سرمایهگذاری به ۸۰ میلیارد دلار میرسد و با تکمیل طرحهای جهش سوم، این عدد به ۹۲ میلیارد دلار میرسد و با تحقق طرحهای ۳۰گانه گام چهارم، حجم سرمایهگذاری تا سال ۱۴۰۶ به ۱۰۸ میلیارد دلار خواهد رسید.
وی تاکید کرد: با تکمیل طرحهای جهش دوم و سوم و اجرایی شدن طرحهای راهبردی صنعت پتروشیمی در پایان برنامه توسعه هفتم به ظرفیت ۱۵۰ میلیون تن در سال و درآمد حدود ۴۴ میلیارد دلار خواهد رسید که این صنعت را به صنعت اول و دارای نقش ممتاز در اقتصاد کلان کشور تبدیل خواهد کرد.
مدیرعامل شرکت صنایع ملی پتروشیمی با اشاره به بحث پژوهش و فناوری در حوزه پتروشیمی گفت: روند بومیسازی دانش فنی فرآیندهای پتروشیمیایی به سرعت دنبال میشود. تاکنون هفت فرآیند بومی سازی شده و تا پایان ۱۴۰۰ به عدد ۱۰ خواهد رسید. در حوزه ایرانی سازی کاتالیستهای مورد نیاز صنعت نیز برنامه ریزی شده و سهم ما از بازار جهانی کاتالیست ۲۷۰ میلیون دلار است که از این میزان ۲۰ نوع داخلیسازی شده و ۱۶ نوع دیگر نیز تا پایان ۱۴۰۰ بومی سازی خواهد شد. در مجموع از ۲۷۰ میلیون دلار تا پایان ۱۴۰۰، ۲۰۰ میلیون دلار مربوط به کاتالیستها است که بومیسازی خواهند شد.
برنامه پساتحریم صنعت پتروشیمی تدوین شده است
معاون وزیر نفت با تأکید بر مدیریت تحریمها در صنعت پتروشیمی گفت: نقشه راه این صنعت در پساتحریم با جزئیات دقیق تهیه شده است و به محض وقوع اتفاقهای مثبت در حوزه بینالملل، میدانیم که چه اقدامهایی انجام دهیم.
وی درباره تأثیر تحریمها بر صادرات محصولات پتروشیمی ایران گفت: تنوعبخشی بازارهای صادراتی یکی از اهداف مورد نظر این شرکت است و باید تلاش کرد ضمن توسعه حجمی و زنجیره به همان نسبت نیز در جهت پایداری صنعت گام برداشته شود، هماکنون محصولات زیادی به بازارهای بینالمللی صادر میشود، منتها باید سبد صادراتی محصولات را گسترش، اتکای صادراتی خود به برخی از کشورها را کاهش و بازارهای خود را توسعه دهیم.
وی در پاسخ به این سؤال که با روی کارآمدن رئیسجمهوری جدید آمریکا و احتمال بازگشت آمریکاییها به برجام، این موضوع چقدر بر فعالیتهای صنعت پتروشیمی اثر خواهد گذاشت، افزود: البته هنوز چیزی مشخص نیست؛ همه موارد سیاه و سفید است اما امیدواریم اگر قرار باشد اتفاقی بیفتد، این تغییر در دو حوزه انتقال دانش فنی و جذب سرمایه خارجی باشد. با توجه به اینکه بنا داریم عدد جذب سرمایه را در این صنعت از ۸۰ میلیارد دلار به ۱۸۰ میلیارد دلار برسانیم، بهطور طبیعی اگر سرمایهگذار خارجی باشد و این فضا ایجاد شود تا بتواند سرمایهگذاری کند بیگمان ثمربخش خواهد بود.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در پاسخ به پرسشی درباره اینکه آیا برنامهای برای دوران پساتحریم دارید، گفت: نقشه این صنعت با جزئیات دقیق تهیه شده است و به محض اینکه اتفاقهای مثبتی در حوزه بینالمللی بیفتد، بهطور دقیق میدانیم که باید چهکار کنیم. اینها به جزئیات طراحی شده است.
پالسهای مثبت شرکتهای خارجی
محمدی درباره اینکه آیا تعدادی از شرکتهای خارجی مذاکره با شرکتهای پتروشیمی را ازسر گرفتهاند، تصریح کرد: زمزمههایی در این باره وجود دارد، اما در عمل با هیچ شرکتی وارد مذاکره نشدهایم. تنها در محیط خصوصی بیرون از تعدادی از هلدینگها شنیدهام که پالسهای مثبتی از شرکتهای خارجی دریافت کردهاند.
