بومی سازی تجهیزات تصویربردازی مغز و بررسی جریان خون در رگ از سوی محققان کشور

محققان دانشگاه شهید بهشتی با همکاری پژوهشگران مرکز تحقیقات علوم اعصاب این دانشگاه موفق به تولید و تجاری‌سازی تجهیزات پیشرفته نوری برای تصویر برداری مغز و بررسی روند بهبود زخم شدند.

به گزارش ایسنا به نقل از مرکز اطلاع رسانی معاونت علمی، حمید لطیفی عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی با بیان اینکه کار مطالعه، طراحی و ساخت تجهیزات پیشرفته نوری از سال ۹۴ در این دانشگاه آغاز شد، گفت: هم اکنون سیستم‌های تجاری روش‌های تصویربرداری و کنترل نوری سیستم‌های عصبی طراحی و تجاری سازی شدند.

وی این تجهیزات را شامل دستگاه‌های میکروسکوپ لیزری هم کانون، تصویربرداری Brain surfer ، تصویربرداری اسپکلی لیزری، میکروسکوپ نوری صفحه نازک و اپتوژنتیک دانست و ادامه داد: دستگاه تصویربرداری Brain surfer به منظور برآورده کردن نیاز محققان علوم اعصاب برای مطالعه عملکردی مغز و سلول‌های عصبی طراحی شده است و از این دستگاه از دو روش پایه برای تصویربرداری استفاده می‌شود. به طوری که در مرحله نخست تصویربرداری با بهره گیری از رنگدانه‌های فلورسنت می‌توان تغییر فعالیت سلول‌های عصبی را در سطح نسبتا وسیعی از مغز ضبط کرد، همچنین این روش قادر است پاسخ سلول‌های کشت شده به محرک‌های خارجی را نیز ثبت کند.

لطیفی یادآور شد: در روش دوم تصویربرداری که با استفاده از سیگنال ذاتی سطح مغز صورت می‌گیرد، با تصویربرداری در طیفی خاص، مصرف اکسیژن توسط سلول‌های عصبی اندازه گیری شده و می‌توان نواحی فعال مغز را مشخص کرد. 

به گفته وی، هر دو روش به محققان کمک می‌کند تا درک بهتری از نحوه فعالیت مغز و یا مجموعه سلول‌های عصبی کشت شده داشته باشند.

این محقق دانشگاه شهید بهشتی با تاکید بر اینکه سیستم تصویربرداری اسپکلی لیزری عمدتا به منظور مشاهده و بررسی جریان خون در بافت و رگ‌های سطحی مخصوصا غشای مغز و پوست مورد استفاده قرار می‌گیرد، اظهار کرد: این روش برای بررسی روند بهبود زخم، بیماری‌های پوستی مانند سرطان، تشخیص رگ‌های گرفته شده در حین جراحی عصبی، شبکیه چشم و بیماری‌های مربوط به شبکیه، رگزایی، انتقال املاح در گیاهان، نرخ رشد باکتری‌ها و ده‌ها زمینه دیگر استفاده می‌شود.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۲ دی ۱۳۹۹ / ۱۶:۳۴
  • دسته‌بندی: علم
  • کد خبر: 99100201614
  • خبرنگار : 30057

برچسب‌ها