معاون وزیر نفت در مورد اینکه آمریکا درصدد اعمال تحریمهای دوباره علیه ایران است و آیا احتمال سختتر شدن تحریمها را در طرحهای پتروشیمی در نظر گرفتهاید، گفت: عادت نداریم در محیط آرام با شرکتهای خارجی کار کنیم. همیشه این موضوعها وجود داشته است. ماه گذشته نیز من و بسیاری از شرکتهای صنعت پتروشیمی تحریم شدند. باید به این موضوع توجه کنید که هیچ زمانی فضا برای ما فضای راحتی نبوده است.
وی با بیان اینکه باید به خروجی تحریمها در مورد اثرگذاری آن توجه کنیم، افزود: منظورم از خروجی، میزان تولید، ظرفیت، تنوع محصولات و ارزآوری این صنعت است. در هر حال مشکلات کم نیست و با آن درگیر هستیم و تحریمها در برخی بخشها اثر مالی منفی گذاشته است، اما تا امروز توانستهایم آن را مدیریت کنیم، بهنحوی که درآمد این صنعت از آنچه برنامهریزی شده است نیز بیشتر محقق شد.
تشدید تحریمها ما را متزلزل نمیکند
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ادامه داد: به هر حال تحریمها بوده و هست. حال شاید گشایشی با آمدن رئیسجمهوری جدید آمریکا ایجاد شود، یا اینکه وضع ثابت بماند، اما در هر حال در شرایط آرام نیستیم که تحریمهای دوباره به ما شوکی وارد و ما را متزلزل کند.
محمدی درباره ارزآوری صنعت پتروشیمی در ۹ ماه امسال گفت: آمار فروش صنعت پتروشیمی ماهانه روزآمد میشود، نزدیک به ۳۰ درصد به سامانه نیما ارز تزریق شده که اثر مثبت آن در اقتصاد ملی بهطور کامل مشهود است.
وی درباره توازن و موازنه خوراک پتروشیمیها در طرحهای جدید پتروشیمی افزود: این موضوعی نیست که بخواهیم به آن ورود کنیم، اما در جریان اقدامهای مدیریت برنامهریزی وزارت نفت هستیم که در حال پیگیری این موضوع هستند، اما شرکت ملی صنایع پتروشیمی در این باره خیلی ورود نمیکند و همه خوراکهایی که تخصیص داده میشود با برنامهریزی و رعایت موازنه است.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی درباره حضور پتروشیمیها در بورس اظهار کرد: صنعت پتروشیمی نزدیک به ۳۰ درصد در بورس کشور مشارکت داشته و به همین نسبت نیز در سود آنها سهیم است، اما سازوکارهای فعالیت در این بخش را سازمان بورس تعیین میکند و شرکت ملی صنایع پتروشیمی دخالتی در این موضوع ندارد.
توسعه صنعت پتروشیمی ایران متناسب با مدل جهانی
وی با بیان اینکه در شرکت ملی صنایع پتروشیمی به هیچ عنوان به دنبال بازی با اعداد نیستیم و فعالیتها در این صنعت پویاست، گفت: آماری که در پتروشیمی میبینید، مبتنی بر واقعیت موجود است.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی درباره تنوع پایه محصولات پتروشیمی اظهار کرد: تلاش شده است متنوعسازی محصولات افزایش یابد، زیرا یکی از عوامل پایداری صنعت پتروشیمی ضمن ایجاد بازارهای متنوع، تنوع محصولات است که با سرعت در این مسیر حرکت میشود.
معاون وزیر نفت افزود: هماکنون مدل توسعه صنعت پتروشیمی ایران متناسب با دنیاست و با برنامهریزی که با وزارت نفت و شخص وزیر نفت در حال انجام است، به دنبال تدوین توسعه صنعت پتروشیمی کشور متناسب با بازارهای جهانی و تقاضا و نیاز داخلی هستیم، زیرا در غیر این صورت محکوم به فنا هستیم.
محمدی در پاسخ به این سؤال که آیا با افزایش مصرف گاز، تأمین خوراک مجتمعهایی که از خوراک گازی استفاده میکنند با مشکل روبهرو شده است، گفت: صنعت گاز توانسته تا امروز این موضوع را مدیریت کند و تا این زمان نیز تأثیر جدی از این ناحیه نداشتهایم.
انتهای پیام